Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GroenLinks verliest flink maar blijft grootste in Amsterdam

GroenLinks verliest flink maar blijft grootste in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Ondanks een verlies van ruim 5 procentpunten ten opzichte van vier jaar geleden is GroenLinks (GL) met 18,3 procent van de stemmen ook bij deze Provinciale Statenverkiezingen in de voorlopige uitslag de grootste partij in Amsterdam, meldt de Verkiezingsdienst van het ANP.

De Partij van de Arbeid (PvdA), die in de Eerste Kamer samengaat met GroenLinks, maakte het verlies van GL deels goed en komt met 15,5 procent op de tweede plek. Samen hebben de partijen 33,8 procent van de stemmen, tegen 35,0 procent in 2019.

Derde partij in Amsterdam is de Partij voor de Dieren met 11,8 procent. Dat was voor die partij het hoogste percentage van alle gemeenten in Nederland. Volt is met 7,8 procent de hoogste nieuwe binnenkomer in de hoofdstad.

Grootste verliezer

De BoerBurgerBeweging (BBB) die in alle Nederlandse Provinciale Staten de grootste partij wordt, behaalde in Amsterdam 5 procent van de stemmen. Dat is beduidend minder dan het landelijke gemiddelde van ruim 19 procent en ook minder dan in Den Haag (8,7) en Rotterdam waar de partij 8,0 procent van de stemmen behaalde.

Grootste verliezer in Amsterdam was Forum voor Democratie. Die partij ging van 8,8 naar 2,6 procent van de stemmen. Ook DENK boekte een tegenvallend resultaat met een halvering tot bijna 3 procent van de stemmen.

Het opkomstpercentage lag met 52,7 procent een fractie lager dan vier jaar geleden toen 53,3 procent van de Amsterdammers ging stemmen.

Meer uit Politiek

Onderzoek naar lekken bij Buitenlandse Zaken zonder resultaat

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft niet kunnen achterhalen wie verantwoordelijk was voor het lekken van vertrouwelijke informatie naar de pers. Dat meldt demissionair minister Hanke Bruins Slot aan de Tweede Kamer. Het Openbaar Ministerie heeft aangegeven geen aanvullend strafrechtelijk onderzoek te zullen doen.

25 minuten geleden
Defensie ontkent versoepeling regels voor Franse onderzeeboot

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Defensie heeft de regels voor de controle-eisen voor de Franse onderzeebootbouwer Naval niet versoepeld, zegt demissionair staatssecretaris Christophe van der Maat. "Dat hebben we niet."

1 uur geleden
Zuid-Holland trekt tientallen miljoenen uit voor plannen coalitie

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland investeert tientallen miljoenen euro's om de ambities van de coalitiepartijen waar te maken. Vorig jaar spraken GroenLinks-PvdA, BBB, VVD en CDA in hun coalitieakkoord af hiervoor 150 miljoen euro uit de reserves te halen. Het college van Gedeputeerde Staten heeft in de deze week gepresenteerde voorjaarsnota opgenomen waar een aanzienlijk deel van dat geld naartoe gaat.

2 uur geleden
Noord-Holland wil met ruim 76 miljoen woningbouw versnellen

HAARLEM (ANP) - Noord-Holland wil dat er over zeven jaar 191.000 nieuwe woningen in de provincie zijn gebouwd en trekt daar 76,4 miljoen euro voor uit. "Met dit bedrag kunnen we samen met onze gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars een mooie slag maken", zegt verantwoordelijk gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB).

3 uur geleden
Zuid-Holland spreekt Rijk aan op 'eenzijdige besluitvorming'

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland heeft het Rijk aangesproken op "eenzijdige besluitvorming", die zou zorgen voor onzekerheid en financiële problemen bij gemeenten en provincies. Dat staat in een brief die het college van Gedeputeerde Staten stuurde naar de demissionaire ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Steven van Weyenberg (Financiën). Zuid-Holland zegt zich "zorgen" te maken over "de ongewenste effecten van de voorjaarsnota op de gemeentefinanciën" en de rol daarbij van de provincie als financieel toezichthouder.

6 uur geleden
Bezorgde Kamer legt zich neer bij fors duurder herstel Binnenhof

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer hebben er begrip voor dat de renovatie van het Binnenhof fors duurder uitvalt dan in eerste instantie was begroot. In 2015 was er nog 475 miljoen euro voor begroot, maar vanwege de slechte staat van de gebouwen staat de laatste raming op ongeveer 2 miljard euro. Hoewel de Kamerfracties het belang van de renovatie onderschrijven, hopen ze wel dat de kosten niet nog verder oplopen.

18 uur geleden
Geweerde lijsttrekkers organiseren 'alternatief slotdebat'

BRUSSEL/DEN HAAG (ANP) - Twee lijsttrekkers voor de Europese verkiezingen organiseren een "alternatief slotdebat" op de avond voor verkiezingsdag. Ze zijn boos omdat ze niet mogen meedoen aan het televisiedebat dat de NOS traditioneel die avond houdt.

22 uur geleden