Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GroenLinks en PvdA willen gezamenlijke fractie in Zuid-Holland

GroenLinks en PvdA willen gezamenlijke fractie in Zuid-Holland

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks en de PvdA willen ook in de Provinciale Staten van Zuid-Holland een gezamenlijke fractie gaan vormen. De Statenleden van de twee linkse partijen, die beide in de coalitie zitten, werken sinds de provinciale verkiezingen van begin dit jaar al nauw samen. GroenLinks en PvdA laten nu in een brief aan commissaris van de Koning Jaap Smit weten "voornemens" te zijn om de fracties op korte termijn samen te voegen.

GroenLinks heeft vijf zetels in de Zuid-Hollandse Staten, de PvdA vier. Met negen zetels zou GroenLinks-PvdA de grootste fractie worden. Dat zijn op dit moment BBB en VVD, die beide acht zetels hebben. Provinciale Staten in Zuid-Holland tellen 55 leden. BBB, VVD, GroenLinks en PvdA zitten in de coalitie met het CDA. BBB en VVD hebben elk twee gedeputeerden, de andere partijen één. Berend Potjer zit in het college namens GroenLinks, Anne Koning voor de PvdA.

De fractievoorzitters Sinan Özkaya (GL) en Adem Negash (PvdA) vragen de griffie de "noodzakelijke administratieve wijzigingen" voor de samenvoeging door te voeren. Het gaat onder meer om aanpassingen van het stem- en financiële systeem, de zitplaatsen van de fracties in de Statenzaal en het regelen van een gedeelde fractiekamer. Volgens de griffie is het toegestaan om twee fracties tijdens een lopende Statenperiode samen te smelten.

Eerste Kamer

De voorzitters willen nog geen inhoudelijke reactie geven op de al langer bestaande plannen om één fractie te gaan vormen. Özkaya, sinds kort plaatsvervangend voorzitter van Provinciale Staten, en Negash verwachten dat de voorbereidingen in de loop van volgende week zijn afgerond. "We zullen u op dat moment informeren over de totstandkoming van de nieuwe fractie GroenLinks-PvdA" staat in de brief aan Smit.

In de Eerste Kamer hebben GroenLinks en PvdA al een gezamenlijke fractie. Voor de komende Tweede Kamerverkiezingen trekken de linkse partijen ook samen op. Frans Timmermans voert de kandidatenlijst van GroenLinks-PvdA aan.

In de provincie Zeeland vormen de twee partijen ook een gezamenlijke fractie, die daar uit zes leden bestaat. In enkele andere provincies, waaronder Noord-Holland en Noord-Brabant, werken GroenLinks en PvdA nauw samen. Daar zijn echter geen plannen om de fracties samen te voegen, blijkt uit navraag.

Meer uit Politiek

Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

1 dag geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

2 dagen geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

3 dagen geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

3 dagen geleden
Minister wil regeling compensatie beroepsziekten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal slachtoffers van ernstige beroepsziekten dat zich meldt voor compensatie blijft achter bij de verwachtingen. Dat vindt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken "zorgelijk". Ze wil de regeling onder meer makkelijker maken voor slachtoffers.

3 dagen geleden
Dassen (Volt) aan VVD en NSC: ga niet met Wilders in zee

APELDOORN (ANP) - Door te praten met de PVV over het vormen van een kabinet, maken VVD en NSC volgens Volt-leider Laurens Dassen "normaal wat in een democratie nooit normaal zou mogen zijn". Dat zegt hij op het Volt-congres in Apeldoorn. "Doe. Het. Niet" is Dassens oproep aan VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC).

4 dagen geleden
Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

5 dagen geleden