Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Groei economische bedrijvigheid eurozone neemt af in mei

Groei economische bedrijvigheid eurozone neemt af in mei

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De economische bedrijvigheid in de eurozone is in mei opnieuw gegroeid, maar wel minder hard dan een maand eerder. De groei is vooral te danken aan de dienstensector, met daarin bijvoorbeeld toerisme, horeca en detailhandel. Daarmee werd de krimp in de industriesector gecompenseerd, maakte marktonderzoeker S&P Global bekend op basis van zijn index die de activiteit in de industrie en dienstensector bijhoudt.

De index van S&P Global die de algehele bedrijvigheid in het eurogebied meet, daalde naar een stand van 53,3, van 54,1 een maand eerder. Een niveau van 50 of meer duidt op groei. Het cijfer lag iets onder de verwachting van economen.

De groei van de dienstensector viel wat lager uit dan voorzien. Ook viel de krimp van de industrie groter uit dan verwacht door een verdere daling van de vraag naar goederen. De mate van activiteit in de industrie nam daarbij af tot het laagste niveau in drie jaar. Economen verwachten dat de economie van de eurozone in het tweede kwartaal wel zal groeien, dankzij de opleving in de dienstensector. In het eerste kwartaal groeide de economie van de eurolanden met 0,1 procent op kwartaalbasis.

Duitsland en Frankrijk

In Duitsland, de grootste economie van het eurogebied en de belangrijkste handelspartner van Nederland, nam de bedrijvigheid sterker dan verwacht toe en was in mei voor de vierde maand op rij sprake van groei. Dat was volledig te danken aan de groei in de dienstensector, die uitkwam op het hoogste niveau in 21 maanden. De Duitse industrie liet wel weer een krimp zien, waarbij de activiteit afnam tot het laagste niveau in drie jaar. De Duitse economie blijft daarmee balanceren op de rand van een recessie.

In Frankrijk nam het groeitempo van de economische bedrijvigheid af tot het laagste niveau in vier maanden. Dat kwam doordat de groei in de dienstensector lager uitviel dan een maand eerder. De krimp van de industrie viel daarbij wat lager uit dan in april.

Meer uit Financieel

Staatsoliebedrijf van Koeweit doet 'gigantische' olievondst

KOEWEIT (ANP/RTR) - Kuwait Petroleum, het staatsoliebedrijf van Koeweit, heeft een olievondst gedaan, die gelijk staat aan de totale productie van het land in drie jaar. De "gigantische" vondst werd ten oosten van het Koeweitse eiland Failaka gedaan, maakte het concern zondag bekend.

8 uur geleden
Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

11 uur geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

13 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

15 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

1 dag geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiƫle injecties gekregen van Amazon en Samsung.

1 dag geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

1 dag geleden