Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Groen licht voor vrijhandelsakkoord EU en Vietnam

Groen licht voor vrijhandelsakkoord EU en Vietnam

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft goedkeuring gegeven aan het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en Vietnam. Een ruime meerderheid (401 tegen 192, met 40 onthoudingen) stemde er woensdag mee in. De Europese Raad ondertekende het akkoord vorig jaar zomer al in Hanoi. Het verdrag treedt naar verwachting in de loop van dit jaar in werking.

Vrijwel alle douanetarieven worden het komende decennium afgeschaft, waarvan twee derde al bij inwerkingtreding. De onderlinge handel van zo’n 50 miljard euro krijgt daardoor een forse impuls. Het betreft het meest ambitieuze handelsakkoord ooit met een ontwikkelingsland, klinkt het bij de EU. De afspraken zouden leiden tot betere arbeidsomstandigheden en mensenrechten in Vietnam.

Europese bedrijven krijgen toegang tot de Vietnamese markt voor aanbestedingen en diensten. Het Aziatische land, met een kleine 100 miljoen consumenten, verplicht zich ertoe in de EU beschermde producten niet na te maken.

Het EU-parlement nam ook een investeringsbeschermingsverdrag tussen beide partijen aan (407 tegen 188 stemmen). Dat kan pas in werking treden als de nationale parlementen daarmee instemmen.

Meer uit Financieel

Lingeriemerk Victoria's Secret in trek bij beleggers Wall Street

NEW YORK (ANP) - Victoria's Secret was vrijdag in trek bij beleggers op de aandelenbeurzen in New York. Het lingeriemerk meldde op basis van voorlopige cijfers dat de verkopen in het afgelopen kwartaal minder sterk zijn gedaald dan gevreesd. Dit bericht werd beloond met een koerswinst van 5,3 procent op Wall Street.

2 uur geleden
Vakbond roept op tot landelijke staking bij Deutsche Telekom

BONN (ANP/DPA) - De Duitse vakbond Verdi heeft opgeroepen tot een landelijke staking op maandag bij Deutsche Telekom om een conflict over hogere lonen voor personeel van het grote telecombedrijf. Met de staking wil Verdi de druk op Deutsche Telekom verhogen om in te stemmen met de looneisen.

3 uur geleden
IEA-topman waarschuwt OPEC+ om hogere olieprijzen en inflatie

PARIJS (ANP) - Topman Fatih Birol van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) waarschuwt de landen van oliekartel OPEC+ dat ze voorzichtig moeten zijn met maatregelen om de olieprijzen aan te jagen, omdat daardoor de inflatie ook weer gestuwd kan worden. Dat kan dan weer negatieve gevolgen hebben voor de wereldeconomie, aldus de IEA-topman in een interview met persbureau Bloomberg.

4 uur geleden
Chipbedrijf Besi verder omhoog op Damrak, AEX scherpt record aan

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijf Besi was vrijdag opnieuw een stijger op de aandelenbeurs in Amsterdam, na de flinke plus een dag eerder. De AEX-index scherpte daarnaast zijn recordstand verder aan. De hoofdgraadmeter op Beursplein 5 brak eerder deze week al voor het eerst door de grens van 900 punten.

6 uur geleden
Flinke daling consumentenvertrouwen in VS

ANN ARBOR (ANP/BLOOMBERG) - Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten is deze maand flink gedaald door zorgen bij huishoudens over een hogere inflatie. Dat meldt de Universiteit van Michigan in een voorlopige schatting.

7 uur geleden
Lingeriemerk Victoria's Secret bij stijgers op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Victoria's Secret behoorde vrijdag tot de grote winnaars op de aandelenmarkten in New York. Het lingeriemerk meldde op basis van voorlopige cijfers dat de verkopen in het afgelopen kwartaal minder sterk zijn gedaald dan gevreesd. Volgens topman Martin Waters slaan de nieuwe collecties aan bij klanten en verbeteren de verkooptrends voor zowel het merk Victoria's Secret als de PINK-kledinglijn. Het aandeel werd daarop ruim 8 procent hoger gezet.

8 uur geleden
Duitse bouwvakkers willen staken voor hoger loon

FRANKFURT (ANP/DPA) - Duitse bouwvakkers zijn van plan volgende week te staken om eisen voor een hoger loon kracht bij te zetten. Dat heeft de grote vakbond IG BAU bekendgemaakt. De eerste werkonderbreking moet maandag beginnen in de deelstaat Nedersaksen. Daarna moet ook elders in Duitsland gestaakt worden.

8 uur geleden