Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GroenLinks gaat stemmen over gezamenlijke senaatsfractie met PvdA

GroenLinks gaat stemmen over gezamenlijke senaatsfractie met PvdA

DEN HAAG (ANP) - De leden van GroenLinks mogen zich uitspreken over de vraag of de partij na de Provinciale Statenverkiezingen van volgend jaar in de Eerste Kamer een gezamenlijke fractie moet gaan vormen met de PvdA. Dat heeft partijvoorzitter Katinka Eikelenboom laten weten.

"GroenLinks werkt op veel plekken samen met links-progressieve partijen. Die samenwerking en het bundelen van progressieve krachten is belangrijk, omdat de maatschappelijke uitdagingen rond klimaatverandering en sociale ongelijkheid groot zijn en we te maken hebben met politieke versnippering. Rechts-conservatieve partijen overstemmen nog te vaak het groene en linkse geluid", schrijft de partijvoorzitter op de website van GroenLinks.

Partijleider Jesse Klaver spreekt van een "een significante stap". Hij hoopt zelf dat de leden voor de samenwerking stemmen. "Het zou heel bijzonder zijn als dat lukt." Het is volgens hem een "logisch moment" dit voor te leggen aan de leden.

PvdA-congres

Het referendum onder de leden wordt begin juni gehouden. Opvallend is dat de uitslag van de stemming bekend zal worden op 11 juni: de dag dat op het PvdA-congres zich ook zal uitspreken over verdere samenwerking met GroenLinks. Daar wordt ook gesproken over de mogelijkheid van een gezamenlijke senaatsfractie. Volgens Klaver is het niet zo dat zijn partij de PvdA met het referendum onder druk probeert te zetten om kleur te bekennen. "Maar het is sowieso iets waar zowel GroenLinks als de PvdA antwoord op moet geven."

Tijdens het partijcongres van de PvdA komen verschillende moties voorbij, vertelt PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken. Aan de hand hiervan besluiten de leden "hoe we de samenwerking met GroenLinks wel of niet verder vorm gaan geven". Omdat Kuiken nog maar net fractievoorzitter is, benadrukt ze dat ze eerst het gesprek met de leden wil aangaan. "Niet alleen over samenwerking, maar ook over de inhoudelijke agenda."

Akkoord

De beide linkse oppositiepartijen werken al enige tijd samen. Op partijcongressen van GroenLinks zijn al vaker moties aangenomen waarin wordt aangedrongen op verdere linkse samenwerking.

Vorig jaar december presenteerden beide fracties in de Tweede Kamer een akkoord waarin zij zich aan elkaar verbonden voor de komende regeerperiode. Tijdens de langdurige onderhandelingen vorig jaar over een nieuw kabinet weigerden beide partijen zich uit elkaar te laten spelen. Ze wilden alleen samen in een kabinet gaan zitten. Dat wezen VVD en CDA af.

Meer uit Politiek

Hoogleraren: pensioenwet heeft tweederdemeerderheid nodig

DEN HAAG (ANP) - Twee derde van de Tweede Kamer en Eerste Kamer moet voor de nieuwe pensioenwet stemmen om deze geldig te laten zijn, schrijven drie hoogleraren staatsrecht in een brandbrief aan de voorzitter van de Eerste Kamer. Dinsdag stemt de senaat over deze wet. In de Tweede Kamer is de volgens de hoogleraren benodigde meerderheid niet behaald.

7 uur geleden
Kabinet beperkt samenwerking met Oeganda wegens antihomowetgeving

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat minder samenwerken met Oeganda omdat de president van het Afrikaanse land omstreden antihomowetgeving heeft goedgekeurd. Minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) meldt dat het kabinet in elk geval stopt met de programma's voor rechtshandhaving.

8 uur geleden
Zege van BBB in Eerste Kamer kan nog wat groter worden

DEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging wordt dinsdag de grootste partij in de Eerste Kamer, dat staat wel vast. De boerenpartij krijgt vrijwel zeker zeventien zetels. Maar met hulp van andere partijen kunnen dat er misschien achttien worden, heeft de Verkiezingsdienst van het ANP doorberekend.

17 uur geleden
VVD wil voor zomer pakket om instroom asielzoekers te verminderen

AMSTERDAM (ANP) - De VVD wil dat het kabinet nog voor de zomer met een pakket maatregelen komt om de instroom van asielzoekers te verminderen, zei VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans in het programma Buitenhof. "Nederland moet minder aantrekkelijk worden voor asielzoekers."

1 dag geleden
BBB ziet groeiend vertrouwen rond Groningse formatietafel

GRONINGEN (ANP) - De formatiegesprekken in de provincie Groningen verlopen in een goede sfeer, zegt fractievoorzitter Gouke Moes van de BoerBurgerBeweging (BBB). "Het vertrouwen groeit, durf ik wel te zeggen namens de onderhandelingstafel."

1 dag geleden
Minister: energietransitie Europa niet mogelijk zonder China

BRUSSEL (ANP) - De Europese energietransitie is niet mogelijk zonder China, waarschuwt minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times. Europa probeert minder afhankelijk van China te worden, maar moet daarbij niet helemaal 'ontkoppelen', stelt de bewindsvrouw. "Ze doen veel aan onderzoek en ontwikkeling en het zou zonde als we onze banden helemaal doorsnijden."

1 dag geleden
Van fruittelers tot COC: Gelderlanders vragen aandacht coalitie

ARNHEM (ANP) - Tientallen organisaties en inwoners van Gelderland hebben zaterdag aandacht gevraagd van de vijf partijen die in de provincie een nieuw bestuur moeten gaan vormen. Van jonge fruittelers tot belangenorganisatie van lhbti’ers COC en de Toiletalliantie, die pleit voor toiletten in de Gelderse treinen: in het provinciehuis werd de toekomstige coalitie gevraagd om rekening te houden met een breed scala aan belangen.

2 dagen geleden