Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GroenLinks wil met noodwetgeving energierekening drukken

GroenLinks wil met noodwetgeving energierekening drukken

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks denkt dat de snel stijgende energierekeningen bevroren kunnen worden dankzij een speciale noodregeling die al in de wet staat. Volgens die regeling mag de minister de prijzen vastleggen om te voorkomen dat de inflatie te hard stijgt. "Dat is nu het geval", vindt de partij.

De partij stelt voor om een artikel te gebruiken uit de Prijzenwet. Dat gaat over een "zich plotseling voordoende noodsituatie van de nationale economie, veroorzaakt door een of meer schoksgewijs optredende factoren". De energierekeningen van huishoudens en kleine ondernemers zouden ten minste een half jaar bevroren worden. De energiebedrijven krijgen daarvoor compensatie van de overheid.

Hoeveel geld de regeling zou kosten, heeft de partij niet berekend. Ook is niet uitgewerkt waar het geld vandaan moet komen, behalve dat het uiteindelijk uit "het belastingstelsel" zal moeten komen. Het belangrijkste vindt de partij dat Nederland van olie en gas uit Rusland af komt, zonder dat dat tot grote financiële problemen bij burgers leidt. GroenLinks stelt dat het kabinet snel met een oplossing moet komen maar daar niet toe bereid lijkt.

Autocraten

GroenLinks-leider Jesse Klaver vindt dat Nederland zich veel te veel afhankelijk heeft laten worden van olie en gas van "autocraten zoals Poetin", zei hij donderdagavond tijdens een bijeenkomst in Amsterdam. Hij wijt dat aan de kabinetten-Rutte.

"Dagelijks ontvangt Rusland honderden miljoenen aan betalingen voor olie- en gasleveranties. De Russische oorlogsmachine wordt door Europa gefinancierd", aldus Klaver. Hij zegt dat Ruttes beleid daartoe heeft geleid, omdat die de Europese idealen "democratie, mensenrechten en vrede" minder belangrijk vond dan dat Nederland geld kon verdienen. "Onze afhankelijkheid van Russisch gas is bewust beleid geweest."

Meer uit Binnenland

Opnieuw explosie in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - In de Meezenbroekstraat in Rotterdam-Beverwaard heeft zaterdagavond een explosie plaatsgevonden. Daarbij zijn geen gewonden gemeld.

3 uur geleden
Stel zocht vanuit Nederland mee naar Colombiaanse kinderen

DEN HAAG (ANP) - Bij de zoektocht naar de vier jonge kinderen die levend zijn teruggevonden in het Amazonewoud kregen de Colombiaanse autoriteiten hulp vanuit Nederland. Humberto Hinestrosa en zijn vrouw Anne van den Ouwelant waren de afgelopen veertig dagen nauw betrokken bij het onderzoek, nadat het vliegtuig waarin de kinderen zaten crashte. "Ik was sprakeloos. Ik kon het niet geloven. Op dit nieuws wachtte ik al een maand", zegt Hinestrosa in een reactie.

5 uur geleden
Man in Almelo belandt onder omgevallen muur en sterft

ALMELO (ANP) - Een man in Almelo is zaterdag in de tuin van een woning in de Rengelinkstraat onder een omgevallen muur terechtgekomen en overleden. Volgens de politie lijkt er sprake van een noodlottig ongeval, maar er is een onderzoek ingesteld om andere oorzaken uit te sluiten.

5 uur geleden
Roemeen (38) in Tiel aangehouden voor moord op stiefdochter

TIEL (ANP) - Een 38-jarige man uit Roemenië is zaterdagmiddag in Tiel (Gelderland) aangehouden. Hij wordt verdacht van moord op zijn 12-jarige stiefdochter.

8 uur geleden
Brand in Ter Aar werd snel groot door twee brandhaarden

TER AAR (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak in het Zuid-Hollandse Ter Aar werd zo groot omdat er al snel sprake was van twee verschillende brandhaarden, zo laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. De brand ontstond bij TN Plastics, een producent van kunststofproducten, maar al snel woedde er ook een andere brand in een nabijgelegen bedrijfspand.

9 uur geleden
Reddingsbrigade heeft drukke dag met kleine en grotere incidenten

DEN HAAG (ANP) - De Reddingsbrigade Nederland heeft zaterdag "zoals verwacht" een drukke dag. Door het warme weer zoeken veel mensen verkoeling bij stranden of recreatieplassen.

9 uur geleden
Ook zaterdag meer pechmeldingen bij ANWB door warm weer

DEN HAAG (ANP) - Door het zomerse weer zijn zaterdag meer mensen met pech stil komen te staan langs de weg. De ANWB heeft zo'n 10 procent meer meldingen binnengekregen dan gebruikelijk op een zaterdag, laat een woordvoerster van de ANWB weten. "We zitten daarmee op prognose." Vrijdag lag het aantal meldingen 11 procent hoger dan normaal.

9 uur geleden