Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Groenen, FDP en SPD gaan praten over nieuwe coalitie

Groenen, FDP en SPD gaan praten over nieuwe coalitie

BERLIJN (ANP) - De Groenen, de liberale FDP en de centrumlinkse SPD gaan praten over de vorming van een nieuwe Duitse regering. Het worden de eerste gesprekken tussen partijen die samen bij de recente parlementsverkiezingen een meerderheid hebben behaald. Zij gaan mogelijk donderdag al met elkaar in overleg.

FDP-leider Christian Lindner heeft bekendgemaakt in te stemmen met het voorstel van De Groenen. De leiders van de klimaatpartij zeiden woensdagochtend een coalitie met de liberalen en sociaaldemocraten te willen verkennen. De SPD zei zondag al klaar te zijn voor coalitiegesprekken met de twee kleinere partijen, nadat hij ze allebei had gesproken.

De Groenen en de FDP werden bij de verkiezingen van 26 september de derde en vierde partij van Duitsland. De SPD van Olaf Scholz won de verkiezingen, ten koste van Armin Laschets CDU/CSU. Scholz en Laschet proberen sindsdien de twee kleinere partijen voor zich te winnen, in de hoop een regering met ze te kunnen vormen en de bondskanselier te worden.

De Groenen en de FDP zijn na de verkiezingen eerst met elkaar in gesprek gegaan, voordat ze afzonderlijk van elkaar ontmoetingen hadden met zowel de SPD als de CDU/CSU. Op basis daarvan hebben ze besloten voorlopig verder te gaan met de SPD. Latere onderhandelingen met het conservatieve blok worden door zowel De Groenen als de FDP nog niet uitgesloten. Robert Habeck, een van de leiders van De Groenen, benadrukte dat tussen de drie partijen nog steeds aanzienlijke verschillen bestaan en dat veel onderwerpen nog niet zijn besproken.

Meer uit Buitenland

Islamitische leiders feliciteren Erdogan als eersten met winst

DOHA (ANP) - De emir van Qatar heeft als eerste staatshoofd de Turkse president Erdogan gefeliciteerd met zijn verkiezingswinst, hoewel die nog niet officieel is. "Ik wens je succes in je nieuwe ambtstermijn", schrijft sjeik Tamim bin Hamad al-Thani op Twitter. Niet lang daarna volgden felicitaties van de Taliban in Afghanistan en de Iraanse president Ebrahim Raisi.

7 minuten geleden
Erdogan claimt overwinning in Turkse presidentsverkiezingen

ISTANBUL (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft de overwinning geclaimd in de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen. De zittend president dankte de kiezers die "ons de verantwoordelijkheid hebben gegeven om de komende vijf jaar te regeren".

1 uur geleden
Erdogan leidt ook in officiële eerste resultaten Turkse verkiezing

ANKARA (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft een forse voorsprong in de Turkse presidentsverkiezingen, blijkt nu ook uit de eerste officiële resultaten. Eerder meldden staatsmedia al dat Erdogan aan de leiding gaat. Volgens de Hoge Kiesraad staat de zittende president met ongeveer driekwart van de stemmen geteld op 53,41 procent.

1 uur geleden
Opkomst in Turkse presidentsverkiezing ruim 85 procent

ANKARA (ANP/RTR) - De opkomst bij de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezing is 85,18 procent, meldt staatspersbureau Anadolu. Ruim 64 miljoen Turken mochten stemmen, van wie een deel dat eerder al deed in het buitenland. Buiten Turkije was de opkomst 56,88 procent.

2 uur geleden
Water Canal Grande in Venetië kleurt groen

VENETIË (ANP/DPA/RTR) - Een glinsterende groene vloeistof in het beroemde Canal Grande in Venetië heeft voor consternatie gezorgd in de Italiaanse stad. Zondag kleurde het water bij de Rialtobrug ineens fluorescerend groen. Onduidelijk is waardoor dat is gebeurd.

3 uur geleden
Staatsmedia: Erdogan koerst op winst in presidentsverkiezingen

ANKARA (ANP/AFP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft een forse voorsprong in de Turkse presidentsverkiezingen, melden staatsmedia op basis van de eerste uitslagen. Na het tellen van meer dan 66 procent van de stemmen leidt Erdogan met bijna 55 procent, aldus persbureau Anadolu. Media gelieerd aan de oppositie melden juist dat Kemal Kilicdaroglu van de centrumlinkse Republikeinse Volkspartij (CHP) nipt voorstaat.

3 uur geleden
Turkije in spanning na sluiting stembureaus

ANKARA (ANP) - De stembureaus in Turkije zijn om 16.00 uur Nederlandse tijd gesloten. Zo’n 61 miljoen Turken hadden zondag de gelegenheid hun stem uit te brengen voor de presidentsverkiezingen.

4 uur geleden