
'Groene stroom van duurzame leverancier wint terrein'
DEN HAAG (ANP) - Steeds meer Nederlanders kiezen voor duurzame stroom van leveranciers die op alle vlakken een duurzaam beleid voeren. Dan gaat het niet alleen om het duurzaam opwekken van energie. Ook het investeringsbeleid moet duurzaam zijn, meldt de Consumentenbond.
Voor consumenten is het vaak moeilijk te achterhalen of hun energie wel echt duurzaam is. De Consumentenbond beoordeelt om die reden jaarlijks stroomleveranciers op inkoop en levering van stroom, maar ook op investeringsbeleid. Volgens de bond kiest momenteel 28 procent van de huishoudens voor een energieleverancier die minstens een 8 scoort in het duurzaamheidsonderzoek van de organisatie.
"Levert een bedrijf groene stroom, maar investeert het tegelijkertijd volop in fossiele brandstof, dan is dat terug te zien in een lagere beoordeling", legt Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond uit. " We spelen hiermee in op de behoefte van consumenten aan een voordelig energiecontract dat gegarandeerd groen is."
Groei
In 2020 was groene stroom en een duurzame energieleverancier voor 21 procent van de consumenten een belangrijke reden om te wisselen van aanbieder. In 2019 was dat nog 17 procent, aldus de bond die naar eigen zeggen put uit cijfers van de Autoriteit Consument & Markt.
Energievergelijkingssite Gaslicht.com zag eerder ook al een groei van het aantal overstappers, waarbij naast de financiële besparing ook duurzaamheid een steeds grotere rol speelt bij de keuze van consumenten. Volgens Gaslicht.com wordt ook steeds vaker bewust voor groene stroom uit Nederland gekozen. Ook het percentage overstappers met zonnepanelen is aanzienlijk toegenomen.
Meer uit Financieel
GENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.
54 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van De Telegraaf.
1 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève is hervat na een lunchpauze. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Volgens Reuters zijn de Chinese en Amerikaanse delegaties teruggekeerd naar de onderhandelingen in een residentie in een buitenwijk van Genève.
6 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - De Chinese delegatie is vertrokken van het handelsoverleg met de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Eerder op de dag waren die onderhandelingen juist formeel begonnen. Het is niet bekend wat de reden is dat de Chinezen zijn vertrokken, aldus Reuters.
8 uur geledenMÜNCHEN (ANP/DPA) - De nieuwe Duitse minister van Economische Zaken wil dat er snel nieuwe gasgestookte energiecentrales gebouwd worden om zo de energiezekerheid van Duitsland te versterken. Volgens Katherina Reiche zijn die centrales nodig als er onvoldoende energie kan worden opgewekt door middel van wind en zon.
10 uur geledenBEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De inflatie in China is in april voor de derde maand op rij gedaald onder druk van de zwakke binnenlandse economie. Zo worstelt China met een crisis op de vastgoedmarkt en hoge jeugdwerkloosheid. Daar komt nog de handelsoorlog met de Verenigde Staten bovenop.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Europese olie- en gasbedrijven gaan verschillend om met het decreet van de Amerikaanse president Donald Trump om de Golf van Mexico voortaan de Golf van Amerika te noemen. De Britse concerns BP en Shell gaan mee in dat besluit, zo valt te lezen in persberichten en jaarverslagen. TotalEnergies in Frankrijk blijft de naam Golf van Mexico gebruiken.
14 uur geleden