Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Groei China helpt Wall Street aan nieuwe records

Groei China helpt Wall Street aan nieuwe records

NEW YORK (ANP) - Aan de meldingen van records op de New Yorkse aandelenbeurzen komt maar geen einde. Gesteund door de ongekende economische groei in China zijn de belangrijkste graadmeters op Wall Street vrijdag met winsten gesloten. Coinbase, een groot handelsplatform voor cryptovaluta, profiteerde van stormachtige handel in digitale munten.

De Dow-Jonesindex steeg 0,5 procent tot 34.200,67 punten en scherpte daarmee zijn record van donderdag aan. De S&P steeg 0,4 procent tot 4.185,47 punten, wat eveneens een nieuw record was. Techbeurs Nasdaq steeg 0,1 procent tot 14.052,34 punten.

Beleggers verwerkten onder andere de groei van de Chinese economie met 18 procent in het eerste kwartaal. Die stijging van het bruto binnenlands product was deels te danken aan de zwakke vergelijkingsbasis, want het Aziatische land zuchtte in de eerste drie maanden van 2020 nog onder een zeer strenge coronalockdown. Desondanks zien kenners het ook als teken van wereldwijd economisch herstel.

Coinbase

Beleggers zetten Coinbase, dat woensdag zijn beursdebuut maakte, 6 procent hoger na signalen van zeer actieve handel in cryptomunten. De cryptomunt Dogecoin verdubbelde in één dag in waarde en de populaire beleggings-app Robinhood kon vrijdag het handelsvolume in crypto's niet aan.

Bij traditionelere financieel dienstverleners ging de aandacht uit naar Morgan Stanley (min 2,8 procent) en Bank of America (plus 1,1 procent). Morgan Stanley rapporteerde een fiks hogere kwartaalwinst, maar meldde ook voor 900 miljoen dollar schade te hebben geleden wegens verkeerd uitgepakte beleggingen van het omstreden fonds Archegos. Bank of America gaf 15 miljard dollar obligaties uit. Voor de grootste uitgifte van schuldpapier door een bank ooit was veel interesse van beleggers.

De euro was 1.1981 dollar waard, tegenover 1,1967 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,6 procent in waarde tot 63,11 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper op 66,73 dollar per vat.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Industriële ondernemers verwachten dit jaar meer te investeren

DEN HAAG (ANP) - Ondernemers in de industrie verwachten dat zij dit jaar meer zullen investeren in gebouwen, machines, vervoersmiddelen, computers en andere materiële zaken. Vorig jaar zijn vanwege de coronacrisis veel investeringen uitgesteld en die worden nu alsnog gedaan, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

53 minuten geleden
Dow-Jonesindex voorbij 35.000 punten, maar eindigt toch in de min

NEW YORK (ANP) - De Dow-Jonesindex op de beurzen in New York heeft maandag voor het eerst ooit boven de 35.000 punten gestaan. Maar later zakte het sentiment van beleggers op Wall Street toch wat in, waardoor de toonaangevende graadmeter alsnog met een klein koersverlies de handel uit ging. Vooral techfondsen moesten het ontgelden bij beleggers door zorgen over de inflatie. Wanneer die hard oploopt zou dat namelijk kunnen betekenen dat de Federal Reserve de rente sneller gaat verhogen, en dat zou vooral voor techaandelen ongunstig zijn.

5 uur geleden
'Opnieuw topoverleg Witte Huis over chiptekort auto-industrie'

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse overheid plant naar verluidt nieuw topoverleg met bedrijven die te maken hebben met het wereldwijde chiptekort, waaronder grote chipfabrikanten en Amerikaanse autoconcerns. Persbureau Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat bedrijven als Intel, TSMC, Samsung Electronics, Google, Amazon, General Motors (GM) en Ford zijn uitgenodigd om later deze maand over de problemen te praten.

6 uur geleden
'Belangrijke oliepijpleiding VS waarschijnlijk nog dagen plat'

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het duurt waarschijnlijk nog enkele dagen tot de belangrijkste oliepijplijn naar de Amerikaanse oostkust weer in bedrijf is. Het bedrijf Colonial Pipelines werd eind vorige week gehackt en zette uit voorzorg daarop een aantal systemen uit. Daardoor kwam de oliedistributie stil te liggen. De onderneming denkt dat de meeste systemen tegen het einde van deze week weer moeten werken.

7 uur geleden
Brussel zet tweede juridische stap tegen vaccinmaker AstraZeneca

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie begint dinsdag een tweede juridische procedure tegen de Zweeds-Britse farmaceut AstraZeneca. Er loopt al een kort geding waarin het dagelijks EU-bestuur snelle levering van de beloofde Covid-19-vaccins eist. Bij de langere bodemprocedure is de rechter niet gebonden aan de uitspraak van het kort geding en kan schadevergoeding worden toegewezen.

8 uur geleden
PostNL grote verliezer op beurs ondanks sterk coronakwartaal

AMSTERDAM (ANP) - PostNL was maandag een grote verliezer op de Amsterdamse beurs. Beleggers zetten het aandeel fors lager na het verschijnen van de kwartaalcijfers. De post- en pakketbezorger deed weliswaar goede zaken doordat er veel meer online werd gewinkeld vanwege de coronapandemie. Maar het bedrijf denkt dat een groot deel van die inkomsten eenmalig zal zijn. Ook kampte het aandeel met een adviesverlaging door analisten van de Belgische bank KBC.

10 uur geleden
'Uitstel pensioenwet is tegenvaller voor veel gepensioneerden'

UTRECHT (ANP) - Het uitstel van de invoering van de wet die het nieuwe pensioenstelsel regelt, is volgens vakbond CNV een "hard gelag" voor veel gepensioneerden. Die zouden nu nog een jaar langer moeten wachten op een mogelijke verhoging van hun pensioen. "Een stevige tegenvaller voor veel gepensioneerden die al jaren op de nullijn zitten", zo reageert de teleurgestelde vicevoorzitter en pensioenonderhandelaar van CNV, Patrick Fey.

11 uur geleden