Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GroenLinks-PvdA ook bij kiezers in het buitenland grootste partij

GroenLinks-PvdA ook bij kiezers in het buitenland grootste partij

DEN HAAG (ANP) - Ook van de Nederlandse kiezers in het buitenland hebben de meeste stemgerechtigden op GroenLinks-PvdA gestemd bij de Europese Parlementsverkiezingen. In totaal brachten 44.345 Nederlanders in het buitenland per brief hun stem uit, van wie zo'n 31,4 procent (13.924) voor de linkse combinatie koos. Daarna volgden D66 (5925) en VVD (5800) met allebei iets meer dan 13 procent. De PVV kreeg 9,2 procent (4094) van de stemmen. De gemeente Den Haag, waar het nationaal briefstembureau is gevestigd, heeft de uitslag woensdagmiddag bekendgemaakt.

Het pro-Europese Volt, dat bij de verkiezingen in Nederland twee zetels haalde in het Europees Parlement, kreeg vanuit het buitenland 8,8 procent procent (3917) van de stemmen. De partij volgt daarmee na de PVV.

Van de 44.345 binnengekomen briefstemmen waren volgens de gemeente Den Haag 21 blanco en 191 ongeldig, bijvoorbeeld omdat er meerdere kandidaten waren aangekruist. Het totaal aantal geldige stembiljetten komt daarmee op 44.133.

90.000 kiezers

In totaal waren iets meer dan 90.000 Nederlanders in het buitenland geregistreerd als kiezer. Bijna de helft van hen heeft dus daadwerkelijk gestemd, wat neerkomt op een opkomst van zo'n 49 procent. Bij de vorige Europese verkiezingen in 2019 was de opkomst onder Nederlanders in het buitenland met 56 procent hoger.

Ook bij die verkiezingen kwam GroenLinks-PvdA als grootste uit de bus onder briefstemmers, hoewel de partij toen nog niet als combinatie meedeed. Van de Nederlandse kiezers in het buitenland stemde 19,5 procent op GroenLinks en 15,5 procent op de PvdA, in totaal dus 35 procent. De VVD stond bij de vorige Europese verkiezingen met 16,3 procent op de tweede plaats, D66 kreeg 14,7 procent van de briefstemmen en de PVV 3,2 procent.

ABC-eilanden

Nederlanders die permanent in het buitenland wonen, mogen stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen en de Europese Parlementsverkiezingen. Bij verkiezingen voor de gemeenteraad, Provinciale Staten en waterschappen mogen ze hun stem niet uitbrengen.

Ook de stemmen van mensen met de Nederlandse nationaliteit op Curaçao, Aruba en Bonaire zijn door het nationaal briefstembureau in Den Haag meegenomen. Dinsdag werd al bekend dat GroenLinks-PvdA ook op die eilanden de grootste partij is geworden.

Meer uit Politiek

Minister: blauwtong bij 20 bedrijven, onderzoek naar verschijnselen

DEN HAAG (ANP) - Er is deze zomer tot nu toe op twintig schapenhouderijen blauwtong geconstateerd, meldt de minister van Landbouw Femke Wiersma. Een maand geleden werd voor het eerst een besmetting sinds de winter aangetoond. Er is geen reden tot paniek, maar Wiersma stelt wel vast "dat het virus niet weg is". Ze laat onderzoek doen naar de huidige situatie, waaronder de verschijnselen van gevaccineerde dieren.

22 uur geleden
Honderden VVD'ers tekenen brief aan bestuur met zorgen om coalitie

DEN HAAG (ANP) - Ruim duizend mensen hebben een brief ondertekend aan het bestuur van de VVD waarin ze "grote zorgen" aangeven over de coalitie waar de partij in is gestapt. "We tolereren schadelijke situaties veel te lang en we verliezen de kracht om daar nog uit te komen", aldus de ondertekenaars. Ze willen een andere koers met duidelijkheid over "niet-onderhandelbare liberale principes, waarden en idealen".

23 uur geleden
Schoof over Biden: verspreking kan gebeuren

DEN HAAG (ANP) - Dat de Amerikaanse president Joe Biden zich tijdens een persconferentie op de NAVO-top enkele keren versprak "kan gebeuren", zegt premier Dick Schoof. Hij zag op de top dat Biden vrijwel voortdurend aanwezig was en "krachtige woorden" sprak.

1 dag geleden
Keijzer: goed dat maatschappelijk debat mag worden gevoerd

DEN HAAG (ANP) - Mona Keijzer is tevreden met het besluit van het Openbaar Ministerie (OM) om haar niet te vervolgen voor groepsbelediging. Er waren in mei meerdere aangiftes tegen haar gedaan nadat ze in het tv-programma Sophie & Jeroen had gezegd dat "Jodenhaat bijna onderdeel is van de islamitische cultuur".

1 dag geleden
Grootste fractie Europarlement wil extreemrechts buitensluiten

BRUSSEL (ANP) - De grootste politieke groep in het Europees Parlement, de EVP, wil met een aantal andere politieke fracties een cordon sanitaire vormen tegen extreemrechtse groepen in het parlement. Dat zei de woordvoerder van de EVP vrijdag op een persconferentie. Samen met de sociaaldemocraten en de liberale Renew willen zij in ieder geval de recent opgerichte Patriotten voor Europa en de Groep Europa van Soevereine Naties (ENS) consequent negeren. Doel is hen buitenspel te zetten. Ook de Groenen zijn daar voorstander van.

1 dag geleden
Minister Klever tevreden met uitspraak over F-35

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is tevreden met de uitspraak in een kort geding over de uitvoer van onderdelen van het F-35-gevechtsvliegtuig. De Staat hoeft van de rechter geen dwangsom te betalen als er toch nog onderdelen van de F-35 in Israël terechtkomen. De zaak was aangespannen door Oxfam Novib, PAX en The Rights Forum.

1 dag geleden
Brekelmans juicht discussie binnen VVD over liberalisme toe

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Ruben Brekelmans juicht het toe dat binnen zijn partij een discussie wordt gevoerd over "wat liberalisme in deze tijd betekent". Volgens hem is het alleen maar positief dat er debat is binnen de VVD-gelederen. Hij reageerde daarmee op een petitie die zeker twintig VVD'ers hebben opgesteld, omdat ze zich zorgen maken over de samenwerking met de PVV.

1 dag geleden