Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GroenLinks wil met 'routekaart' CO2-uitstoot stoppen in 2045

GroenLinks wil met 'routekaart' CO2-uitstoot stoppen in 2045

DEN HAAG (ANP) - In 2045 moet Nederland geen broeikasgassen zoals CO2 meer uitstoten, wil GroenLinks. Om dat te bereiken komt de partij maandag met een 'routekaart', die naar Amerikaans voorbeeld de Green New Deal is genoemd. Schiphol moet gedwongen krimpen, over tien jaar moeten windmolens op zee dubbel zoveel gigawatt opbrengen als gepland, en voor gas- en oliewinning worden geen vergunningen meer gegeven.

"We hebben nog tien jaar de tijd om een klimaatcrisis te voorkomen", zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver, die het plan presenteert. "En het maatschappelijk tij keert: de klimaatgeneratie is opgestaan en laat luid en duidelijk van zich horen." Volgens de partij worden de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen 'klimaatverkiezingen'.

De luchthaven Schiphol wordt als het aan GroenLinks ligt gedwongen om te krimpen. Lelystad Airport gaat bovendien niet open, zegt de partij. Ook komt er extra belasting op kerosine en vliegtickets. Klaver pleit verder voor een hervorming van de landbouw en een halvering van de veestapel. Daarnaast wil de partij dat 325 vierkante kilometer aan beschikbare daken wordt bedekt met zonnepanelen.

Om dit te bereiken moet er een groene economie komen, bepleit de partij. Investeringen in het klimaat zullen tot 100.000 mensen aan een baan helpen, denkt GroenLinks. De extra belasting die bedrijven moeten betalen als ze het milieu schade toebrengen, wordt in een "systeem van basiszekerheid" gestopt. Zo hoopt de partij "armoede te bestrijden en de inkomens van mensen die weinig verdienen te verhogen".

Meer uit Binnenland

Studenten ontvangen eerste basisbeurs en lenen meteen minder

DEN HAAG (ANP) - Minder studenten gaan een studielening aan en het bedrag dat ze lenen is flink gedaald, maakt de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) bekend. Vrijdag ontvangen studenten hun eerste basisbeurs nadat deze opnieuw is ingevoerd. Onderzoekers verwachten dat studenten daardoor "bewuster" zijn gaan lenen.

2 uur geleden
Strafeisen verwacht in strafzaak over vergisontvoering Cruquius

SCHIPHOL (ANP) - In de strafzaak over de vergisontvoering in Cruquius krijgen acht van de tien verdachten vrijdag de strafeisen te horen. De officieren van justitie presenteren op deze derde zittingsdag al het verzamelde bewijsmateriaal rond de ontvoering van een destijds 56-jarige man uit Hoofddorp. Het Openbaar Ministerie toont tijdens het requisitoir een video van achttien minuten die de gebeurtenissen en reisbewegingen van de groep verdachten visualiseert.

5 uur geleden
Strafproces Marengo nadert einde met laatste woord kroongetuige

AMSTERDAM (ANP) - Het omvangrijke liquidatieproces Marengo nadert de afronding. Vrijdag staat in de Bunker in Amsterdam-Osdorp de laatste reactie (dupliek) en het laatste woord van kroongetuige Nabil B. op het programma. Daarna is de inhoudelijke behandeling afgerond van de inmiddels jarenlang slepende strafzaak. Er staan nog wel procedurele zittingen gepland de komende periode.

5 uur geleden
Utrecht week lang in teken van Nederlandse films

UTRECHT (ANP) - Utrecht maakt zich op voor acht dagen Nederlandse films, sterren en rode lopers tijdens de 43e editie van het Nederlands Film Festival. In totaal worden op het festival 247 producties vertoond, waaronder 82 premières. Voor veel van de vertoningen kan het publiek kaartjes kopen. Op de laatste dag worden de Gouden Kalveren uitgereikt, de belangrijkste Nederlandse filmprijzen.

5 uur geleden
Verdachten van moorden in Lieshout en Amsterdam horen strafeisen

DEN BOSCH (ANP) - De verdachten van een roofmoord in het Brabantse Lieshout, gevolgd door een moord in Amsterdam, krijgen vrijdag de strafeisen te horen. De rechtbank in Den Bosch hervat dan de inhoudelijke behandeling van de zaak die in januari begon.

5 uur geleden
A10 bij Amsterdam weer dicht vanwege verbouwing station Zuid

AMSTERDAM (ANP) - De A10 Zuid richting Schiphol is vanaf vrijdagavond tot maandagochtend vroeg dicht vanwege grootschalige werkzaamheden aan station Amsterdam Zuid. De weg is dicht tussen knooppunt Amstel en de oprit S108 VUmc, van vrijdagavond 22.00 uur tot maandag 05.00 uur.

5 uur geleden
RIVM komt met studie naar gezondheidsrisico's door uitstoot Tata

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceert vrijdag een onderzoek naar gezondheidsrisico's die voortkomen uit de uitstoot van Tata Steel. Het instituut heeft de studie verricht in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het ministerie wil inzichtelijk hebben in hoeverre inwoners van de IJmond worden blootgesteld aan schadelijke stoffen die van het grote staalbedrijf komen en welke gevolgen dat heeft.

5 uur geleden