Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GroenLinks en ChristenUnie willen snel actie tegen Tata Steel

GroenLinks en ChristenUnie willen snel actie tegen Tata Steel

DEN HAAG (ANP) - Er moet snel worden ingegrepen tegen Tata Steel, nu volgens het RIVM blijkt dat de uitstoot van schadelijke stoffen veel hoger is dan gedacht. GroenLinks wil dat een van de meest vervuilende onderdelen van het fabriekscomplex dichtgaat en de ChristenUnie vindt dat de huidige afspraken voor uitstoot nageleefd moeten worden.

Volgens GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger is Tata "out of control". Ze vindt dat "de regels om het beest Tata in bedwang te houden" niet werken. Volgens haar partij moet het kabinet de zogeheten Kooksfabriek 2 sluiten. Die verouderde installatie zorgt voor de meeste uitstoot van fijnstof en andere schadelijke stoffen.

ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis is "geschrokken" dat Tata nog meer uitstoot dan eerder werd gerapporteerd. Het bedrijf moet zich aan de afspraken houden en daarop moet ook worden gehandhaafd, vindt de partij. "Bij Tata wordt nu steeds meer duidelijk dat de situatie niet op orde is dat vraagt om directe handhaving van de verleende vergunning", aldus Grinwis.

Onvolledig

Volgens het RIVM, dat onderzoek doet naar de uitstoot van Tata, zijn de gegevens die het bedrijf opgeeft over de uitstoot mogelijk onvolledig. In de omgeving zijn veel hogere concentraties van metalen en zogeheten paks (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) gevonden. Deze stoffen zijn schadelijk voor de gezondheid.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) wil binnenkort met het bedrijf om tafel om te horen of de cijfers kloppen. "Ik ben ook heel benieuwd hoe Tata reageert op de onderzoeksresultaten van het RIVM", zei de bewindsvrouw vrijdag voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad. Volgende week debatteert de Tweede Kamer over de kwestie.

Meer uit Politiek

Petitie over weren Bosma op 1 juli ruim 20.000 keer ondertekend

AMSTERDAM (ANP) - Een petitie waarin wordt gepleit om Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma te weren van de herdenking van het slavernijverleden in het Oosterpark op 1 juli is ruim 20.000 keer ondertekend. Volgens psychiater Glenn Helberg, een van de initiatiefnemers, laat de oproep zien dat er "zeer veel steun is vanuit verschillende lagen in de samenleving" om het voormalige PVV-Kamerlid weg te houden van de nationale herdenking in Amsterdam.

26 minuten geleden
Nieuwe staatssecretaris Struycken vindt term omvolking 'riskant'

DEN HAAG (ANP) - Beoogd staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) noemt de term omvolking "riskant" en "verwerpelijk". Hij vindt zulke complottheorieën "onzin". Deze vindt hij "extra problematisch" omdat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in een rapport heeft geschreven "dat deze complottheorie niet los te zien valt van geweld en zelfs rassenoorlog". De apirant-bewindsman roept ook anderen op deze term niet te gebruiken.

48 minuten geleden
Beoogd PVV-staatssecretaris Coenradie vindt 'niets' van omvolking

DEN HAAG (ANP) - De aspirant-staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie en Veiligheid) weigert zich uit te spreken over de omstreden omvolkingstheorie. Herhaaldelijk weigert ze in haar hoorzitting in de Tweede Kamer uitspraken van andere aanstaand kabinetsleden hierover te "recenseren". Kamerleden willen weten of ze afkeurt dat aspirant-minister Marjolein Faber in het verleden in de Eerste Kamer heeft verwezen naar de theorie die wordt gebruikt in extreemrechtse kringen.

1 uur geleden
Ook Van Weel neemt afstand van uitspraken over omvolking

DEN HAAG (ANP) - Toekomstig justitieminister David van Weel neemt net als zijn VVD-partijgenoten afstand van uitspraken van PVV'ers over omvolkingstheorieën. "Dit staat heel ver af van waar ik sta", zei Van Weel tijdens een hoorzitting van de Tweede Kamer. Hij zei zich aan te sluiten bij partijgenote en beoogd vicepremier Sophie Hermans die eerder op de dag zei dat ze "een buitengewoon lage tolerantie" heeft voor dit soort uitspraken.

1 uur geleden
Zuid-Holland betaalt vrijwilligers voor hulp in landelijk gebied

DEN HAAG (ANP) - Boeren die meedenken over de aanpak van het landelijk gebied in de provincie Zuid-Holland, krijgen hier binnenkort geld voor. Zuid-Holland heeft, net als enkele andere provincies, besloten om 200.000 euro beschikbaar te stellen voor een zogeheten deelnamevergoeding. Omdat boeren en ook vrijwilligers van lokale natuur- en landschapsorganisaties vaak specifieke kennis hebben van bepaalde gebieden, wil Zuid-Holland hen hiervoor betalen.

2 uur geleden
Hermans belooft lage tolerantie voor omvolking-achtige uitspraken

DEN HAAG (ANP) - Als vicepremier van de VVD belooft Sophie Hermans een "buitengewoon lage tolerantie" te hebben voor uitspraken van PVV'ers zoals die over omvolkingstheorieën. Dat soort ideeën "staan heel ver van mij af", aldus de beoogde bewindsvrouw. "En straks zijn wij collega's in het kabinet. En daar zal ik heel scherp in de gaten houden wat er gebeurt."

3 uur geleden
Hermans houdt ook 'klimaatontkenners' in kabinet aan de afspraken

DEN HAAG (ANP) - Aankomend klimaatminister Sophie Hermans zal ook haar beoogd collega-ministers die niet geloven in door de mens veroorzaakte klimaatverandering, houden aan de afspraken in het hoofdlijnenakkoord. "Die afspraken staan en daar zal ik iedereen in het kabinet aan houden", zegt de VVD'er in een hoorzitting in de Tweede Kamer.

3 uur geleden