Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GroenLinks wil met noodwetgeving energierekening drukken

GroenLinks wil met noodwetgeving energierekening drukken

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks denkt dat de snel stijgende energierekeningen bevroren kunnen worden dankzij een speciale noodregeling die al in de wet staat. Volgens die regeling mag de minister de prijzen vastleggen om te voorkomen dat de inflatie te hard stijgt. "Dat is nu het geval", vindt de partij.

De partij stelt voor om een artikel te gebruiken uit de Prijzenwet. Dat gaat over een "zich plotseling voordoende noodsituatie van de nationale economie, veroorzaakt door een of meer schoksgewijs optredende factoren". De energierekeningen van huishoudens en kleine ondernemers zouden ten minste een half jaar bevroren worden. De energiebedrijven krijgen daarvoor compensatie van de overheid.

Hoeveel geld de regeling zou kosten, heeft de partij niet berekend. Ook is niet uitgewerkt waar het geld vandaan moet komen, behalve dat het uiteindelijk uit "het belastingstelsel" zal moeten komen. Het belangrijkste vindt de partij dat Nederland van olie en gas uit Rusland af komt, zonder dat dat tot grote financiële problemen bij burgers leidt. GroenLinks stelt dat het kabinet snel met een oplossing moet komen maar daar niet toe bereid lijkt.

Autocraten

GroenLinks-leider Jesse Klaver vindt dat Nederland zich veel te veel afhankelijk heeft laten worden van olie en gas van "autocraten zoals Poetin", zei hij donderdagavond tijdens een bijeenkomst in Amsterdam. Hij wijt dat aan de kabinetten-Rutte.

"Dagelijks ontvangt Rusland honderden miljoenen aan betalingen voor olie- en gasleveranties. De Russische oorlogsmachine wordt door Europa gefinancierd", aldus Klaver. Hij zegt dat Ruttes beleid daartoe heeft geleid, omdat die de Europese idealen "democratie, mensenrechten en vrede" minder belangrijk vond dan dat Nederland geld kon verdienen. "Onze afhankelijkheid van Russisch gas is bewust beleid geweest."

Meer uit Binnenland

Bijna 8000 bezoekers voor Europaparty zonder Nikkie en Joost

LEEUWARDEN (ANP) - Het grote songfestivalfeest Europaparty in het centrum van Leeuwarden trok zaterdagavond op het drukste punt ongeveer 5500 bezoekers. Dit meldt een woordvoerster van de organisatie.

13 minuten geleden
NPO maakt mede namens AVROTROS bezwaar tegen diskwalificatie Klein

MALMÖ (ANP) - De NPO heeft mede namens omroep AVROTROS bezwaar gemaakt tegen de diskwalificatie van Joost Klein. Dat heeft de publieke omroep zaterdagavond laten weten. Het bezwaar is kort voor de start van de finale ingediend.

14 minuten geleden
Universiteit van Amsterdam maandag weer open

AMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) opent komende maandag haar gebouwen weer, nadat die door acties vier dagen lang gesloten zijn geweest. Colleges en onderzoek kunnen vanaf maandag weer doorgaan, maakte de universiteit zaterdag bekend.

38 minuten geleden
Zo'n 50 Gaza-demonstranten nabij songfestivalfeest Leeuwarden

LEEUWARDEN (ANP) - Zo'n vijftig mensen voeren zaterdagavond in Leeuwarden actie in het kader van Fryslan foar Palestina. Ze dragen Palestijnse vlaggen en scanderen onder meer "Nederland financiert, Israël bombardeert". Op het plein staan krijttekeningen van Palestijnse vlaggen en met verf gespoten teksten als "Palestina will be free" "en Free free Palestine".

51 minuten geleden
AVROTROS doet niets met Nederlandse punten: EBU moet het oplossen

MALMÖ/LEEUWARDEN (ANP) - De Nederlandse punten van de jury worden zaterdagavond niet door iemand van AVROTROS gepresenteerd. De omroep laat desgevraagd weten dat organisator European Broadcasting Union "het zelf moet oplossen".

1 uur geleden
EBU: cameravrouw heeft ander verhaal over voorval Joost Klein

MALMÖ (ANP) - De cameravrouw heeft een "ander verhaal" over het voorval met Joost Klein. Dat zegt Noel Curran, directeur-generaal van de European Broadcasting Union (EBU), tegen de Zweedse radiozender Sveriges Radio. Wat haar verhaal dan is, deelt hij niet.

1 uur geleden
Israëlische deelneemster ook bij songfestivalfinale uitgejoeld

MALMÖ (ANP) - De Israëlische zangeres Eden Golan is zaterdagavond ook tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival uitgejoeld. Vanuit het perscentrum was duidelijk gefluit en hard boegeroep te horen. In de uitzending kwam dat minder door, omdat er een bandje met applaus loopt.

1 uur geleden