Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Groene koersenborden op Europese beurzen

Groene koersenborden op Europese beurzen

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen zijn donderdag overwegend hoger gesloten. De hoop op meer coronasteun voor de Amerikaanse economie zorgde voor optimisme. Aankomend president Joe Biden zal later op de dag naar verluidt plannen voor een steunpakket van 2 biljoen dollar uit de doeken doen. Chipbedrijven als ASMI en ASML stuwden de Amsterdamse AEX-index vooruit na positieve handelsberichten van de grote chipfabrikanten Intel en TSMC.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 1,9 procent hoger op 656,66 punten. De MidKap werd 1 procent hoger gezet en eindigde op een stand van 983,76 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 0,8 procent.

Chiptoeleverancier ASMI was de koploper in de AEX en steeg 7,6 procent. Ook chipmachinemaker ASML deed het goed met een plus van 5,9 procent. Intel en TSMC zijn belangrijke klanten van chipmachinemaker ASML. Ook MidKap-bedrijf Besi deed het goed. Met een plus van 6,8 procent was dat chipbedrijf de koploper bij de middelgrote bedrijven.

Prosus

Prosus stond ook bovenin bij de grote bedrijven en dikte 5,4 procent aan. De techinvesteerder profiteerde van een koerswinst van het Chinese bedrijf Tencent, waarin het een groot belang heeft. Tencent steeg na berichten dat het niet op een zwarte lijst wordt gezet door de regering van de Amerikaanse president Donald Trump. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway was de hekkensluiter in de AEX met een min van 4,2 procent.

In de MidKap was tankopslagbedrijf Vopak de grote verliezer. Dat bedrijf leverde 1,1 procent in.

Carrefour

In Parijs zakte Carrefour 2,5 procent. De Franse overheid heeft zorgen over een eventuele Canadese overname van het grote Franse supermarktconcern. Minister van Financiën Bruno Le Maire wees daarbij in eerste instantie op controle over de eigen voedselketen en op de gevolgen voor de werkgelegenheid. Later kwamen er geluiden dat Frankrijk een overname niet automatisch zal blokkeren. Carrefour steeg een dag eerder ruim 13 procent door het overnamenieuws.

Renault zakte 1,1 procent na bekendmaking van de nieuwe strategie. De Franse automaker wil dat in 2025 de helft van alle nieuwe modellen in Europa volledig elektrisch zijn en snijdt dieper in de kosten. Concurrent PSA klom 2,4 procent. Het moederbedrijf van Peugeot en Citroën zag in de tweede helft van 2020 een duidelijke verbetering van de verkopen, na de zware neergang in de eerste jaarhelft.

De euro was 1,2153 dollar waard, tegen 1,2160 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent meer op 52,97 dollar. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper op 55,86 dollar per vat.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Wall Street omlaag in afwachting van resultaten grote bedrijven

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met kleine minnen gesloten. Beleggers op Wall Street wachtten op cijfers van een aantal grote bedrijven zoals softwaremaker Microsoft en koffieketen Starbucks. Ook verwerkten ze resultaten van industrieel concern General Electric (GE) en creditcardbedrijf American Express.

1 uur geleden
Banken en verzekeraars trekken kar op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Financiële fondsen als banken en verzekeraars kenden dinsdag een goede dag op de Europese beurzen, die overwegend duidelijke plussen lieten zien. Beter dan verwachte kwartaalcijfers van de Zwitserse bank UBS straalden positief af op de hele sector. Op de beurs in Amsterdam deden ABN AMRO, ING, Aegon en NN het goed en behoorden bij de grootste stijgers.

5 uur geleden
GE hard omhoog op lichtgroen Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met kleine plussen geopend, nadat een dag eerder vooral techbedrijven hoger werden gezet. Beleggers kregen veel handelsberichten van grote bedrijven te verwerken. Industrieconcern General Electric (GE) schoot in de eerste handelsminuten omhoog dankzij beter dan verwachte cijfers.

7 uur geleden
Twitter koopt Nederlandse nieuwsbriefstart-up Revue

AMSTERDAM (ANP) - Twitter heeft de Nederlandse nieuwsbriefstart-up Revue overgenomen. Volgens het Amerikaanse socialemediabedrijf vormen de nieuwsbrieven die je met Revue kan maken een welkome aanvulling op de bekende korte tweets die maximaal 280 tekens bedragen.

9 uur geleden
3M verscheepte miljarden mondmaskers in crisisjaar

ST. PAUL (ANP) - Het Amerikaanse industriële conglomeraat 3M heeft afgelopen jaar twee miljard medische mondkapjes en andere ademhalingsmaskers verscheept. Dat meldde de onderneming in een toelichting op de jaarcijfers. Het bedrijf heeft er het afgelopen jaar van alles aan gedaan om de ontwikkeling en productie van coronavaccins en therapieën mogelijk te maken. Het leverde naar eigen zeggen meer persoonlijke beschermingsmiddelen dan ooit.

9 uur geleden
Noorse toezichthouder wil Grindr voor 10 miljoen euro beboeten

OSLO (ANP) - De Noorse privacytoezichthouder wil datingapp Grindr een boete opleggen van 10 miljoen euro voor het niet volgen van de Europese privacyregels. Grindr zou gegevens van gebruikers met derden hebben gedeeld zonder daarvoor toestemming te vragen.

9 uur geleden
'Herstel wereldeconomie gaat sneller, eurozone blijft achter'

WASHINGTON (ANP) - De wereldeconomie krabbelt waarschijnlijk sneller op uit de coronacrisis dan eerder gedacht, denkt het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Maar de nieuwe prognoses van het fonds zijn erg onzeker, en de huidige strenge lockdowns in Europa zorgen ervoor dat de vooruitzichten voor dit deel van de wereld juist zijn verslechterd.

9 uur geleden