Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Groeitempo industrie eurozone neemt iets af in februari

Groeitempo industrie eurozone neemt iets af in februari

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het groeitempo van de industrie in het eurogebied is in februari licht afgenomen. Dat meldt de Britse marktonderzoeker IHS Markit op basis van definitieve cijfers. De vraag naar goederen in het eurogebied blijft volgens economen van IHS Markit sterk nu Europa de omikrongolf achter zich laat, maar de hoog oplopende inflatie en de oorlog in Oekraïne vormen wel een bedreiging.

Van de grote economieën in de eurozone groeide de Duitse industrie in februari minder hard dan in januari. De bedrijvigheid in de Franse industrie nam daarentegen juist sterk toe. De Italiaanse industrie liet een stabiele groei laten zien.

De oorlog in Oekraïne dreigt volgens econoom Joe Hayes van IHS Markit de groei van de industrie in het eurogebied wel onder druk te zetten. Ook zorgt het conflict voor meer inflatierisico door de sterk gestegen olieprijzen.

De Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) waarschuwde eerder al dat de oorlog in Oekraïne de Nederlandse industrie zal opzadelen met hogere kosten. Zo zullen onder meer de prijzen voor olie, gas en metaal naar verwachting verder oplopen. Ook zullen ondernemers last krijgen van de sancties tegen Rusland.

Meer uit Financieel

Turkse inflatie loopt op tot ruim 61 procent

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - Turken waren in september ruim 61 procent meer kwijt aan hun boodschappen en diensten zoals een kappersbezoek. Daarmee is de inflatie in het land toegenomen in vergelijking met de voorgaande maanden.

37 minuten geleden
UWV: openstaande vacatures verduurzaming van industrie verdubbeld

DEN HAAG (ANP) - Het aantal openstaande vacatures voor beroepen die nodig zijn om de industrie te verduurzamen is de afgelopen zeven jaar meer dan verdubbeld, meldt het UWV na een analyse. Het gaat bijvoorbeeld om technische beroepen in de werktuigbouw en elektro, maar ook om ICT'ers. Veel werknemers in dit soort sectoren gaan komende jaren met pensioen, terwijl het aantal studenten voor relevante opleidingen volgens het UWV daalt.

1 uur geleden
Gerechtshof doet nog geen uitspraak in zaak chauffeurs Uber

AMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof Amsterdam doet dinsdag nog geen eindoordeel in de zaak over de zelfstandigheid van chauffeurs van Uber. Het gerechtshof meldt eerst vragen te stellen aan de Hoge Raad voordat het uitspraak doet. De vragen gaan over de rol van het ondernemerschap bij het beoordelen van een arbeidsrelatie en over de procedure die gevolgd moet worden om zo'n relatie voor een groep werkenden te kunnen vaststellen.

2 uur geleden
Amsterdamse beurs begint rustige ochtend met verlies

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met een klein verlies geopend. Beleggers hadden weinig richtinggevend nieuws, maar verwerkten opmerkingen over het rentebeleid in de Verenigde Staten en Australië.

2 uur geleden
Bio-sector wil verplichte etikettering voor gmo van voedsel

EDE (ANP) - Biologische boeren en voedingswinkels willen dat op de etiketten in de supermarkt komt te staan of genetische technieken zijn toegepast bij de productie. Dinsdag neemt de Tweede Kamer 45.000 handtekeningen in ontvangst die zijn ingezameld met de petitie 'houd ons voedsel gentechvrij'. De petitie wordt onder andere ondersteund door brancheorganisatie Bionext en Greenpeace.

2 uur geleden
Beleggers zonder veel richtinggevend nieuws richting openingsbel

AMSTERDAM (ANP) - Op de Europese beurzen is het voor beleggers dinsdag richting zoeken na een ochtend zonder al te veel groot nieuws over beursfondsen. Op de handelsvloeren in Azië en Australië was het sentiment negatief na een nieuw rentebesluit van de Australische centrale bank.

3 uur geleden
Krant: advertentieloos Facebook kan 10 euro per maand kosten

PALO ALTO (ANP) - Meta, het moederbedrijf van Facebook, overweegt klanten in de Europese Unie zo'n 10 euro per maand te vragen als ze die site willen gebruiken zonder reclame. Daar komt mogelijk 6 euro bij als gebruikers ook de betaalde versie van Instagram willen gebruiken, meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Volgens de zakenkrant heeft Meta die plannen gepresenteerd aan Europese toezichthouders, als onderdeel van een ommezwaai om aan strengere privacywetgeving te voldoen.

4 uur geleden