
GroenLinks en D66 willen Klimaatwet aanscherpen
DEN HAAG (ANP) - GroenLinks en D66 willen de Klimaatwet aanscherpen. Daarin staat dat de uitstoot van broeikasgassen in 2030 minimaal 49 procent minder moet zijn ten opzichte van 1990. Beide partijen werken aan een initiatiefwet om daar minimaal 55 procent van te maken.
In het regeerakkoord is die 49 procent vastgelegd. Dat was een compromis tussen de vier coalitiepartijen. Wel beloofde het kabinet in Europa het voortouw te nemen om het doel op 55 procent te krijgen. Minder CO2 moet de opwarming van de aarde en verandering van klimaat tegengaan.
De Europese Commissie lijkt ook richting 55 procent te gaan. Om Brussel over de streep te trekken zou Nederland volgens regeringspartij D66 en oppositiepartij GroenLinks het goede voorbeeld moeten geven door de eigen klimaatdoelstelling te verhogen.
Tempo maken
Volgens Jesse Klaver (GroenLinks) betekent aanscherping van de wet dat er meer moet gebeuren. "Denk aan internationale treinen goedkoper maken dan vliegtuigen, snellere inkrimping van de bio-industrie en krachtige CO2-belasting voor de industrie."
Rob Jetten van D66 zegt dat het klimaatprobleem niet minder urgent is geworden door de coronacrisis en dat er tempo moet worden gemaakt. "Als wij de kar trekken in Europa kunnen we ook als eerste de vruchten plukken van de overgang naar die nieuwe en schone economie."
De Tweede Kamer stemde eind 2018 met een grote meerderheid in met de Klimaatwet. Het oorspronkelijke plan was van GroenLinks en PvdA uit 2015. De vier coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie sloten zich aan bij het wetsvoorstel, net als SP en 50PLUS.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Een hogere bankenbelasting ondergraaft de concurrentiepositie van Nederlandse banken ten opzichte van branchegenoten in andere Europese landen. Daarvoor waarschuwt demissionair minister Sigrid Kaag (Financiën) tegen zakenkrant Financial Times. Zij spreekt van een verkeerd signaal aan het bedrijfsleven.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil ervoor zorgen "dat je op korte termijn resultaten ziet" als het gaat om de vergroening bij Tata Steel, zegt vicepremier Karien van Gennip namens het kabinet. Het demissionaire kabinet wil samen met de staalfabriek aan een oplossing werken, in reactie op een RIVM-rapport dat een direct verband duidelijk maakt tussen gezondheidsproblemen in de omgeving en de uitstoot van onder meer fijnstof en stikstofdioxide door Tata Steel. "Dat kan natuurlijk niet heel veel jaren gaan duren."
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet is gevallen over het inperken van de asielinstroom, maar de Tweede Kamer wil dat het kabinet "onverminderd" blijft werken aan het grip krijgen op asiel-, arbeids- en studiemigratie. Een motie van de VVD en eenpitter Pieter Omtzigt kreeg een ruime Kamermeerderheid achter zich op de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen.
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State moet met spoed een advies geven, zodat de Tweede Kamer kan voorkomen dat de verkenning na de verkiezingen in november opnieuw in een chaos uitmondt. De vorige verkenning, na de Tweede Kamerverkiezingen in 2021, leidde tot een grote vertrouwenscrisis in de Haagse politiek. Op initiatief van de SGP vraagt de Kamer advies van de Raad van State om daarbij ook "alle mogelijke stabiele varianten" van een verkenning te betrekken.
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet alsnog met een noodplan komen voor het geval de energieprijzen de pan uit rijzen. De Tweede Kamer heeft hiertoe een voorstel van de kersverse DENK-leider Stephan van Baarle aangenomen. Demissionair premier Mark Rutte zag weinig in zo'n voorstel. Consumenten kunnen een vast contract vragen bij hun energieaanbieder om meer zekerheid te krijgen, en er is al een noodfonds in het leven geroepen, benadrukte hij.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Net geen meerderheid, maar toch een flink aantal partijen in de Tweede Kamer wil dat koning Willem-Alexander afziet van zijn loonsverhoging van 55.000 euro per 2024. Een motie die daartoe oproept van PVV-leider Geert Wilders kreeg steun van coalitiepartij D66 en oppositiepartijen SP, Volt, DENK, Partij voor de Dieren, FVD, Groep Van Haga, JA21, BIJ1 en de zelfstandige Kamerleden Pieter Omtzigt en Nilufer Gündoğan. Samen is dat 71 van de 150 zetels.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet de provincie Zuid-Holland en eventuele andere overheden "financiële en juridische steun" bieden als zij juridische stappen wil zetten tegen chemiereus Chemours. De fabriek in Dordrecht heeft jarenlang gezorgd voor ernstige vervuiling met PFAS, een groep kankerverwekkende stoffen. De provincie Zuid-Holland overweegt juridische stappen, maar partijen zijn nog huiverig. In de Tweede Kamer willen GroenLinks-PvdA, D66, CDA en ChristenUnie dat het kabinet te hulp schiet.
1 dag geleden