Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GroenLinks wil 'onzinplastics' in de ban doen

GroenLinks wil 'onzinplastics' in de ban doen

DEN HAAG (ANP) - Nederland moet verder gaan dan de Europese minimumeisen in de strijd tegen wegwerpplastic, vindt GroenLinks. De partij richt haar peilen op 'onzinplastics' zoals dubbele verpakkingen en plastic confetti: het kabinet moet direct aan de slag om dit soort onnodige producten uit te bannen.

"Iedereen heeft een hekel aan onzinplastics", zegt GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger. "Voor veel producten zijn allang alternatieven. Met onzinplastic moeten we onmiddellijk stoppen." Plastics die onnodig zijn en waarvoor al een afbreekbaar alternatief is, moeten verboden worden. Dat geldt onder meer voor plastic ringen waar sixpacks blikjes in zitten, plastic verpakkingen van groenten en fruit en plastic in vuurwerk.

Volgend jaar geldt de plasticrichtlijn van de Europese Unie, waardoor onder meer rietjes en wattenstaafjes worden verboden. Lidstaten moeten de productie en het gebruik van wegwerpplastic verminderen, en landen worden aangemoedigd verder te gaan. Nederland moet verder gaan dan alleen voldoen aan de minimumeisen, vindt GroenLinks. Naast scherpere doelstellingen en een verbod op meer producten, moeten bijvoorbeeld de verplichting komen dat ook scholen, festivals en sportclubs herbruikbare bekers, borden en plastic gebruiken.

De partij wil hierover snel in gesprek met staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu), die zelf in februari afspraken maakte over het verminderen van plastic met het supermarkten, cateraars, producenten en milieuorganisaties.

Meer uit Politiek

Schoof na MH17-herdenking: ik stond hier niet alleen als premier

VIJFHUIZEN (ANP) - "Ik stond hier niet alleen als premier." Dat zei Dick Schoof woensdag na afloop van de herdenking van de MH17-vliegtuigramp. In de eerste jaren na de ramp sprak hij als hoge ambtenaar in verschillende functies veel met nabestaanden. "Mijn voorgaande rollen maken dat ik hier toch anders sta."

1 dag geleden
Advies aan kabinet: doe meer tegen verkeerde studiekeuzes

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet meer doen om te voorkomen dat studenten beginnen aan een studie die bij nader inzien niet bij hen past, schrijft een werkgroep van ambtenaren in een advies aan onderwijsminister Eppo Bruins. Ze noemen het een "hardnekkig probleem" dat veel studenten hierdoor uitvallen of van studie wisselen. Dit is volgens de ambtenaren ook één van de oorzaken van het hoge aantal langstudeerders.

1 dag geleden
Overijssel neemt afscheid van PVV-Europarlementariër Stöteler

ZWOLLE (ANP) - De provincie Overijssel heeft afscheid genomen van Sebastiaan Stöteler, die namens de PVV het Europees Parlement in is gegaan. Stöteler was sinds eind 2022 fractievoorzitter van PVV in de Provinciale Staten en hij zat ook in de gemeenteraad van Almelo. Beide functies legt hij neer.

1 dag geleden
Statenvragen over nieuw incident met wolf op Utrechtse Heuvelrug

UTRECHT (ANP) - Partijen in Provinciale Staten van Utrecht maken zich "grote zorgen" over een nieuw incident met een wolf op de Utrechtse Heuvelrug. VVD, BBB en SGP willen van Gedeputeerde Staten weten wat die doen om herhaling of erger te voorkomen van het voorval dinsdag in Leusden waarbij een wolf en een kind betrokken waren.

1 dag geleden
Politiek Den Haag staat stil bij MH17, vlaggen halfstok

DEN HAAG (ANP) - Ook politiek Den Haag herdenkt het neerhalen van vlucht MH17, woensdag precies tien jaar geleden. Op veel ministeries hangt de vlag halfstok. Het was een "gitzwarte dag", zegt minister Caspar Veldkamp van Buitenlandse Zaken, die van een "open wond" spreekt. "298 onschuldige mensen, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om toen vlucht MH17 werd neergehaald." Hij staat stil bij "dit enorme verlies met de nabestaanden van de slachtoffers".

1 dag geleden
VVD en NSC willen boycot van EU-vergaderingen Hongarije

DEN HAAG (ANP) - Coalitiepartijen VVD en NSC willen dat ook het kabinet vergaderingen boycot die roulerend EU-voorzitter Hongarije in eigen land organiseert. Ze scharen zich daarmee achter de ban van de Europese Commissie die boos is over de reis van de Hongaarse premier Viktor Orbán naar Rusland en China.

2 dagen geleden
Eindhoven krijgt 275 miljoen euro voor opleidingen chipsector

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet stelt de regio Eindhoven 275 miljoen euro in het vooruitzicht om mensen op te leiden voor werk in de microchipsector, melden ministers Dirk Beljaarts (Economische Zaken) en Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). Delft maakt aanspraak op 43 miljoen euro, Twente op 72 miljoen euro en Groningen op 29 miljoen euro.

2 dagen geleden