Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GroenLinks: geen steun voor coronawet van De Jonge

GroenLinks: geen steun voor coronawet van De Jonge

DEN HAAG (ANP) - De wet waarin het kabinet de coronamaatregelen wil vastleggen kan niet op de steun van oppositiepartij GroenLinks rekenen. Partijleider Jesse Klaver vindt dat de Tweede Kamer buitenspel wordt gezet, waardoor het kabinet, en specifiek zorgminister Hugo de Jonge, te veel macht krijgen.

"De wet zit echt niet goed in elkaar", zegt Klaver tegen nieuwssite NU.nl. De coronawet geeft de maatregelen om verspreiding van het virus af te remmen een juridische onderbouwing. De maatregelen liggen nu nog vast in lokale noodverordeningen, maar die hebben normaal gesproken een tijdelijk karakter, terwijl het virus langer dan eerst gedacht blijft rondwaren in Nederland.

Volgens de GroenLinks-voorman mag de minister door de wet, zoals deze nu voor ligt, straks "zonder goedkeuring van het parlement grondrechten inperken". Parlementariërs mogen het wat hem betreft "niet laten gebeuren" dat het kabinet straks "per decreet" kan regeren.

Nieuwe versie

Kamerleden werden vrijdag bijgepraat door experts over de voorgenomen wet, die overigens al eerder is vertraagd na kritiek. Hoewel de nieuwe versie een stuk beter is dan de oude, zitten er nog steeds behoorlijk wat haken en ogen aan, stellen deskundigen. Ook hun kritiek richt zich vooral op de bevoegdheden die het kabinet door de wet krijgt.

Binnenkort buigt de Kamer zich uitgebreid over de wet, waar kritisch naar gekeken zal worden. Ook als de coalitie, met steun van een kleine oppositiepartij, een meerderheid in de Tweede Kamer haalt, wordt het zoeken naar draagvlak in de Eerste Kamer, waar de coalitiepartijen maar 33 van de 75 zetels bezet.

Meer uit Binnenland

Deel bewoners niet naar huis door grote brand in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een deel van de bewoners van het appartementengebouw in Amsterdam waar zaterdagavond brand uitbrak kan niet naar huis. De brandweer liet rond 23.30 uur weten nog altijd bezig te zijn met het blussen van de brand, die rond 20.00 uur uitbrak in het appartementengebouw aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost. Het knooppunt Amstel, waar de snelwegen A2 en A10 samenkomen, werd eerder vanwege rook afgesloten.

2 uur geleden
Urkse relschoppers kregen last onder dwangsom na rellen

URK (ANP) - 78 Urkse jongeren, die betrokken waren bij rellen in die gemeente hebben in 2021 een last onder dwangsom van 2500 euro gekregen. Twee van hen hebben de boete ook daadwerkelijk moeten betalen, bevestigt de gemeente naar aanleiding van berichtgeving van Omroep Flevoland.

6 uur geleden
Kunstenbond: twee derde stripmakers verdient onder minimumloon

AMSTERDAM (ANP) - Zeker twee op de drie striptekenaars in Nederland verdienen onder het minimumloon. Dat is de uitslag van een grote enquête die de Kunstenbond heeft gehouden samen met Aimée de Jongh, de winnaar van de Stripschapsprijs 2022. De tekenares heeft het geld dat zij had gewonnen, gebruikt om in kaart te brengen hoe de financiële situatie van de Nederlandse cartoonisten is.

11 uur geleden
Kraan blijft dit weekend defecte autobrug Holwert bedienen

HOLWERT (ANP) - De problemen met de autobrug in de haven van het Friese Holwert zijn nog altijd niet verholpen. De kraan die als noodoplossing is neergezet om de brug te bedienen, blijft in ieder geval dit weekend nog staan, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

13 uur geleden
Suri-Change: 20.000 euro voor tip die leidt naar daders explosies

ROTTERDAM (ANP) - Suri-Change, het geldwisselkantoor dat de laatste tijd slachtoffer is van explosies bij filialen, looft 20.000 euro uit voor de tip die leidt naar de "mogelijke daders van de explosies". In een persbericht stelt het bedrijf dat "beschuldigingen aan haar adres ongegrond zijn" en belooft ze "volledige medewerking aan de betrokken instanties". Advocaat van het bedrijf Ayse Çimen kan geen verdere inhoudelijke toelichting geven.

15 uur geleden
Boni roept Kip cordon bleu terug, zit kipsaté in verpakking

DEN HAAG (ANP) - Supermarktketen Boni roept per direct het product Kip cordon bleu 2 stuks met houdbaarheidsdatum 09-06-2023 terug. In de verpakking zit namelijk niet kip cordon bleu, maar kipsaté schnitzel.

16 uur geleden
Zuid-Europa populair in zomervakantie, ook actieve reizen in trek

DEN HAAG (ANP) - Zon, zee en strand blijven voor veel Nederlanders populaire ingrediënten voor hun aanstaande zomervakantie. Uit een rondgang langs grote reisorganisaties blijkt dat Zuid-Europa dit jaar in trek is als vakantiebestemming. Tegelijkertijd zitten actieve vakanties naar noordelijker landen in de lift, ziet een aantal bedrijven uit de reisbranche.

17 uur geleden