Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Groep huishoudens onterecht benaderd voor financiële steun

Groep huishoudens onterecht benaderd voor financiële steun

DEN HAAG (ANP) - In een poging om 'alleenverdieners' te compenseren die onterecht onder het bestaansminimum komen, zullen meer mensen dan verwacht worden benaderd terwijl zij geen recht hebben op bijzondere bijstand. Het gaat om 2000 tot 3000 huishoudens, verwacht demissionair minister Carola Schouten (Armoedebeleid).

Zo'n 6000 huishoudens komen in aanmerking voor compensatie (in de vorm van bijzondere bijstand) omdat een samenloop van inkomensregelingen ertoe leidt dat ze juist onder het bestaansminimum komen. Schouten kondigde recent aan dat gemeenten volgend jaar de mensen kunnen gaan benaderen om wie het gaat. Ze krijgen financiële steun waardoor ze wél genoeg geld moeten hebben om hun rekeningen te betalen. Na 2027 is er een structurele oplossing.

Van die 6000 huishoudens zitten er nog 3000 tot 4000 in dezelfde situatie. Maar de rest zit "minder lang in deze situatie dan eerder was ingeschat", meldt Schouten aan de Kamer. "Deze inwoners krijgen een bericht met de suggestie dat zij mogelijk recht hebben op bijzondere bijstand en een aanvraag kunnen doen bij de gemeente. Hun aanvraag zal worden afgewezen, als blijkt dat ze niet aan de voorwaarden voldoen."

Schouten geeft aan dat het belang van de daadwerkelijk gedupeerden zwaarder weegt, dus gaan gemeenten toch de betrokken huishoudens benaderen. Gemeenten krijgen extra instructies, maar Schouten erkent dat dit voor hen "verre van ideaal is". Ze spreekt haar dankbaarheid uit voor de bereidheid van gemeenten om mensen zo goed mogelijk te helpen.

Meer uit Binnenland

Zangeres begint artikel 12-procedure tegen Jeroen Rietbergen

DEN HAAG (ANP) - Zangeres Nienke Wijnhoven gaat proberen Jeroen Rietbergen, de voormalig muzikaal leider van The Voice, alsnog voor de rechter te krijgen via een artikel 12-procedure. Dat heeft haar advocaat Sébas Diekstra bevestigd na berichtgeving van het AD.

55 minuten geleden
Explosie bij woning in Lelystad, verdachte aangehouden

LELYSTAD (ANP) - Bij een woning aan de Binnendijk in Lelystad-Haven is woensdag een explosie geweest in een brievenbus. De politie heeft een verdachte aangehouden.

2 uur geleden
Honderden herdenken Wieteke van Dort, veel melati speldjes

DEN HAAG (ANP) - Vele honderden mensen hebben woensdagmiddag in de Kloosterkerk in Den Haag afscheid genomen van Wieteke van Dort. Volgens een woordvoerder van de familie kwamen "zeker zes-, zevenhonderd mensen samen" om te praten, te luisteren naar muziek en te bidden. Veel aanwezigen droegen een melati speldje, een symbool van de Indische gemeenschap in Nederland.

3 uur geleden
Zaterdag eerste huwelijk tussen mensen zelfde geslacht op Curaçao

WILLEMSTAD (ANP) - Twee vrouwen trouwen zaterdag op Curaçao en daarmee zijn ze het eerste stel van hetzelfde geslacht dat met elkaar trouwt in het land. Zo'n twee weken geleden oordeelde de Hoge Raad dat mensen van hetzelfde geslacht per direct mogen trouwen op Aruba en Curaçao.

4 uur geleden
Serval mag toch naar Stichting AAP en wordt dus niet afgemaakt

DEN HAAG (ANP) - De teruggevonden serval die vorige week ontsnapte in Lexmond mag toch naar Stichting AAP. De organisatie die exotische dieren in nood opvangt, had eerst geen plek. Daarop besloot de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) volgens de Dierenambulance dat het dier moest worden afgemaakt, maar daartegen voerde de Dierenambulance woensdag actie in Den Haag.

5 uur geleden
Verdere stijging van aantal coronadeeltjes in riool

BILTHOVEN (ANP) - In de riolen zijn opnieuw meer deeltjes van het coronavirus te vinden. De zogenoemde virusvracht is voor de tiende week op rij gestegen. Dat wijst erop dat steeds meer mensen het virus onder de leden hebben.

5 uur geleden
Verkeer rond Amsterdam staat voor derde dag op rij vast

AMSTERDAM (ANP) - Het is de derde dag op rij dat het verkeer vaststaat op de wegen rond Amsterdam. Door werkzaamheden op de A10 en een ongeluk bij knooppunt De Nieuwe Meer stond er rond 17.00 uur zo'n 35 kilometer file. Ook op de A9 is het druk. Weggebruikers moeten rekening houden met een uur vertraging.

5 uur geleden