Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GroenLinks evalueert kandidaatstelling na stemrel in Zuid-Holland

GroenLinks evalueert kandidaatstelling na stemrel in Zuid-Holland

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks in Zuid-Holland laat een externe evaluatie uitvoeren naar de manier waarop de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen is samengesteld. De partij wil hier "lessen uit trekken voor de toekomst", schrijven fractievoorzitter Sinan Özkaya en voorzitter Esther Punte van GroenLinks Zuid-Holland vrijdag in een mail aan hun leden. Aanleiding hiervoor is de rel die dinsdag ontstond rond Debora Fernald.

Het Zuid-Hollandse Statenlid stemde bij de Eerste Kamerverkiezingen niet op haar eigen partij, maar op Volt. Dat kostte GroenLinks uiteindelijk een zetel in de Senaat en leverde Volt juist een extra zetel op. Özkaya zette Fernald na de verkiezingen in het provinciehuis in Den Haag direct uit zijn fractie van zes personen. Ze was ruim twee maanden eerder met voorkeurstemmen in de Staten gekozen. Fernald stond op de tiende plaats van de kandidatenlijst.

Een dag nadat ze uit de fractie was gezet, vertelde de Rotterdamse dat ze niet wist dat haar stem zoveel consequenties zou hebben voor de Eerste Kamer. Fernald beweert in meerdere tv-optredens dat ze werd buitengesloten door de rest van de fractie, dat ze geen uitleg had gekregen over het belang van de verkiezingen en dat ze op Volt stemde omdat die partij haar wél wilde helpen. Het nieuwe Statenlid, die haar zetel behoudt en zelfstandig verder gaat onder de naam Groep Doe STOER, zei achteraf wel spijt te hebben van haar keuze.

Özkaya en Punte benadrukken in een ledenmail dat ze juist "heel veel tijd en energie" hebben gestoken in de ondersteuning van de nieuwe Statenleden, onder wie Fernald. Ze zeggen dat op diverse bijeenkomsten veel aandacht is besteed aan "zowel het stemproces zelf als de gevolgen van het stemmen" voor de Eerste Kamer. "Debora is bij al deze momenten aanwezig geweest en is hiermee zeer uitgebreid voorbereid op de stemming."

Meer uit Binnenland

Nieuwe minister: minder internationale studenten is topprioriteit

DEN HAAG (ANP) - Het terugdringen van de "doorgeschoten internationalisering" op universiteiten en hogescholen wordt een van de belangrijkste prioriteiten van aankomend onderwijsminister Eppo Bruins. Dat zorgt namelijk voor een "enorme druk op het systeem, op de docenten en de rijksbegroting", zegt hij tijdens de hoorzitting van kabinetsleden van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in de Tweede Kamer. Bruins wordt namens NSC onderwijsminister.

27 minuten geleden
Paul: geen andere koers seksuele voorlichting in nieuw kabinet

DEN HAAG (ANP) - "Ik ga niks anders doen dan ik het afgelopen jaar heb gedaan." Met die woorden wil beoogd staatssecretaris Mariëlle Paul zorgen wegnemen over de tekst uit het coalitieakkoord over seksuele voorlichting. Progressieve partijen zijn geschrokken van de tekst over neutrale relationele opvoeding, maar volgens Paul wordt die passage niet vertaald in ander beleid.

31 minuten geleden
Wereldpers: 'Trump-fluisteraar' Rutte gaat NAVO-chef worden

DEN HAAG (ANP) - Dat het NAVO-leiderschap Mark Rutte nauwelijks meer kan ontgaan, is wereldwijd 'breaking news'. Van Duitsland tot de Verenigde Staten wordt bericht dat de laatste rivaal van de Nederlander zich heeft teruggetrokken. Zijn ervaringen met de Amerikaanse oud-president Donald Trump worden herhaaldelijk genoemd.

1 uur geleden
Halsema: zou elegant zijn als Bosma slavernij-excuses herhaalt

AMSTERDAM (ANP) - Het zou "buitengewoon elegant" zijn als Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma de opvatting van het parlement over excuses voor het slavernijverleden nog eens zou herhalen. Dat zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema donderdag in een commissievergadering van de gemeenteraad.

1 uur geleden
Na aantreden Rutte twee Nederlanders aan roer NAVO

BRUSSEL (ANP) - Als Mark Rutte 1 oktober aantreedt als secretaris-generaal van de NAVO, treft hij in de leiding van het bondgenootschap een landgenoot. De Nederlandse admiraal Rob Bauer is nog tot eind dit jaar de belangrijkste militair adviseur van de alliantie.

1 uur geleden
Douane vindt in Rotterdam 150 kilo cocaïne in lege container

ROTTERDAM (ANP) - De douane heeft woensdag 150 kilo cocaïne gevonden in een lege container in de Waalhaven in Rotterdam. De drugs hebben een waarde van zo'n 11 miljoen euro, meldt het Openbaar Ministerie donderdag.

2 uur geleden
Rutte bedankt Roemeense president voor steun

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft donderdag telefonisch contact gehad met de Roemeense president Klaus Iohannis om hem te bedanken voor zijn steun voor Ruttes kandidatuur voor secretaris-generaal van de NAVO. Dat laat een woordvoerder van de premier weten.

2 uur geleden