Groeiende spanningen maken consument volgens DNB voorzichtiger
AMSTERDAM (ANP) - De onzekerheid door conflicten zoals in het Midden-Oosten en Oekraïne leidt er onder meer toe dat Nederlanders meer sparen. De geopolitieke spanningen zijn volgens een nieuwe rapportage van De Nederlandsche Bank nog steeds het grootste risico voor de Nederlandse financiële sector en die dreiging is de afgelopen maanden ook weer gegroeid. "Het risico voor de Nederlandse financiële stabiliteit komt vooral aanwaaien uit het buitenland", zegt DNB-directeur monetaire zaken Olaf Sleijpen op een persconferentie.
In het jaar sinds de escalatie van het conflict in het Midden-Oosten is het Sleijpen vooral opgevallen dat het vertrouwen van Nederlandse consumenten en bedrijven in de economie laag blijft. "Ondanks het feit dat we zien dat de inflatie aan het dalen is en ook de inkomens aan het toenemen zijn. En je ziet dat mensen door die grote onzekerheid meer blijven sparen dan voor de pandemie." Voor de economie is het juist beter als mensen meer geld uitgeven.
Een andere trend die Sleijpen ziet als gevolg van de conflicten, is een toename van het aantal cyberaanvallen. "Met name ook vanuit statelijke bronnen. Waar we het tot voor kort vooral hadden over criminelen, hebben we het steeds meer over die statelijke actoren. Denk aan de hack bij de nationale politie onlangs. Gelukkig ervaart de Nederlandse burger en het bedrijfsleven dat nog niet gelijk, maar wij zien wel dat het steeds vaker gebeurt."
Cyberaanval
Daarom dringt DNB er als toezichthouder op aan dat financiële instellingen zich goed voorbereiden op een cyberaanval. "Gelukkig is dat bij alle instellingen wel het geval. Ze moeten een plan B hebben en de scenario's ook goed oefenen, onder meer op het gebied van communicatie." Een cyberaanval bij één bank kan er bijvoorbeeld toe leiden dat mensen, ook bij andere banken, massaal hun geld weghalen en de bank in grotere problemen komt.
Een volgend risico van buitenaf voor de Nederlandse economie is de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen begin volgende maand. Sleijpen: "Wat voor Nederland als open economie echt heel slecht zou zijn, zijn handelsoorlogen. Dus wanneer een Amerikaanse regering of een Chinese regering importheffingen gaat opleggen, en dat vervolgens ook vanuit Europa een soort haasje over wordt, heeft dat een negatieve invloed op de wereldhandelsgroei. Maar ik ga geen stemadvies geven. Als je maar lang genoeg teruggaat in de geschiedenis, heb je bij zowel de Democraten als Republikeinen dit protectionistische beleid gezien."
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - In tegenstelling tot een aantal brancheorganisaties zijn veel ondernemers in Nederland blij met de overwinning van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. "In ons kleine land worden we overspoeld met beelden in praatprogramma's waarin Trump als een soort gekkie wordt neergezet, maar als ik met ondernemers uit Amerika en Nederland spreek, hoor ik over het algemeen toch positieve geluiden", reageert Erik Ziengs, voorzitter van Ondernemend Nederland (ONL).
38 minuten geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met flinke winst geopend. Beleggers op Wall Street reageerden enthousiast op de terugkeer van Donald Trump in het Witte Huis na zijn winst bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Tesla was daarbij een uitblinker met een plus van 15 procent. Handelaren verwachten dat topman Elon Musk van de elektrische autofabrikant zijn voordeel doet met een nieuwe termijn voor Trump.
51 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De kans is groot dat Donald Trump als president van de Verenigde Staten de inflatie opdrijft, verwacht hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt. De Republikein heeft tijdens zijn verkiezingscampagne meermaals importheffingen op buitenlandse producten aangekondigd. Die extra kosten daarvoor komen uiteindelijk terecht bij de consumenten in de VS én Europa die hogere prijzen betalen, verwacht Barendregt.
58 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Vakbond FNV ziet in de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen "een grote opdracht" voor Amerikaanse vakbonden. "De vakbonden zijn van oudsher de beweging die mensen kunnen verenigen op gezamenlijke belangen en dat is nu harder nodig dan ooit", stelt FNV-voorzitter Tuur Elzinga na de winst van Donald Trump.
1 uur geledenZOETERMEER (ANP) - Nederlandse technologiebedrijven hopen op "stabiliteit en voorspelbaarheid" als het gaat om de plannen van de nieuwe Amerikaanse regering. "Want geopolitiek heeft directe invloed op onze economie en handel", laat voorzitter Theo Henrar van ondernemersorganisatie FME weten in een verklaring.
1 uur geledenMUMBAI (ANP/BLOOMBERG) - Tata Steel heeft het afgelopen kwartaal 13 procent minder winst gemaakt, vergeleken met de drie maanden daarvoor. Het Indiase concern, onder andere eigenaar van het hoogovencomplex bij IJmuiden, kampt met een afnemende vraag en lage staalprijzen.
2 uur geledenTEHERAN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Iraanse nationale munt heeft woensdag een nieuw dieptepunt bereikt, toen de voorlopige uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen bekend werd. Een Amerikaanse dollar was volgens handelaren in Teheran op een gegeven moment voor het eerst meer dan 703.000 rial waard.
3 uur geleden