
GroenLinks en ChristenUnie: extra geld voor gezondere leefstijl
DEN HAAG (ANP) - GroenLinks en ChristenUnie willen meer geld uittrekken voor de strijd tegen roken, problematisch alcoholgebruik en overgewicht. Het kabinet trekt het komende jaar 10 miljoen euro uit voor het Nationaal Preventieakkoord, waarin deze zaken worden aangepakt. Maar daar moet 3 miljoen euro extra bij, zo stellen de twee partijen woensdag voor tijdens het debat over de zorgbegroting.
Het kabinet heeft in het akkoord samen met zeker zeventig organisaties afspraken gemaakt om een gezondere leefstijl te bevorderen. GroenLinks en de kleinste regeringspartij zijn bang dat het budget dat daarvoor deze regeerperiode beschikbaar is, onvoldoende blijkt. Ze wijzen erop dat preventie op langere termijn nodig is om mensen gezonder, vitaler en weerbaarder te maken. Juist in deze coronatijd is volgens hen gebleken dat sporten, gezond eten en minder roken en alcohol belangrijk zijn.
Het extra geld moet naar de websites en campagnes tegen roken en een impuls geven aan het programma tegen probleemdrinken. Betrokkenen moeten sneller worden doorverwezen naar hulpverlening. Ook kunnen met het extra geld mensen met overgewicht en diabetes beter worden begeleid.
"Voorkomen is beter dan genezen. Maar onze zorg is een marktsysteem dat is ingericht om ziektes te genezen in plaats van te voorkomen. Investeringen in preventie zijn niet rendabel. Daarom zeggen wij: grijp in en investeer in gezondheid", zegt Wim-Jan Renkema (GroenLinks). "Een gezonde leefstijl kan corona niet voorkomen, maar kan wel de effecten van corona dempen. Ook hierom is het van cruciaal belang dat we aandacht blijven geven aan preventie", zegt Carla Dik-Faber (ChristenUnie).
De twee partijen gaan ervan uit dat de Tweede Kamer hun voorstel steunt.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De NS moet de omstreden spitsheffing opnieuw overwegen en bovendien met alternatieven komen, zegt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur). Een externe partij gaat de alternatieven van de NS beoordelen. Ook mag de NS in het vervolg alleen nieuwe tarieven invoeren met goedkeuring van het kabinet en de Tweede Kamer. En voor 2026 komt er überhaupt geen spitsheffing. Heijnen komt binnenkort met een brief waarin ze de aanscherpingen verder uitwerkt.
54 minuten geledenWILLEMSTAD (ANP) - Curaçao heeft dinsdag tijdens een veiling het voormalige openluchtbordeel Campo Alegre gekocht. Premier Gilmar 'Pik' Pisas legde namens de overheid 8 miljoen Antilliaanse gulden neer, omgerekend 4,2 miljoen euro.
2 uur geledenARNHEM (ANP) - Acteur Bas Muijs is in maart van dit jaar gegijzeld en zwaar mishandeld in Arnhem. Dat bevestigt zijn advocaat Petra Breukink dinsdag nadat roddelvlogger Yvonne Coldeweijer via Instagram meldde dat de acteur slachtoffer was in deze zaak. Het AD berichtte in juni al over de zaak, maar destijds was nog niet duidelijk dat het om Muijs ging.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De huurprijzen voor de vrije sector en de sociale huur stijgen volgend jaar naar verwachting met respectievelijk maximaal 4,9 procent en 5,8 procent. Dat meldt demissionair woonminister Hugo de Jonge dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil geen jaartal koppelen aan de uitbreiding van de Europese Unie. Volgens minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) moeten kandidaat-lidstaten voldoen aan de eisen voor toetreding, de zogenoemde Kopenhagen-criteria, en moet het toetredingsproces "strikt en fair" zijn. Een datum is niet leidend voor het kabinet, zegt ze.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het stichtingsbestuur van Waternet laat een extern onderzoek uitvoeren na eerdere berichtgeving van het NRC over mogelijke belangenverstrengeling van de voormalig directeur Roelof Kruize. Dat staat in een brief die dinsdag is gestuurd naar de Amsterdamse gemeenteraad door wethouder Melanie van der Horst (Water) en Joyce Sylvester, dijkgraaf van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het lukt de Belastingdienst vaak niet om op tijd te beslissen op verzoeken van belastingplichtigen om inzage in hun eigen persoonsgegevens die bij de fiscus gebruikt worden. De wettelijke termijn daarvoor wordt in vier op de vijf gevallen niet gehaald. Dat meldt demissionair staatssecretaris Marnix van Rij (Belastingen) aan de Tweede Kamer.
5 uur geleden