Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GroenLinks wil sneller naar klimaatneutrale samenleving

GroenLinks wil sneller naar klimaatneutrale samenleving

AMSTERDAM (ANP) - GroenLinks wil de uitstoot van broeikasgassen sneller terugdringen dan waar het huidige beleid op is gericht. Al in 2045 moet de samenleving helemaal klimaatneutraal zijn, stelt de partij in haar programma voor de Tweede Kamerverkiezingen van komend voorjaar. Een klimaatfonds van 60 miljard euro moet daarbij helpen.

In het zaterdag in Amsterdam gepresenteerde conceptprogramma omarmt GroenLinks ook de nieuwe klimaatambitie van het Europees Parlement, dat de CO2-uitstoot in 2030 met 60 procent wil hebben verminderd ten opzichte van 1990. Dat is flink ambitieuzer dan het Klimaatakkoord, dat een afname van 49 procent beoogt.

Het kabinet kondigde onlangs een investeringsfonds van 20 miljard euro aan om de komende jaren de economische groei te stimuleren. GroenLinks vindt dat dit plan te veel gericht is op de 'oude economie', en wil in plaats daarvan fors investeren in met name verduurzaming.

Modern links

Het klimaat moet "topprioriteit" zijn bij de komende verkiezingen, zegt partijleider Jesse Klaver. Maar ook de samenleving moet wat hem betreft eerlijker en socialer worden ingericht. Daarom komt GroenLinks volgens hem met een "modern links" programma met plannen die "het economische systeem veranderen".

De partij pleit verder onder meer voor veel meer betaalbare huurwoningen, een fors lagere zorgpremie en gratis kinderopvang. Verder wil GroenLinks dat vlees duurder wordt, terwijl groente en fruit juist goedkoper moeten worden gemaakt door de btw daarop te schrappen. Vliegen en autorijden worden ontmoedigd, trein en fiets krijgen juist ruim baan.

Eerlijke en groene samenleving

Lagere belastingen op arbeid moeten er volgens GroenLinks voor zorgen dat vooral mensen met lage en middeninkomens er fors op vooruitgaan. Mensen die heel veel verdienen, gaan in de plannen van de partij juist meer bijdragen. Wie wel werkt, maar te weinig verdient om rond te komen, krijgt een inkomensaanvulling.

Het klimaatfonds wil GroenLinks gebruiken voor investeringen in wat het "een groene en eerlijke samenleving" noemt. Daarbij noemt de partij niet alleen betaalbare en duurzame woningen, groene energie en duurzaam vervoer als voorbeelden, maar onder meer ook de bestrijding van schulden- en daklozenproblematiek.

Meer uit Binnenland

Tientallen klimaatactivisten XR gearresteerd op Eindhoven Airport

EINDHOVEN (ANP) - De Koninklijke Marechaussee heeft zaterdagmiddag zo'n tachtig klimaatactivisten aangehouden op Eindhoven Airport. Enkele honderden demonstranten waren het terrein waar privéjets staan geparkeerd binnengedrongen nadat ze een hek kapot hadden geknipt. De groep kreeg sinds 14.00 uur van de marechaussee de tijd om vrijwillig te vertrekken, maar enkele tientallen actievoerders weigerden dat.

9 minuten geleden
Marechaussee stelt onderzoekt in naar klimaatactivisten Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - De Koninklijke Marechaussee stelt een onderzoek in naar de groep klimaatactivisten die zaterdag door een hek het terrein van Eindhoven Airport is opgegaan. Dat meldt een woordvoerder van de marechaussee zaterdag.

1 uur geleden
XR: mogen niet weg van terrein Eindhoven Airport om onderzoek

EINDHOVEN (ANP) - Extinction Rebellion (XR) zegt dat de groep activisten het terrein op Eindhoven Airport waar de privéjets staan niet mogen verlaten voor 14.00 uur. De politie zou volgens een woordvoerder van de actievoerders onderzoek doen naar hoe de groep het terrein op is gekomen.

1 uur geleden
Marechaussee: situatie Eindhoven Airport onder controle

EINDHOVEN (ANP) - De situatie op Eindhoven Airport, waar een klimaatdemonstratie gaande is, is onder controle. Dat meldt de Koninklijke Marechaussee op Twitter. Marechaussee en politie hebben het gebied afgezet.

2 uur geleden
XR niet van plan om vliegtuigen op Eindhoven Airport te blokkeren

EINDHOVEN (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR) zegt niet van plan te zijn de landingsbaan van Eindhoven Airport op te gaan. Het is enkele honderden activisten zaterdag gelukt om een hek kapot te knippen en daar doorheen te gaan en zo het terrein te betreden. Volgens een woordvoerder van XR bevindt de groep zich op het terrein waar privéjets staan geparkeerd.

2 uur geleden
Honderden klimaatactivisten met zang en vlag op Eindhoven Airport

EINDHOVEN (ANP) - Op en bij Eindhoven Airport zijn naar schatting tussen de driehonderd en vijfhonderd actievoerders op de been. Ze willen een einde aan geluidsoverlast, gezondheidsschade en vervuiling voor omwonenden van het vliegveld.

2 uur geleden
Klimaatactivisten betreden omheind terrein Eindhoven Airport

EINDHOVEN (ANP) - Enkele honderden klimaatactivisten van Extinction Rebellion zijn zaterdag het terrein van Eindhoven Airport opgegaan waar de vliegtuigen opstijgen en landen.

3 uur geleden