Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GroenLinks en D66 willen herdenkingsjaar slavernij in 2023

GroenLinks en D66 willen herdenkingsjaar slavernij in 2023

DEN HAAG (ANP) - D66 en GroenLinks willen dat er in 2023 een herdenkingsjaar over slavernij wordt georganiseerd. In dat jaar is het 150 jaar geleden dat de slavernij in Nederland eindigde. Met tentoonstellingen, voorstellingen, debatten en in onderwijs en media moet dan extra aandacht komen voor het slavernijverleden van Nederland. Ook zou dan een nationaal museum over het slavernijverleden kunnen worden geopend. Daar zijn nu plannen voor in Amsterdam.

Nederland schafte de slavernij in Suriname en op de Nederlandse Antillen formeel af op 1 juli 1863. Maar om te voorkomen dat de Nederlandse plantages meteen stil zouden vallen, bleven slaven nog 10 jaar onder 'bijzonder toezicht’ van de Staat staan om te blijven werken op de plantages. In de praktijk was de slavernij door Nederlanders dus pas in 1873 ten einde, nu 147 jaar geleden.

Bij de vormgeving van het herdenkingsjaar moeten volgens de twee partijen allerlei instellingen en stichtingen zoals NiNsee en The Black Archives worden betrokken. Zij vragen al jaren aandacht voor het Nederlandse koloniale verleden.

Meer uit Binnenland

240 uur werkstraf voor mishandelen pasgeboren dochtertje

ALMELO (ANP) - Een 29-jarige man uit Haaksbergen heeft een taakstraf van 240 uur gekregen wegens ernstige mishandeling van zijn pasgeboren dochtertje. De rechtbank in Almelo verklaarde vrijdag dat ze eigenlijk een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plaats vond, zoals meestal bij kindermishandeling, maar daar toch van afzag omdat de man kampt met psychosociale problemen en daarvoor met succes in therapie zou zijn.

30 minuten geleden
Rechtbank veroordeelt Ali B tot 2 jaar cel in zedenzaak

HAARLEM (ANP) - De rechtbank in Haarlem heeft Ali B vrijdag veroordeeld tot een celstraf van twee jaar voor een verkrachting van een vrouw tijdens een schrijverskamp in Heiloo en een poging tot verkrachting van zangeres Ellen ten Damme.

47 minuten geleden
Rechtbank acht Ali B schuldig aan verkrachting en poging daartoe

HAARLEM (ANP) - De rechtbank in Haarlem acht Ali B schuldig aan een verkrachting in een villa in Heiloo en een poging tot verkrachting van Ellen ten Damme in een hotel in Marokko. Hij wordt vrijgesproken van de twee ten laste gelegde aanrandingen.

49 minuten geleden
Rechtbank spreekt Ali B vrij van aanranding Jill Helena

HAARLEM (ANP) - De rechtbank in Haarlem heeft Ali B vrijgesproken van aanranding van zangeres Jill Helena in 2018. Volgens de rechtbank is er onvoldoende steunbewijs.

1 uur geleden
Rechtbank: verklaring van slachtoffer Ali B betrouwbaar

HAARLEM (ANP) - De rechtbank in Haarlem noemt de verklaringen van het slachtoffer dat als eerste aangifte deed tegen Ali B betrouwbaar. Het slachtoffer van de aanranding en de verkrachting tijdens een schrijverskamp in een villa in Heiloo, heeft volgens de rechtbank steeds op hoofdlijnen hetzelfde gezegd over de seksuele handelingen en de omstandigheden. De rechtbank oordeelt dat er voor de verkrachting voldoende wettig bewijs is. Ali B wordt vrijgesproken van aanranding, omdat daar steunbewijs ontbreekt.

1 uur geleden
OM eist 6 maanden cel en tbs tegen vermeende stalker universiteit

DEN HAAG (ANP) - Tegen de 32-jarige student die vorig jaar dreigberichten en een rouwkaart naar de Haagse campus van de Universiteit Leiden heeft gestuurd, is zes maanden cel en tbs met dwangverpleging geëist. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de man zich schuldig gemaakt aan stalking, doodsbedreiging en wapenbezit.

2 uur geleden
ILT wil dat drankproducenten kijken naar verhoging statiegeld

DEN HAAG (ANP) - Producenten en importeurs van bijvoorbeeld frisdranken moeten het voor consumenten makkelijker en aantrekkelijker maken om plastic drankflessen in te leveren. Zij moeten onder meer onderzoeken of het daarvoor nodig is het statiegeld te verhogen. Te veel flessen worden nu niet teruggebracht, zegt de Inspectie Leefomgeving en Transport, die met dwangsommen zwaait om de branche in beweging te krijgen.

2 uur geleden