GroenLinks-PvdA ook bij kiezers in het buitenland grootste partij
DEN HAAG (ANP) - Ook van de Nederlandse kiezers in het buitenland hebben de meeste stemgerechtigden op GroenLinks-PvdA gestemd bij de Europese Parlementsverkiezingen. In totaal brachten 44.345 Nederlanders in het buitenland per brief hun stem uit, van wie zo'n 31,4 procent (13.924) voor de linkse combinatie koos. Daarna volgden D66 (5925) en VVD (5800) met allebei iets meer dan 13 procent. De PVV kreeg 9,2 procent (4094) van de stemmen. De gemeente Den Haag, waar het nationaal briefstembureau is gevestigd, heeft de uitslag woensdagmiddag bekendgemaakt.
Het pro-Europese Volt, dat bij de verkiezingen in Nederland twee zetels haalde in het Europees Parlement, kreeg vanuit het buitenland 8,8 procent procent (3917) van de stemmen. De partij volgt daarmee na de PVV.
Van de 44.345 binnengekomen briefstemmen waren volgens de gemeente Den Haag 21 blanco en 191 ongeldig, bijvoorbeeld omdat er meerdere kandidaten waren aangekruist. Het totaal aantal geldige stembiljetten komt daarmee op 44.133.
90.000 kiezers
In totaal waren iets meer dan 90.000 Nederlanders in het buitenland geregistreerd als kiezer. Bijna de helft van hen heeft dus daadwerkelijk gestemd, wat neerkomt op een opkomst van zo'n 49 procent. Bij de vorige Europese verkiezingen in 2019 was de opkomst onder Nederlanders in het buitenland met 56 procent hoger.
Ook bij die verkiezingen kwam GroenLinks-PvdA als grootste uit de bus onder briefstemmers, hoewel de partij toen nog niet als combinatie meedeed. Van de Nederlandse kiezers in het buitenland stemde 19,5 procent op GroenLinks en 15,5 procent op de PvdA, in totaal dus 35 procent. De VVD stond bij de vorige Europese verkiezingen met 16,3 procent op de tweede plaats, D66 kreeg 14,7 procent van de briefstemmen en de PVV 3,2 procent.
ABC-eilanden
Nederlanders die permanent in het buitenland wonen, mogen stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen en de Europese Parlementsverkiezingen. Bij verkiezingen voor de gemeenteraad, Provinciale Staten en waterschappen mogen ze hun stem niet uitbrengen.
Ook de stemmen van mensen met de Nederlandse nationaliteit op Curaçao, Aruba en Bonaire zijn door het nationaal briefstembureau in Den Haag meegenomen. Dinsdag werd al bekend dat GroenLinks-PvdA ook op die eilanden de grootste partij is geworden.
Meer uit Politiek
BRUSSEL (ANP) - Behalve Oostenrijk overwegen meer EU-landen om Syrische asielzoekers terug te sturen, zei minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) na afloop van een vergadering met EU-collega's in Brussel. Ze wilde niet zeggen welke landen dat zijn. Voor Nederland is verplichte terugkeer nu niet aan de orde, zei Faber. Daarvoor zijn de ontwikkelingen in het land te onzeker. Daarnaast kan gedwongen terugkeer volgens de minister op dit moment niet omdat Nederland er geen diplomatieke post heeft.
45 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 gedogen een PVV-kabinet door een deal te sluiten over onderwijsbezuinigingen, vinden oppositiepartijen als GL-PvdA, Volt en DENK. "Dit is geen oppositie voeren, dit is gedogen", zei Volt-leider Laurens Dassen in het debat over het woensdag afgesloten akkoord.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het CDA heeft de onderwijsbegroting "minder slecht" gemaakt door een akkoord te sluiten met andere oppositiepartijen en de coalitie, aldus Harmen Krul (CDA) bij het debat hierover. Desondanks is de begroting nog steeds "sterk onvoldoende" volgens het Kamerlid. Oppositiepartijen die niet betrokken waren bij het akkoord vinden het CDA medeverantwoordelijk voor de bezuinigingen die wel blijven staan.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Coalitiepartij NSC is bij het debat over het akkoord over onderwijsbezuinigingen stevig bekritiseerd door de oppositiepartijen GroenLinks-PvdA, D66, Volt, SP en Partij voor de Dieren. De suggestie dat de coalitie geen andere keuze heeft dan te bezuinigen omdat het vorige kabinet op te grote voet heeft geleefd, wezen zij resoluut van de hand.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen CDA, ChristenUnie en SGP maken een "historische fout" door samen met JA21 en de coalitiepartijen een akkoord te sluiten over de onderwijsbezuinigingen, vindt GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans. In ruil voor de steun aan de onderwijsbegroting wordt 750 miljoen euro aan bezuinigingen teruggedraaid. Maar 1,2 miljard euro aan bezuinigingen blijft staan, merkt Timmermans op.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Justitieminister David van Weel wil dat er in de Europese Unie vaart wordt gemaakt met de aanpak van online-kinderporno. Het wetsvoorstel dat donderdag bij de ministers van Justitie op tafel lag, ging Nederland en negen andere lidstaten waaronder Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië en Finland echter te ver. Van Weel hoopt dat er zo snel mogelijk een EU-voorstel komt dat wel voldoende steun kan krijgen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins gaat niet mee in de kritiek dat hij te weinig betrokken was bij de onderhandelingen tussen de coalitie en een aantal oppositiepartijen over de onderwijsbegroting. Bij oppositiepartijen en coalitiepartijen als de PVV klonk de afgelopen weken het verwijt dat de bewindsman vroeger had moeten beginnen om steun te vinden voor zijn begroting. Deze vertimmeren is "een parlementair proces waar partijen over gaan", ging de minister voor aanvang van het debat in de verdediging.
3 uur geleden