Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Groenewegen: het gaat elke dag beter, de resultaten komen wel

Groenewegen: het gaat elke dag beter, de resultaten komen wel

PERUGIA (ANP) - Wielrenner Dylan Groenewegen kijkt tevreden terug op de eerste tien dagen van de Ronde van Italië. De sprinter van Jumbo-Visma won nog niet, maar dat is nu ook niet zijn grootste doel. "Koersritme opdoen, hardheid kweken", zei hij op de rustdag. "Dan komen de resultaten wel."

Na zijn schorsing maakte Groenewegen in Italië zijn rentree in het peloton. Het leverde hem een vierde, zevende en achtste plaats op in de sprint. "Ik merk wel dat het elke dag beter gaat. Ik kijk naar het grotere plaatje. Uiteindelijk heb ik bijna veertien maanden niet gekoerst. Dat voel je wel en werk je niet zomaar weg, zeker niet in een wedstrijd zoals de Giro."

Het was eerst de bedoeling dat Groenewegen zijn rentree in de Ronde van Hongarije zou maken. "Ik had voor Hongarije kunnen kiezen en daar misschien wel een ritje kunnen winnen, maar daar word ik uiteindelijk niet veel beter van", verklaart hij. "Met een rittenkoers van drie weken bouw ik weer die hardheid op, doe ik veel meer koersritme op en dat is op de langere termijn een betere zaak, zeker voor de doelen die nog komen na de Giro. Het is een investering in de toekomst. Ik wil gewoon weer de ‘oude Dylan’ worden, het niveau van vroeger halen."

Valpartij

Voor Groenewegen was het een beetje afwachten hoe hij zou reageren in een sprint, na de zware valpartij in de Ronde van Polen vorig jaar. "Zou ik me er wel tussen durven gooien?", was de vraag. "Maak ik wel de juiste keuzes in de sprint?"

Het zijn vragen die dag na dag beantwoord worden. "In het begin was het een beetje aanpoten, maar ik merk dat het elke dag, elke sprint beter gaat. Natuurlijk is zo’n rittenkoers even een tik voor mijn lichaam, maar dat hoort erbij na zo’n lange periode van training. En in de sprint zelf is het nog wat zoeken naar automatismen met David Dekker en Edoardo Afini. We moeten nog een beetje op elkaar ingespeeld raken. Veel ploegen doen er jaren over om een sprinttrein op te bouwen. Ik vind dat we het goed doen, we zijn er hard mee bezig, er is een goede coaching. De ‘power’ hebben we alvast, het is gewoon nog zaak om alles wat beter te timen in de finale zelf, de juiste keuzes te maken."

Groenewegen is door de aanrijding met Fabio Jakobsen iets voorzichtiger geworden, merkt hij. "In de sprint speelt dat misschien nog een heel klein beetje door het hoofd, knijp ik de remmen misschien onbewust iets sneller dicht dan vroeger, maar dat zijn dingen die ook wel zullen slijten. Ik vind dat het over het algemeen wel heel goed gaat. Ik ben ook blij met de reacties in het peloton. Er zijn bijna geen slechte reacties. Vele jongens en ploegleiders heten me welkom. Dat voelt wel fijn. Er komen nog één of twee sprintkansen in deze Giro, hopelijk kunnen we die benutten."

Meer uit Sport

Sporttribunaal CAS wijst beroep Russisch olympisch comité af

LAUSANNE (ANP) - Het internationale sporttribunaal CAS heeft het beroep van het Russisch olympisch comité tegen de schorsing van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) afgewezen. Het CAS bevestigde de oorspronkelijke beslissing van 12 oktober en oordeelde dat het IOC "niet de beginselen van legaliteit, gelijkheid, voorspelbaarheid en evenredigheid heeft geschonden".

39 minuten geleden
Plechtig afscheid van Keniaanse marathonheld Kiptum

CHEPKORIO (ANP/AFP) - Honderden Kenianen hebben afscheid genomen van Kelvin Kiptum, de verongelukte wereldrecordhouder op de marathon. President William Ruto en voorzitter Sebastian Coe van de mondiale atletiekbond waren aanwezig bij de door de regering betaalde plechtigheid in Chepkorio, alsook de topatleten Faith Kipyegon en David Rudisha.

41 minuten geleden
Bos moet genoegen nemen met negende plaats op WK skeleton

WINTERBERG (ANP) - Skeletonster Kimberley Bos heeft op het wereldkampioenschap skeleton in Winterberg genoegen moeten nemen met de negende plaats. Ze zette in de vierde en laatste run weliswaar de vierde tijd neer, maar die bracht haar niet hoger in het klassement. De 30-jarige Edese eindigde op de positie waar ze ook stond na de derde run.

1 uur geleden
Rivalen verwachten weer een dominante Verstappen in Formule 1

BAHREIN (ANP/RTR) - De meeste rivalen van Max Verstappen zijn er het bij de testdagen in Bahrein al over eens dat de coureur van Red Bull weer de snelste auto heeft en het komende seizoen opnieuw zal heersen in de Formule 1. "Ik heb geen glazen bol, maar alles wijst erop dat Max de sport blijft domineren. Ik denk dat nu negentien van de twintig coureurs al weten dat ze dit jaar geen wereldkampioen worden", beweerde Fernando Alonso van Aston Martin.

2 uur geleden
Nederlander Kooij wint vijfde etappe van UAE Tour na fotofinish

UMM AL QUWAIN (ANP) - Wielrenner Olav Kooij van Visma - Lease a Bike heeft de vijfde etappe gewonnen van de UAE Tour. In een sprintetappe van ruim 180 kilometer finishte de Nederlander als eerste in de woestijn bij Umm Al Quwain.

2 uur geleden
Verstappen laat zich niet 'afleiden' door ophef rond Horner

SAKHIR (ANP/DPA) - Max Verstappen wil zich niet laten afleiden door de ophef rondom zijn teambaas Christian Horner bij Red Bull. "Het is beter dat ik me gewoon concentreer op mijn prestaties", zei de wereldkampioen in de Formule 1 bij de testdagen in Bahrein.

3 uur geleden
Bos klimt in derde run naar negende plaats op WK skeleton

WINTERBERG (ANP) - Skeletonster Kimberley Bos heeft zich op het wereldkampioenschap skeleton in Winterberg licht hersteld in de derde run. Met de vijfde tijd klom ze van de elfde naar de negende plaats. Om nog in aanmerking te komen voor een medaille moet de Edese later vrijdag in de vierde run een onwaarschijnlijk snelle afdaling maken. Vorig jaar won Bos zilver op het WK.

3 uur geleden