Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GroenLinks wil opheldering minister De Jonge over desinformatie

GroenLinks wil opheldering minister De Jonge over desinformatie

DEN HAAG (ANP) - De GroenLinks-fractie van de Eerste Kamer wil opheldering van minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) over het onjuist informeren van de Eerste Kamer over de Omgevingswet. In antwoorden op Kamervragen in mei stelde De Jonge dat de oplevering van het - voor de uitvoering van de wet cruciale - Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO) op schema lag. Dat bleek niet het geval, en het ministerie wist dat.

Eerste Kamerlid Saskia Kluit van GroenLinks noemt het "zorgwekkend" dat de Eerste Kamer onjuist is geïnformeerd door de minister. De fractie heeft maandag schriftelijke vragen gesteld; een ongebruikelijk stap voor de Eerste Kamer tijdens het reces.

Het is niet de eerste keer dat de Eerste Kamer onvolledig is geïnformeerd over de voortgang van de Omgevingswet, stelt Kluit. "Hoe kan de Eerste Kamer vertrouwen op de volledigheid en betrouwbaarheid van de informatie die de minister met ons deelt" wil de GroenLinks-senator onder meer weten.

Te rooskleurig beeld

Uit gespreksverslagen tussen softwareleveranciers en ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat de Eerste Kamer een te rooskleurig beeld is voorgeschoteld over het DSO, hetgeen wordt beaamd door een ambtenaar van het ministerie. Dat meldt Binnenlands Bestuur op basis van documenten die het op basis van een beroep op de Wet op de open overheid heeft gekregen.

"Die brief van de minister suggereert dat het stabiel is (...) en op een aantal punten is dat gewoon niet zo", zegt een softwareleverancier in een van de gespreksverslagen waarover Binnenlands Bestuur schrijft. Hij heeft het over het DSO. Een ambtenaar erkent dit, maar zegt dat de beantwoording haastwerk was.

Zorgvuldig proces

Onzin, vindt senator Kluit. "Wij wilden als Eerste Kamer een zorgvuldig proces. Het was de minister die haast had." De Jonge wilde dat de Eerste Kamer voor 1 juli zou instemmen met de invoering van de Omgevingswet per 1 januari 2023. De senaat heeft medio juli tot een 'ja, mits' besloten. Een definitief ja hangt af van een oordeel van het Adviescollege ICT-toetsing en de uitkomsten van een door De Jonge toegezegde enquête onder toekomstige gebruikers; gemeenten en provincies.

Medio oktober moet het oordeel van het adviescollege er liggen als ook de resultaten van de enquête. De senaat zal naar verwachting in november de knoop doorhakken over de invoeringsdatum.

Uitstel

Onder meer GroenLinks en PvdA zijn tegen invoering per 2023 en willen uitstel. Het is ondoenlijk voor gemeenten en provincies om de komende tijd met twee scenario's te werken, zegt Kluit. Ze wil nu alsnog de juiste antwoorden over het DSO.

De Omgevingswet bundelt alle wetten en regels op het gebied van ruimtelijke ordening, waardoor het makkelijker is om een vergunning aan te vragen en deze sneller te kunnen verlenen.

Meer uit Politiek

Partijleiders praten maandag verder over premierskandidaat

DEN HAAG (ANP) - De partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB praten maandagochtend verder over de premierskandidaat voor een nieuw kabinet. Dat doen ze met formateur Richard van Zwol. Het is nog steeds niet duidelijk wanneer de partijen een kandidaat presenteren.

22 uur geleden
Ledengroei bij zowel GroenLinks als PvdA

NIJMEGEN (ANP) - Zowel bij de PvdA als bij GroenLinks stijgt het aantal leden. Samen hebben de twee partijen, die in de Tweede Kamer een fractie vormen, nu 86.372 leden. De PvdA is daarvan met 44.385 leden de grootste. Volgens beide partijen is hun samenwerking en de opkomst van radicaal-rechts de "aanjager" voor de ledengroei.

22 uur geleden
Ex-landbouwminister Veerman: sla in Brussel niet met vuist op tafel

AMSTERDAM (ANP) - Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) waarschuwt voor een al te grote mond van een nieuwe landbouwminister in Brussel. Nederland moet bij de Europese Commissie niet met de vuist op tafel slaan om op die manier te proberen uitzonderingen voor Nederlandse boeren af te dwingen. Een nieuwe landbouwminister moet "met de pet in de hand" vragen om in goed overleg bepaalde maatregelen te mogen verzachten. Dat zei Veerman in het tv-programma WNL op Zondag.

1 dag geleden
Rutte vindt dat premierschap niet te groot moet worden gemaakt

NIEUWEGEIN (ANP) - Het premierschap moet niet te groot worden gemaakt, zei demissionair premier Mark Rutte in de wandelgangen van het VVD-congres. Hij ging niet in op vragen van de pers over wie de premier moet worden in het nieuwe kabinet van de liberalen met PVV, NSC en BBB. "Ik ga daar helemaal niets over zeggen."

1 dag geleden
Dijkstra hoopt dat nieuw kabinet oog houdt voor vrouwengezondheid

UTRECHT (ANP) - Demissionair zorgminister Pia Dijkstra roept het nieuwe kabinet op om oog te blijven houden voor vrouwengezondheid. Daarbij moet breder worden gekeken dan naar zorg alleen, zei Dijkstra op de eerste editie van de Dag van de Vrouwengezondheid in Utrecht.

1 dag geleden
Yeşilgöz wilde persoonlijk geen samenwerking met PVV, NSC, BBB

NIEUWEGEIN (ANP) - VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz vindt dat de onderhandelingen voor een nieuw kabinet met PVV, NSC en BBB "echt zwaar" waren. "Maar het is gelukt. Niet omdat ik deze samenwerking persoonlijk graag wilde, dat is niet aan de orde", zei ze tijdens haar toespraak op de algemene ledenvergadering van de liberalen in Nieuwegein.

1 dag geleden
Man die Baudet sloeg in België komt niet voor de rechter

GENT (ANP) - De Oekraïner die Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet vorig jaar sloeg met een paraplu in België, hoeft volgens de Belgische krant Het Nieuwsblad niet voor de rechter te verschijnen. De 33-jarige man krijgt wel een waarschuwing en mag de komende tijd geen andere strafbare feiten plegen.

2 dagen geleden