Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

GroenLinks: einde belastingvoordeel nieuwe ouders nu onacceptabel

GroenLinks: einde belastingvoordeel nieuwe ouders nu onacceptabel

DEN HAAG (ANP) - Het is volgens oppositiepartij GroenLinks "onacceptabel" dat het belastingvoordeel voor werkende ouders van jonge kinderen verdwijnt per 2025, terwijl ouders pas vanaf twee jaar later genieten van bijna gratis kinderopvang. De partij "eist dat de bezuiniging van tafel gaat".

De zogenoemde inkomensafhankelijke combinatiekorting scheelt stellen of alleenstaanden rond de 2500 euro per jaar, maar het kabinet wil hier van 2025 vanaf. Tegenover het verdwijnen van de belastingkorting, staan de plannen van het kabinet om kinderopvang vrijwel gratis te maken. Hoewel die plannen zijn vertraagd, en pas vanaf 2027 ingaan, verdwijnt het belastingvoordeel wel al in 2025, bevestigde minister Karien van Gennip van Sociale Zaken vorige week tijdens een debat.

Dat betekent dat ouders tussen 2025 en 2027 (wanneer kinderopvang vrijwel gratis moet zijn) financieel een stuk minder goed uitkomen. GroenLinks spreekt van een "gezinsboete" die van tafel moet volgens de partij. "Het kabinet belooft werkende ouders vooruitgang, maar ze gaan er in werkelijkheid keihard op achteruit", zegt partijleider Jesse Klaver. "En dat in een tijd waarin veel gezinnen het al moeilijk hebben."

Tweede Kamerlid Tom van der Lee van GroenLinks was vorige week tijdens het debat al fel op de plannen van het kabinet. Dinsdag wordt het debat in de Tweede Kamer vervolgd. GroenLinks wil dat de bewindsvrouw "uitvoerig ingaat op de kritiek die de partij vorige week al op de afschaffing van de belastingkorting heeft geleverd".

Meer uit Politiek

GroenLinks en PvdA voor gezamenlijke fractie Amsterdam per 2026

AMSTERDAM (ANP) - GroenLinks (GL) en de Partij van de Arbeid (PvdA) in Amsterdam willen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 gezamenlijk verder in één fractie in de raad. De leden van beide partijen hebben via een digitale peiling "met een grote meerderheid hun enthousiasme uitgesproken voor verregaande samenwerking", aldus de Amsterdamse PvdA. Het definitieve besluit volgt in september via een referendum.

14 uur geleden
Minister Veldkamp stelt Jordanië gerust na rel over tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) heeft tegenover zijn Jordaanse collega benadrukt dat het Nederland nog steeds achter de tweestatenoplossing staat, waarbij een veilig Israël en levensvatbare Palestijnse staat in vrede naast elkaar bestaan. Hij hoopt zo een diplomatieke rel met het bevriende land snel de kop in te drukken.

16 uur geleden
Kamerleden: computerstoring laat zien dat weerbaarheid beter moet

DEN HAAG (ANP) - De computerstoring vrijdag in Nederland en andere landen legt een kwetsbaarheid bloot waar de overheid meer tegen moet doen, vinden verschillende Kamerleden. "We moeten toe naar een samenleving waarin de ziekenhuizen spoedeisende hulp kunnen aanbieden, bussen kunnen blijven rijden en vliegtuigen blijven vliegen op het moment dat de systemen uitvallen", vindt Jesse Six Dijkstra (NSC). Kamerleden van VVD en GroenLinks-PvdA pleiten ook voor maatregelen om de weerbaarheid te vergroten.

22 uur geleden
Europese Commissie: EU-landen moeten internet beter beveiligen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft geen last van de wereldwijde internetstoring, zegt een woordvoerder tegen het ANP. Het is wel van "cruciaal belang" dat de EU-lidstaten hun internetbeveiligingscapaciteit vergroten. Ook vindt de Commissie dat de EU-landen hun inwoners bewuster moeten maken van het belang van internetbeveiliging.

1 dag geleden
Veldkamp belt collega Jordanië na diplomatieke rel om tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp belt later vrijdag met zijn Jordaanse evenknie naar aanleiding van een tweet van PVV-leider Geert Wilders. Dat zei de minister in het NOS Radio 1 Journaal.

1 dag geleden
BuZa heeft last van storing, geen hinder bij andere ministeries

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft last van de wereldwijde computerstoring, bevestigt een woordvoerster na een rondgang door het ANP. Waar het departement precies last van heeft, kon ze nog niet zeggen.

1 dag geleden
Diverse Europese landen willen migratiedeal zoals met Albanië

WOODSTOCK (ANP) - Verschillende Europese landen voelen voor vergelijkbare migratie-overeenkomsten zoals Italië die heeft gesloten met Albanië. Premier Dick Schoof zei na afloop van de top van de Europese Politieke Gemeenschap dat het hem op de top was opgevallen dat ook Albanië duidelijk had aangegeven deze constructie te willen.

1 dag geleden