
GroenLinks wil opheldering minister De Jonge over desinformatie
DEN HAAG (ANP) - De GroenLinks-fractie van de Eerste Kamer wil opheldering van minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) over het onjuist informeren van de Eerste Kamer over de Omgevingswet. In antwoorden op Kamervragen in mei stelde De Jonge dat de oplevering van het - voor de uitvoering van de wet cruciale - Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO) op schema lag. Dat bleek niet het geval, en het ministerie wist dat.
Eerste Kamerlid Saskia Kluit van GroenLinks noemt het "zorgwekkend" dat de Eerste Kamer onjuist is geïnformeerd door de minister. De fractie heeft maandag schriftelijke vragen gesteld; een ongebruikelijk stap voor de Eerste Kamer tijdens het reces.
Het is niet de eerste keer dat de Eerste Kamer onvolledig is geïnformeerd over de voortgang van de Omgevingswet, stelt Kluit. "Hoe kan de Eerste Kamer vertrouwen op de volledigheid en betrouwbaarheid van de informatie die de minister met ons deelt" wil de GroenLinks-senator onder meer weten.
Te rooskleurig beeld
Uit gespreksverslagen tussen softwareleveranciers en ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat de Eerste Kamer een te rooskleurig beeld is voorgeschoteld over het DSO, hetgeen wordt beaamd door een ambtenaar van het ministerie. Dat meldt Binnenlands Bestuur op basis van documenten die het op basis van een beroep op de Wet op de open overheid heeft gekregen.
"Die brief van de minister suggereert dat het stabiel is (...) en op een aantal punten is dat gewoon niet zo", zegt een softwareleverancier in een van de gespreksverslagen waarover Binnenlands Bestuur schrijft. Hij heeft het over het DSO. Een ambtenaar erkent dit, maar zegt dat de beantwoording haastwerk was.
Zorgvuldig proces
Onzin, vindt senator Kluit. "Wij wilden als Eerste Kamer een zorgvuldig proces. Het was de minister die haast had." De Jonge wilde dat de Eerste Kamer voor 1 juli zou instemmen met de invoering van de Omgevingswet per 1 januari 2023. De senaat heeft medio juli tot een 'ja, mits' besloten. Een definitief ja hangt af van een oordeel van het Adviescollege ICT-toetsing en de uitkomsten van een door De Jonge toegezegde enquête onder toekomstige gebruikers; gemeenten en provincies.
Medio oktober moet het oordeel van het adviescollege er liggen als ook de resultaten van de enquête. De senaat zal naar verwachting in november de knoop doorhakken over de invoeringsdatum.
Uitstel
Onder meer GroenLinks en PvdA zijn tegen invoering per 2023 en willen uitstel. Het is ondoenlijk voor gemeenten en provincies om de komende tijd met twee scenario's te werken, zegt Kluit. Ze wil nu alsnog de juiste antwoorden over het DSO.
De Omgevingswet bundelt alle wetten en regels op het gebied van ruimtelijke ordening, waardoor het makkelijker is om een vergunning aan te vragen en deze sneller te kunnen verlenen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Demissionair onderwijsminister Eppo Bruins (NSC) denkt dat het "helemaal niet makkelijk" wordt voor oppositiepartijen om met alternatieve dekking voor de onderwijsbegroting te komen. Verschillende partijen willen onder andere een bezuiniging op een regeling voor kwetsbare kinderen schrappen. Bruins erkent maandag voor aanvang van de ministerraad dat die bezuiniging "een heel lelijke" is, maar kan nog niets toezeggen. "We gaan zien hoever we komen."
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie) wil het vervroegd vrijlaten van gevangenen vanwege een gebrek aan cellen het liefst tot een minimum beperken. Dat heeft de NSC-bewindsman gezegd voor aanvang van de ministerraad. Daarin wordt een omstreden voorstel besproken om gedetineerden maximaal twee weken eerder te laten gaan. Nu is dat hoogstens vijf dagen.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Mona Keijzer (Wonen, Asiel) heeft nog geen garantie dat een strengere asielwet het deze week haalt. "Er is nog geen witte rook", zei Keijzer daarover na contact met verscheidene Kamerleden. Onder meer het CDA laat doorschemeren tegen te zullen stemmen: de partij steunt het idee van de wet, maar volgens partijleider Henri Bontenbal leidt die in deze vorm tot chaos.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) is nog niet enthousiast over de wens van de Tweede Kamer om het minimumjeugdloon sneller te laten stijgen dan het kabinet van plan is. Hij onderschrijft het doel van de aangenomen motie, maar is kritisch over de manier waarop de indieners de ingreep willen betalen.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Sander van Waveren wil dat het dagelijks bestuur alsnog onderzoek gaat doen naar het lekken van vertrouwelijke informatie over het onderzoek naar oud-Kamervoorzitter Khadija Arib. Dat laat de partij weten. Het presidium besloot afgelopen vrijdag om dat niet te doen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Caspar Veldkamp van Buitenlandse Zaken wil dat de Europese Unie sancties oplegt aan Israëlische kolonisten die met geweld proberen Palestijnen te verjagen uit de Westelijke Jordaanoever. Op X zegt hij de toename van het geweld te veroordelen.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Rosanne Hertzberger keert namens NSC terug in de Tweede Kamer. Ze volgt haar partijgenoot Daniëlle Jansen op, die minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is geworden. Ze zegt dat ze terugkeert omdat NSC niet meer met de PVV in een coalitie zit.
3 dagen geleden