Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GroenLinks-Kamerlid Snels stopt, vooral om samenwerking met PvdA

GroenLinks-Kamerlid Snels stopt, vooral om samenwerking met PvdA

DEN HAAG (ANP) - GroenLinkser Bart Snels stopt als Tweede Kamerlid. Dat heeft hij aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp laten weten. Als belangrijkste reden noemt hij de samenwerking van zijn partij met de PvdA. "Het zijn twee zeer verschillende partijen", zegt Snels. "Het is mij niet duidelijk waar de PvdA echt voor staat en de opportunistische stijl van politiek bedrijven spreekt mij niet aan."

PvdA en GroenLinks kondigden eerder dit jaar aan als één fractie te willen onderhandelen aan de formatietafel. Maar uiteindelijk deden de partijen niet mee aan de daadwerkelijke onderhandelingen. Wel voeren ze met enige regelmaat samen fractievergaderingen, en spreken Kamerleden van GroenLinks tijdens debatten vaak namens hun collega's van PvdA en vice versa.

Dat GroenLinks van plan is de "nauwe samenwerking" met de sociaaldemocraten door te zetten, voelt "voor mijzelf als een vorm van kiezersbedrog", zegt Snels. De PvdA verkeert bovendien volgens Snels "in net zo'n grote crisis als het CDA".

Kritisch over fractieleiding

In zijn brief is hij uiterst kritisch over de fractieleiding van zijn partij. "Het zou goed zijn als de fractie eens het gesprek voert over hoe besluiten worden genomen en wat de zeggenschap is van de Kamerleden over de werkwijze van de fractie en de samenstelling van het fractiebestuur."

Snels was jarenlang financieel specialist van GroenLinks en een belangrijke vertrouweling van partijleider Jesse Klaver. Hij werkte aan een wet om de overheid wat opener te laten zijn en kwam met een voorstel om ontwijking van winstbelasting aan te pakken. Dat laatste wetsvoorstel werd uiteindelijk door het kabinet overgenomen.

Klaver bedankt Snels voor alles wat hij "voor GroenLinks en voor mij persoonlijk" heeft betekend.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

JoMePi 1 maand geleden
Zo en nu een wachtgeldje

Meer uit Politiek

Formatie nu in teken van grote thema's en schuiven dure plannen

DEN HAAG (ANP) - De onderhandelende partijen hebben nog een aantal grote thema's te bespreken in de laatste week van de formatie. De partijen hopen volgende week een akkoord te presenteren, maar over een aantal zaken moet nog overeenstemming worden bereikt. Daarnaast moet er wat worden geschoven in de plannen op verschillende terreinen, omdat er te veel geld nodig was voor het totaalplaatje, melden bronnen aan het ANP.

1 dag geleden
Segers: formatie blijft tot laatste moment spannend

DEN HAAG (ANP) - De kabinetsformatie blijft "tot het laatste moment spannend", verwacht ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. De onderhandelende partijen zijn toe aan "de puntjes op de i, de laatste keuzes", maar daar wordt nog altijd "pittig" over gediscussieerd, zegt hij.

1 dag geleden
Vijlbrief werkt al aan compensatieregeling voor 'zwarte lijst'

DEN HAAG (ANP) - Er wordt nog onderzoek gedaan naar de groep mensen die op de 'zwarte lijsten' van de Belastingdienst stonden, maar toch wordt al gekeken naar een compensatieregeling. Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Belastingdienst) meldt dit aan de Tweede Kamer.

2 dagen geleden
Informateurs: partijen willen voor kerstreces coalitieakkoord

DEN HAAG (ANP) - VVD, D66, CDA en ChristenUnie streven ernaar om nog vóór het kerstreces een coalitieakkoord te presenteren. Dat laten informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees weten in een brief aan de Tweede Kamer.

2 dagen geleden
Klaver: GL en PvdA lieten zich te vaak uit elkaar spelen

DEN HAAG (ANP) - De afgelopen jaren heeft het kabinet te vaak een "spel" gespeeld met partijen om tot politieke akkoorden te komen, zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver. Hij steekt ook de hand in eigen boezem. Zijn partij en de PvdA "hebben ons te vaak uit elkaar laten spelen".

2 dagen geleden
PvdA en GL: niet-vrijblijvende samenwerking voor komende jaren

DEN HAAG (ANP) - De komende regeerperiode gaan oppositiepartijen PvdA en GroenLinks het regeerakkoord op vijftien thema's samen toetsen. Dat levert een samenwerking op die volgens de partijen niet vrijblijvend is. Ze willen op die vijftien onderwerpen ook hetzelfde gaan stemmen.

2 dagen geleden
Waarschijnlijk geen nieuw kabinet op het bordes voor kerst

DEN HAAG (ANP) - De partijen aan de formatietafel verwachten niet dat er voor de kerst al een nieuw kabinet op het bordes van Paleis Noordeinde staat. Dat bevestigen Haagse bronnen na een bericht van het AD. Wel is er nog altijd de hoop bij de onderhandelende partijen om voor die tijd een regeerakkoord te kunnen presenteren.

1 week geleden