Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GroenLinks, SP en PvdA willen huren bevriezen

GroenLinks, SP en PvdA willen huren bevriezen

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks, SP en PvdA willen de huren bevriezen om te voorkomen dat mensen door de gevolgen van de coronacrisis in de problemen komen. De linkse oppositie vindt de spoedwet van het kabinet om huurders te beschermen onvoldoende.

De huren in de sociale sector kunnen per 1 juli maximaal 6,6 procent stijgen. Dat vinden de drie partijen veel te hoog in deze onzekere economische tijden waarbij veel mensen hun inkomsten zien verdwijnen. In de vrije sector geldt geen maximum huurverhoging.

Verder vindt het trio de maatregelen van het kabinet om huisuitzettingen te voorkomen niet ver genoeg gaan. Als een verhuurder wil verbouwen kan een huurder volgens de oppositiepartijen alsnog het huis worden uitgezet.

Afspraak

Het kabinet voelt niets voor het voorstel van links, blijkt uit antwoorden van minister Stientje van Veldhoven (Wonen) aan de Tweede Kamer. Ze heeft vertrouwen in de afspraken die ze heeft gemaakt met verhuurders en brancheorganisaties. "Bovendien kan een generiek uitstel van de huurverhoging erin resulteren dat verhuurders minder investeringsruimte krijgen voor verduurzaming of nieuwbouw", aldus de bewindsvrouw.

Van Veldhoven heeft vorige maand met de sector afgesproken dat er tijdens de coronacrisis geen mensen uit hun huis worden gezet, tenzij er sprake is van criminele activiteiten of extreme overlast. Voor huurders die toch in de financiële problemen komen, wordt met maatwerk geprobeerd tot een oplossing te komen.

De Tweede Kamer bespreekt de spoedwet van het kabinet woensdag.

Meer uit Politiek

Timmermans wil ook hoorzitting in Kamer met nieuwe premier

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans wil dat ook de toekomstige premier zich tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer komt verantwoorden, en niet alleen de beoogde ministers. Dat schrijft hij in een brief aan Kamervoorzitter Martin Bosma.

1 uur geleden
Van Zwol wil niets zeggen over mogelijke premierskandidaat

DEN HAAG (ANP) - Beoogd formateur Richard van Zwol wil niets loslaten over een premierskandidaat die al dan niet in beeld zou zijn. Eerder op dinsdag berichtten media dat Van Zwol zei dat er zicht is op een nieuwe kandidaat, maar dat weerspreekt hij enige tijd later. "Dat soort misverstanden krijg je als je met een paar mensen in de deuropening van de lift staat."

16 uur geleden
Van Zwol gaat al langs bij de vier coalitiepartijen

DEN HAAG (ANP) - Richard van Zwol, de beoogd formateur, maakt dinsdag al een rondje langs de PVV, VVD, NSC en BBB. Tegen media zei Van Zwol ook al een nieuwe naam voor de post van minister-president te hebben, maar wilde er verder niks over kwijt.

18 uur geleden
Vrouw ontkent vastpakken fietsende ex-minister Dekker vóór val

DEN HAAG (ANP) - De 44-jarige vrouw die in juni 2022 betrokken was bij de val van de fietsende Sander Dekker in het duingebied bij het Zuid-Hollandse Monster, heeft maandag in de rechtbank in Den Haag ontkend dat ze de oud-minister (Rechtsbescherming) bij de arm pakte.

21 uur geleden
Politie en bonden vragen formerende partijen om meer geld

DEN HAAG (ANP) - In een gezamenlijke brief aan de formerende partijen vragen de top van de Nationale Politie, de centrale ondernemingsraad en vier politiebonden om meer geld om hun werk te kunnen blijven uitvoeren. Zeker omdat PVV, VVD, NSC en BBB in hun hoofdlijnenakkoord aangeven dat de politie weer zichtbaarder moet worden in de wijken.

23 uur geleden
Nederland levert Oekraïne pantserwagens met wapensysteem

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat het Oekraïense leger op korte termijn voorzien van meer pantservoertuigen. De zogeheten YPR-voertuigen beschikken over bewapening die de bemanning van binnenuit kan besturen. "Zo kunnen de voertuigen ook vuursteun leveren op het slagveld", legt Defensie uit.

1 dag geleden
Kamerleden snappen niets van condoleances EU-kopstuk aan Iran

DEN HAAG (ANP) - De condoleances die voorzitter Charles Michel van de Europese Raad namens de EU heeft aangeboden aan Iran na de dood van president Ebrahim Raisi, zijn verkeerd gevallen bij een groot deel van de Tweede Kamer. Veel partijen vinden dat Michel voorbijgaat aan het leed van de slachtoffers van het Iraanse regime en hun nabestaanden.

1 dag geleden