Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Groei voor transportsector, herstel personenvervoer blijft achter

Groei voor transportsector, herstel personenvervoer blijft achter

DEN HAAG (ANP) - De transportsector in Nederland heeft vorig jaar meer omzet behaald dan voor het begin van de coronacrisis. Maar verschillende bedrijfstakken, zoals luchtvaartmaatschappijen of spoorvervoerders, bleven volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) achter met het herstel doordat er veel minder passagiers het vliegtuig of de trein instapten.

Als wordt gekeken naar de gehele transportsector, steeg de omzet vorig jaar met ruim 15 procent ten opzichte van 2020. Vergeleken met 2019, het laatste jaar voordat het coronavirus zich wereldwijd zou verspreiden, lagen de opbrengsten 2 procent hoger.

Bij het personenvervoer liggen de opbrengsten nog lang niet op het niveau van 2019, meldt het CBS. Het gaat behalve om luchtvaartmaatschappijen en spoorwegbedrijven ook om bus-, metro- en trambedrijven en taxibedrijven.

Behalve het herstel van de wereldeconomie spelen ook de veel hogere prijzen die transportbedrijven konden vragen voor goederenvervoer een rol bij de omzetstijging. Zo ligt de reden voor de omzetstijging van 30 procent voor zeescheepvaartbedrijven en de binnenvaart volgens het CBS vooral bij de hogere tarieven die zij konden rekenen. In 2021 stegen de kosten voor het vervoeren van containers gigantisch doordat ze wereldwijd schaars werden op plekken waar ze het hardst nodig waren.

Meer uit Financieel

Werknemers sociaalwerkbedrijven plannen massale staking

UTRECHT (ANP) - Werknemers van sociaalwerkbedrijven gaan woensdag staken, melden vakbonden FNV en CNV. Duizenden werknemers met een arbeidsbeperking gaan demonstreren in Utrecht, aldus de bonden, die laten weten dat zo'n 160 bussen hen vanuit heel Nederland naar de Domstad zullen vervoeren. Ze willen dat hun cao wordt opengebroken en de lonen worden verhoogd.

50 minuten geleden
Scheepsbouw had moeilijk jaar, maar ontvangt weer bestellingen

ROTTERDAM (ANP) - De Nederlandse scheepsbouw heeft onder meer door leveringsproblemen en sancties tegen Rusland een uitdagend jaar achter de rug. Zowel binnenvaartschepen als zeeschepen werden in 2022 minder opgeleverd, meldt belangenbehartiger Netherlands Maritime Technology (NMT) in zijn jaarverslag. Nieuwe bestellingen, bijvoorbeeld voor luxejachten, komen wel weer goed binnen.

1 uur geleden
Apple stijgt op Wall Street en nadert beurswaarde 3 biljoen

NEW YORK (ANP) - Het aandeel Apple ging maandag licht omhoog op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers kijken uit naar de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van het Amerikaanse techconcern. Volgens geruchten zal Apple een eigen virtualrealitybril (VR) presteren, een product waar de iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe product van het concern worden sinds de Apple Watch in 2014.

2 uur geleden
Zakensite: nieuwe topvrouw Twitter nu al aan de slag

SAN FRANCISCO (ANP) - Linda Yaccarino gaat deze maandag aan de slag als nieuwe topvrouw van Twitter. Dat meldt zakensite Business Insider. Eigenlijk zou Yaccarino rond 22 juni beginnen bij het socialmediaplatform, maar dat zou nu dus vervroegd zijn.

3 uur geleden
VDL gaat in Breda fietsframes produceren

EINDHOVEN (ANP) - Industrieconcern VDL gaat zich vanaf later dit jaar bezighouden met het produceren van fietsframes. Het in Eindhoven gevestigde bedrijf zegt als alternatief te willen gaan optreden voor de producten die nu nog vooral uit Azië komen. Er moeten per jaar 70.000 aluminium frames van de band in de fabriek in Breda gaan rollen.

3 uur geleden
Expert: benzineprijs stijgt pas over paar weken door accijns

DEN HAAG (ANP) - Automobilisten hoeven zich de komende weken geen zorgen te maken over grote prijsstijgingen aan de pomp. Marktdeskundige Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers verwacht niet dat de productiebeperking door oliekartel OPEC+ gaat zorgen voor veel duurdere olie. Een veel grotere invloed gaat het verhogen van de accijnzen per 1 juli hebben, waardoor de benzineprijs met ongeveer 14 cent omhoogschiet.

4 uur geleden
Krant: grote banken VS moeten hogere buffers gaan aanhouden

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Grote Amerikaanse banken zullen waarschijnlijk hun buffers om tegenslagen op te vangen moeten verhogen. Dat meldt zakenkrant The Wall Street op basis van anonieme bronnen. Na het omvallen van een aantal kleinere regionale banken eerder dit jaar zullen de kapitaaleisen van de grootbanken met gemiddeld 20 procent worden opgevoerd door de aankomende strengere regelgeving, aldus de bronnen.

4 uur geleden