Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GroenLinks wil 60 miljard stoppen in Klimaatfonds

GroenLinks wil 60 miljard stoppen in Klimaatfonds

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks wil de komende tien jaar 60 miljard euro vrijmaken voor een Nationaal Klimaatfonds. Dat moet er volgens de oppositiepartij komen in plaats van het Nationaal Groeifonds dat het kabinet eerder deze week presenteerde.

Het Groeifonds gaat 20 miljard euro omvatten. Daarmee wil het kabinet de economie op lange termijn stimuleren en zo de welvaart behouden. Het fonds richt zich teveel op economische groei. "Ouderwets denken", meent voorman Jesse Klaver van GroenLinks.

Het Klimaatfonds moet volgens hem de omschakeling naar een duurzame samenleving financieren. "Deze tijd vraagt om nieuwe, duurzame investeringen. Niet om een ongerichte zak geld voor het grote bedrijfsleven", aldus Klaver.

Met het Klimaatfonds moet tot 2030 onder meer 6 miljard vrijkomen voor nieuwe woningen, 5 miljard voor een betere bereikbaarheid van steden met het openbaar vervoer, 10 miljard voor windenergie op zee, 4 miljard voor meer natuur en 5 miljard voor halvering van de veestapel.

Volgens het kabinet is het Groeifonds nodig om in de toekomst gezondheidszorg, onderwijs en pensioenen te kunnen betalen en ook nog geld over te houden voor de huishoudportemonnee. Het gaat om investeringen in onder meer vergroening, infrastructuur en onderzoek.

Meer uit Politiek

VVD wil minder ruimte voor kabinet om af te wijken van begroting

DEN HAAG (ANP) - De VVD wil dat het kabinet minder gebruikmaakt van een wettelijk geregelde mogelijkheid om (extra) geld uit te geven zonder dat het parlement daar toestemming voor heeft gegeven. Deze uitzondering moet beperkt blijven tot noodzakelijke situaties, vindt de grootste regeringspartij. Een bewindspersoon moet wat de VVD betreft ook goed motiveren waarom het wil afwijken van de begroting en daarover zowel de Eerste als de Tweede Kamer vooraf in ieder geval goed informeren.

11 uur geleden
Schouten: fiat Eerste Kamer voor Pensioenwet belangrijke stap

DEN HAAG (ANP) - Minister Carola Schouten (Pensioenen) noemt het "een belangrijke stap" dat ook de Eerste Kamer heeft ingestemd met de nieuwe Pensioenwet. "Met deze wet zorgen we dat ons pensioen goed geregeld blijft", aldus de bewindsvrouw.

22 uur geleden
Historische pensioenwet krijgt ook in Eerste Kamer steun

DEN HAAG (ANP) - Minister Carola Schouten kan de wet invoeren die een nieuw pensioenstelsel mogelijk maakt. Een meerderheid van de Eerste Kamer steunt de wet: naast coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie kreeg het wetsvoorstel steun van PvdA, GroenLinks en SGP. Daarmee is de wettelijke basis voor een van de grootste sociale herzieningen van de afgelopen tijd een feit.

23 uur geleden
Uslu: filmindustrie de dupe van trage aanpassing Mediawet

DEN HAAG (ANP) - De filmindustrie is in het nadeel omdat het lang duurt voordat streamingdiensten als Netflix wettelijk worden verplicht om te investeren in Nederlandse producties, vindt staatssecretaris Gunay Uslu (Media). De wet die dit voorschrijft is al vijf jaar in voorbereiding en liep dit jaar verdere vertraging op omdat coalitiepartijen lang hebben onderhandeld over een deal. Dinsdag rondde de Tweede Kamer het debat over de wet af. Volgende week wordt deze naar alle waarschijnlijkheid gesteund door een Kamermeerderheid.

1 dag geleden
Rosenmöller: verlies senaatszetel GroenLinks heel jammer

DEN HAAG (ANP) - Beoogd voorzitter Paul Rosenmöller van de gezamenlijke senaatsfractie van GroenLinks en de PvdA noemt het "heel jammer" dat zijn partij een restzetel in de Eerste Kamer verliest aan Volt. GroenLinks zag dat van tevoren niet aankomen, zegt hij.

1 dag geleden
Veel voorkeursstemmen voor fractie in Eerste Kamer

DEN HAAG (ANP) - Tijdens de verkiezingen voor de Eerste Kamer dinsdag is er niet alleen strategisch gestemd om een andere partij aan zo veel mogelijk zetels te helpen. Ook binnen de partijen is er op die manier gestemd, in de hoop dat de voorkeursstemmen de samenstelling van de fracties in de Eerste Kamer kunnen veranderen.

1 dag geleden
Veel steun voor PvdA-senator Recourt op BES-eilanden

WILLEMSTAD (ANP) - Eerste Kamerlid Jeroen Recourt (PvdA) is de grote winnaar van de verkiezingen voor de Eerste Kamer op de BES-eilanden, Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Hij kreeg veertien van de negentien uitgebrachte stemmen in de drie bijzondere gemeenten.

1 dag geleden