Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Groeiend animo voor acties in horeca

Groeiend animo voor acties in horeca

AMSTERDAM (ANP) - De animo voor acties waarbij horecagelegenheden ondanks lockdownregels toch opengaan groeit, nu is uitgelekt dat deze branche nog op slot blijft wegens de aantallen coronabesmettingen. Sommige gemeenten gaan het tijdelijk gedogen als eetgelegenheden en restaurants drankjes of eten gaan serveren, omdat dit als protest gezien kan worden. Maar een restaurant in Ommen gaat radicaler te werk en kondigt aan de deuren permanent te openen.

"Wij gaan zaterdag open en blijven dat ook", zegt Ruben Strating van restaurant en bar De Vrienden in Ommen. "We hebben tot nu toe alleen maar goede reacties gekregen. Ik zit tot aan mijn nek volgeboekt."

Strating is van plan alleen gasten voor het restaurantgedeelte van zijn zaak te ontvangen, die aan tafels kunnen plaatsnemen met voldoende afstand van anderen. Hij verwacht dat de gemeente wel zal optreden tegen de actie, maar bang voor een boete is hij niet. "Ik ben na twee jaar ellende het stadium van bang zijn wel voorbij. In vind niet dat je ons gesloten kan houden als in de rest van Europa de horeca wel open kan."

Zaken toch open

De Gedeputeerde Staten van Overijssel pleitte woensdag al voor een minder strenge lockdown. Strating ziet daarin bewijs dat de roep voor heropening van gesloten bedrijven breed gedeeld wordt.

De voorzitter van de Overijsselse afdeling van KHN, Geerlof Kanis, hoort en ziet dat horecazaken in meerdere gemeenten in de provincie zaterdag opengaan. Dat gebeurt in overleg met de gemeenten, die het onder het mom van protestactie kortstondig willen gedogen. Onder andere in het Twentse Tubbergen staat zo'n actiedag op het programma, schrijft de regionale krant Tubantia. Zelf is Kanis niet van plan zijn Grand Café Centraal in Haaksbergen te openen, omdat het inslaan van voorraden voor één dag ondoenlijk is. "En persoonlijk ben ik van mening dat je meer opschiet met overleg."

Groei

In het Limburgse Valkenburg gaan horecabedrijven vrijdag samen met winkeliers bij wijze van protest open, ondanks dat die laatste groep ondernemers volgens uitgelekte berichten versoepelingen tegemoet kan zien. Volgens initiatiefneemster Peggy Michielsen willen veel horecaondernemers meedoen. "In de appgroep heeft nog maar één ondernemer gezegd niet mee te willen doen."

Horecatycoon Laurens Meyer met verspreid over Nederland tientallen horecazaken, heeft wel oren naar een grootschalige protestactie waarbij restaurants en cafés weer opengaan. 140 regionale afdelingen van KHN hebben een oproep ondertekend om ook de horeca te openen als winkels uit de lockdown mogen, en volgens Meyer wordt er overlegd of er ook acties komen. "De actiebereidheid groeit heel hard. Als ze besluiten iets te doen, dan doen wij mee."

Meer uit Binnenland

Minister Adema geeft aardappeltelers extra tijd om te oogsten

DEN HAAG (ANP) - Landbouwers krijgen twee weken extra tijd om hun consumptieaardappelen op zand- en lössgrond te rooien, heeft demissionair minister Piet Adema (Landbouw) besloten. Hij komt hiermee tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer die een motie van BBB en SGP hierover aannam.

8 minuten geleden
Veehouders bij Vlaardingen moeten gras maaien om te veel dioxine

VLAARDINGEN (ANP) - Veehouders tussen Vlaardingen, Maassluis en Maasland krijgen het advies om hun gras te maaien, vanwege de te hoge hoeveelheid dioxine die in het gebied is neergekomen door de brand op het terrein van afvalverwerker AVR vorige week. Ook moeten inwoners hun tuinmeubels en auto's schoonmaken.

49 minuten geleden
Onderzoek: hogere straffen voor hooligans niet de oplossing

UTRECHT (ANP) - De oplossing om geweld van voetbalsupporters tegen te gaan ligt niet zozeer bij hardere maatregelen, zoals hogere straffen. De pakkans beïnvloedt gedrag veel meer. Dat schrijft adviesbureau Berenschot in een verkennend onderzoek in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

1 uur geleden
Adema: blauwtong mogelijk op al 600 bedrijven, drama voltrekt zich

DEN HAAG (ANP) - Mogelijk hebben al 600 boerenbedrijven last van de ziekte blauwtong, zei demissionair minister Piet Adema (Landbouw) na afloop van de ministerraad. Volgens de laatste schatting gaat het om ongeveer 300 bedrijven, maar omdat de ziekte zich zo snel verspreidt, verwacht hij dat het er al meer zijn. "Dus er voltrekt zich een drama."

1 uur geleden
Nieuw contract NS: spitsheffing alleen als laatste optie

DEN HAAG (ANP) - De NS mag in de toekomst alleen een hoger tarief in de spits vragen als andere opties om te spits te verlichten niet werken. Dat staat in het nieuwe contract dat de spoorvervoerder voor de komende jaren sluit. Over de voorgenomen spitsheffing was veel ophef: reizigers zouden tot wel 2,50 euro meer gaan betalen voor een treinkaartje in de spits, terwijl lang niet iedereen een trein eerder of later kan nemen.

1 uur geleden
Toch geen jonge asielzoekers naar Noordwijk

NOORDWIJK (ANP) - Een hotel in het Zuid-Hollandse Noordwijk mag toch niet worden gebruikt om jonge asielzoekers op te vangen. De gemeente was afgelopen dinsdag bereid om daar onder strenge voorwaarden aan mee te werken, maar zegt vrijdag dat de opvang niet mag. Die zou namelijk in strijd zijn met het zogeheten bestemmingsplan voor het hotel.

1 uur geleden
Verdachte schietpartijen Rotterdam blijft in de cel

ROTTERDAM (ANP) - De 32-jarige man uit Rotterdam die is opgepakt na de dodelijke schietpartijen donderdag in Rotterdam, blijft voorlopig in de cel. Dinsdag wordt hij voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Rotterdam, die zal opnieuw zijn hechtenis beoordelen.

1 uur geleden