Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GroenLinks wil 'onzinplastics' in de ban doen

GroenLinks wil 'onzinplastics' in de ban doen

DEN HAAG (ANP) - Nederland moet verder gaan dan de Europese minimumeisen in de strijd tegen wegwerpplastic, vindt GroenLinks. De partij richt haar peilen op 'onzinplastics' zoals dubbele verpakkingen en plastic confetti: het kabinet moet direct aan de slag om dit soort onnodige producten uit te bannen.

"Iedereen heeft een hekel aan onzinplastics", zegt GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger. "Voor veel producten zijn allang alternatieven. Met onzinplastic moeten we onmiddellijk stoppen." Plastics die onnodig zijn en waarvoor al een afbreekbaar alternatief is, moeten verboden worden. Dat geldt onder meer voor plastic ringen waar sixpacks blikjes in zitten, plastic verpakkingen van groenten en fruit en plastic in vuurwerk.

Volgend jaar geldt de plasticrichtlijn van de Europese Unie, waardoor onder meer rietjes en wattenstaafjes worden verboden. Lidstaten moeten de productie en het gebruik van wegwerpplastic verminderen, en landen worden aangemoedigd verder te gaan. Nederland moet verder gaan dan alleen voldoen aan de minimumeisen, vindt GroenLinks. Naast scherpere doelstellingen en een verbod op meer producten, moeten bijvoorbeeld de verplichting komen dat ook scholen, festivals en sportclubs herbruikbare bekers, borden en plastic gebruiken.

De partij wil hierover snel in gesprek met staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu), die zelf in februari afspraken maakte over het verminderen van plastic met het supermarkten, cateraars, producenten en milieuorganisaties.

Meer uit Politiek

BBB krijgt meeste zetels bij verkiezing Eerste Kamer

DEN HAAG (ANP) - Overal in Nederland gaan de pas verkozen leden van de Provinciale Staten naar de stembus. Ze kiezen dinsdag de nieuwe Eerste Kamer. De BoerBurgerBeweging (BBB) wordt de grootste partij in de nieuwe Senaat, het is alleen nog niet duidelijk hoe groot de overwinning uitvalt.

5 uur geleden
Hoogleraren: pensioenwet heeft tweederdemeerderheid nodig

DEN HAAG (ANP) - Twee derde van de Tweede Kamer en Eerste Kamer moet voor de nieuwe pensioenwet stemmen om deze geldig te laten zijn, schrijven drie hoogleraren staatsrecht in een brandbrief aan de voorzitter van de Eerste Kamer. Dinsdag stemt de senaat over deze wet. In de Tweede Kamer is de volgens de hoogleraren benodigde meerderheid niet behaald.

14 uur geleden
Kabinet beperkt samenwerking met Oeganda wegens antihomowetgeving

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat minder samenwerken met Oeganda omdat de president van het Afrikaanse land omstreden antihomowetgeving heeft goedgekeurd. Minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) meldt dat het kabinet in elk geval stopt met de programma's voor rechtshandhaving.

14 uur geleden
Zege van BBB in Eerste Kamer kan nog wat groter worden

DEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging wordt dinsdag de grootste partij in de Eerste Kamer, dat staat wel vast. De boerenpartij krijgt vrijwel zeker zeventien zetels. Maar met hulp van andere partijen kunnen dat er misschien achttien worden, heeft de Verkiezingsdienst van het ANP doorberekend.

23 uur geleden
VVD wil voor zomer pakket om instroom asielzoekers te verminderen

AMSTERDAM (ANP) - De VVD wil dat het kabinet nog voor de zomer met een pakket maatregelen komt om de instroom van asielzoekers te verminderen, zei VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans in het programma Buitenhof. "Nederland moet minder aantrekkelijk worden voor asielzoekers."

1 dag geleden
BBB ziet groeiend vertrouwen rond Groningse formatietafel

GRONINGEN (ANP) - De formatiegesprekken in de provincie Groningen verlopen in een goede sfeer, zegt fractievoorzitter Gouke Moes van de BoerBurgerBeweging (BBB). "Het vertrouwen groeit, durf ik wel te zeggen namens de onderhandelingstafel."

1 dag geleden
Minister: energietransitie Europa niet mogelijk zonder China

BRUSSEL (ANP) - De Europese energietransitie is niet mogelijk zonder China, waarschuwt minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times. Europa probeert minder afhankelijk van China te worden, maar moet daarbij niet helemaal 'ontkoppelen', stelt de bewindsvrouw. "Ze doen veel aan onderzoek en ontwikkeling en het zou zonde als we onze banden helemaal doorsnijden."

1 dag geleden