Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GroenLinks stelt vragen over mogelijke statiegeldfouten supers

GroenLinks stelt vragen over mogelijke statiegeldfouten supers

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks wil tekst en uitleg over een onderzoek van de Inspectie van Leefomgeving en Transport (ILT) naar mogelijke overtredingen door supermarkten op het gebied van statiegeld op plastic flessen. Daarover heeft Tweede Kamerlid Kauthar Bouchallikht Kamervragen gesteld aan staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Steven van Weyenberg.

Dit weekend meldde tv-programma Kassa dat de ILT kijkt naar diverse plastic flessen die te koop zijn in de supermarkt en waar nu geen statiegeld op zit. Daarmee overtreden de supers mogelijk de statiegeldwet. Voor sappen hoeven ze weliswaar geen statiegeld te vragen, maar die uitzondering geldt alleen als het om een 100 procent sap gaat. Is bijvoorbeeld suiker of water toegevoegd, dan moet er wel sprake zijn van statiegeld.

Een woordvoerder van de ILT bevestigt hierover recent een handhavingsverzoek te hebben ontvangen van de organisatie Recycling Netwerk. Naar aanleiding daarvan zal er onderzoek worden gedaan, maar wanneer de uitkomst bekend wordt is nog niet bekend. Diverse supermarkten lieten aan Kassa al weten zelf ook in de kwestie te duiken.

Bouchallikht vindt dat de wijze waarop nu met statiegeld wordt omgegaan leidt tot onnodig veel verwarring bij consumenten. Dat is volgens de GroenLinks-politica slecht voor het draagvlak en voor het milieu. "Op alle plastic flessen moet gewoon statiegeld worden geheven. We vragen de staatssecretaris om zo snel mogelijk daarvoor actie te ondernemen."

Meer uit Financieel

Schiphol Group koopt stikstofrechten voor vliegveld bij Rotterdam

SCHIPHOL (ANP) - Luchthavenexploitant Schiphol Group heeft stikstofrechten van twee boerenbedrijven in Zuid-Holland gekocht voor vliegveld Rotterdam The Hague Airport. Dat bevestigt een woordvoerder na een bericht van de Volkskrant. Het vliegveld bij Rotterdam heeft een natuurvergunning nodig en moet daarvoor voldoende rechten hebben om stikstof uit te stoten.

29 minuten geleden
AEX in het rood door oplopende spanningen Midden-Oosten

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag omlaag door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. De beurshandel was de hele week al nerveus na de Iraanse aanval met drones en raketten op Israël afgelopen weekend, die grotendeels werd afgeslagen. Israël dreigde daarop terug te zullen slaan en heeft naar verluidt in de nacht van donderdag op vrijdag raketten gelanceerd die een onbekend doel in Iran hebben geraakt.

53 minuten geleden
Unilever zwakt duurzaamheidsdoel voor plastic af

LONDEN (ANP) - Voedings- en verzorgingsmiddelenbedrijf Unilever zwakt een aantal duurzaamheidsdoelen af, waaronder de belofte om vanaf volgend jaar het verbruik van nieuw plastic te hebben gehalveerd. Nu mikt het bedrijf achter merken als Axe, Knorr en Dove op een vermindering van het plasticverbruik van 30 procent in 2026.

55 minuten geleden
Giorgio Armani (89) staat open voor fusie of beursgang modeconcern

MILAAN (ANP/BLOOMBERG) - Giorgio Armani staat open voor een "fusie of beursgang" van zijn modeconcern, als hij het bedrijf verlaat. De modeontwerper zegt dit in een interview, drie maanden voor zijn negentigste verjaardag.

57 minuten geleden
Beurshandel in teken van spanningen in Midden-Oosten

AMSTERDAM (ANP) - De beurshandel in Amsterdam staat vrijdag vooral in het teken van de spanningen in het Midden-Oosten. In Azië doken de aandelenkoersen omlaag na berichten dat Israël in de nacht van donderdag op vrijdag raketten heeft gelanceerd die een onbekend doel in Iran hebben geraakt. Israël heeft officieel nog niet gereageerd op de mogelijke aanval, die van een beperkte omvang lijkt te zijn.

1 uur geleden
Apple verwijdert WhatsApp op bevel van Chinese autoriteiten

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Apple heeft de berichtendiensten WhatsApp en Threads van Meta verwijderd uit zijn Chinese appwinkel. De Chinese autoriteiten hadden daarvoor opdracht gegeven omdat ze een bedreiging zouden vormen voor de nationale veiligheid.

2 uur geleden
Beurzen in Azië zakken na berichten aanval Israël op Iran

TOKIO (ANP) - De Aziatische aandelenbeurzen gingen vrijdag flink omlaag. Beleggers reageerden op berichten van de Amerikaanse zender ABC News dat Israël in de nacht van donderdag op vrijdag raketten heeft gelanceerd die een onbekend doel in Iran hebben geraakt. De Israëlische strijdkrachten willen vooralsnog niet reageren op de berichten van een mogelijke aanval.

3 uur geleden