
'Groei universiteit niet ten koste kwaliteit'
DEN HAAG (ANP) - Zowel het aantal studenten aan Nederlandse universiteiten als de kwaliteit van het onderwijs is het afgelopen jaar toegenomen. Die conclusie trekt de redactie van de Keuzegids Universiteiten, die ieder jaar inventariseert hoe het wetenschappelijk onderwijs ervoor staat. Volgens de Keuzegids beoordelen studenten het onderwijs hoger en studeren ze ook sneller af.
Van alle vwo'ers die in 2014 aan een universitaire opleiding begonnen, had 59,4 procent na vier jaar een diploma op zak. Het zogenoemde studiesucces ligt daarmee op het hoogste niveau sinds 2006. Ter vergelijking: van de studenten die in 2002 begonnen, had slechts 38,7 procent na vier jaar een opleiding afgerond. De toegenomen tevredenheid over de kwaliteit komt vooral doordat studenten de wetenschappelijke vorming en de faciliteiten van hun opleidingsinstituten hoger beoordelen dan een jaar eerder.
In de Keuzegids worden gegevens gebundeld over alle universitaire bacheloropleidingen. De Wageningen Universiteit blinkt het meest uit volgens de gids, gevolgd door de Universiteit Twente in Enschede. De studie die het hoogst is beoordeeld van allemaal is plantenwetenschappen in Wageningen.
Van de "brede klassieke universiteiten" voert de Radboud Universiteit in Nijmegen de lijst aan, gevolgd door de VU in Amsterdam. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) stond de afgelopen jaren steevast eerste of tweede op de ranglijst, maar zakt nu naar een vierde plaats. Volgens de Keuzegids lijkt de RUG "last te hebben van groeipijn". Wel staan twee studies in Groningen in de top vijf van best beoordeelde opleidingen: archeologie en 'minorities & multilingualism'.
"Voorlopig lijkt het erop dat de hogere instroom van universitaire studenten geen afbreuk doet aan de inhoudelijke kwaliteit van het onderwijs", concluderen de samenstellers van de gids. "De vraag is natuurlijk: heeft het Nederlands universitair onderwijs ondertussen zijn top bereikt, of houdt deze stijging in kwaliteit ook de komende jaren nog aan?"
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn 21.000 klachten binnengekomen over de centraal schriftelijke eindexamens die vrijdag zijn begonnen. Dat is minder dan de ruim 35.000 die het LAKS vorig jaar ontving op de eerste examendag.
55 minuten geledenUTRECHT (ANP) - De snelweg A12 tussen Veenendaal en Utrecht is sinds vrijdagavond dicht voor al het verkeer in de richting van Utrecht door werkzaamheden. Over een lengte van dertig kilometer krijgt de weg stiller asfalt, nieuwe verlichting, verbeterde vangrails en ook worden borden onderhouden. De werkzaamheden duren tot 19 mei 05.00 uur.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Vrijdagavond om 22.00 uur begint een reeks van werkzaamheden op de wegen rond Amsterdam. Ook zijn er evenementen in en rondom de hoofdstad en werkzaamheden op het spoor. Rijkswaterstaat waarschuwt dat het verkeer er tot en met oktober flinke hinder van zal ondervinden.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bij de gemeente Den Haag zijn tot nu toe zes demonstraties aangemeld rondom de NAVO-top. Tijdens de top eind juni komen duizenden mensen naar de stad, onder wie 45 regeringsleiders en staatshoofden.
2 uur geledenARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland heeft in de rechtbank beloofd de wolf die vorige maand een hardloopster in Het Nationale Park De Hoge Veluwe beet voorlopig niet te doden. De rechter wil meer informatie hebben over de betreffende wolf voordat zij eind volgende week uitspraak doet. De vergunning voor het afschieten van de 'probleemwolf' gaat zaterdag al in, maar de provincie heeft toegezegd daar nog geen gebruik van te maken.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een groep die zichzelf Volkeren voor Vrede noemt, wil rond de komende NAVO-top twee demonstraties houden in gaststad Den Haag. Als locatie voor de zogenoemde vredesmanifestaties hebben de initiatiefnemers het Tournooiveld of de Lange Vijverberg op het oog, niet ver van het Binnenhof. Het is nog niet bekend of de gemeente Den Haag akkoord is met die plek.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Israëlische ambassadeur in Nederland, Modi Ephraim, zegt verontrust en teleurgesteld te zijn dat Nederland de Israëlische samenwerking met de Europese Unie wil laten onderzoeken. De topdiplomaat waarschuwt voor een historische fout nu de Nederlandse regering aan de EU heeft gevraagd de associatie-overeenkomst met Israël nader te bekijken, laat hij op X weten.
4 uur geleden