Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Groei Britse economie flink lager door Oekraïne en inflatie

Groei Britse economie flink lager door Oekraïne en inflatie

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse regering heeft de verwachting voor de economische groei dit jaar flink naar beneden bijgesteld vanwege de oorlog in Oekraïne en de hoge inflatie. Minister van Financiën Rishi Sunak denkt dat de Britse economie dit jaar waarschijnlijk met 3,8 procent zal groeien. Bij de vorige raming in oktober werd nog op een plus van 6 procent gerekend.

De inflatie in het Verenigd Koninkrijk zou dit jaar moeten uitkomen op gemiddeld 7,4 procent, aldus Sunak. Hier werd eerder op 4 procent gerekend. Door de oorlog in Oekraïne zijn onder meer de energieprijzen sterk gestegen, waardoor de inflatie verder wordt aangejaagd. Die hoge inflatie ondermijnt weer de koopkracht van huishoudens, wat dus een negatief effect op de economie heeft.

Om huishoudens te helpen met de sterk stijgende inflatie kondigde Sunak aan dat er vanaf woensdag een verlaging van de accijns op brandstof komt, die loopt tot maart volgend jaar. Ook andere belastingmaatregelen moeten de Britse bevolking helpen met de sterk stijgende prijzen van energie en andere producten. Zo wordt de btw op de aanschaf van zonnepanelen, warmtepompen en woningisolatiematerialen afgeschaft.

Het Verenigd Koninkrijk heeft samen met andere westerse landen harde sancties aan Rusland opgelegd vanwege de oorlog in Oekraïne. "De acties die we hebben ondernomen om het regime van Poetin sancties op te leggen zijn niet zonder kosten voor ons thuis. De invasie van Oekraïne vormt een risico voor ons herstel, en dat van landen elders in de wereld", zei Sunak in het parlement.

De groeiverwachting voor volgend jaar werd ook verlaagd. In 2024 zou de Britse economie dan weer sterker moeten groeien dan eerder gedacht.

Meer uit Financieel

Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

13 uur geleden
Maker ChatGPT is het 'categorisch oneens' met klachten Elon Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een interne memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.

15 uur geleden
Landen bij WTO slagen niet in akkoord over landbouw en visserij

ABU DHABI (ANP/BLOOMBERG/AFP/BELGA) - Een top van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is zaterdag geëindigd met als enige resultaat een verlenging van afspraken over douanerechten rond onlinehandel. Het lukte de meer dan 150 aangesloten landen niet om in Abu Dhabi tot overeenkomsten te komen over landbouw en visserij, terwijl dit voor veel landen wel hele belangrijke onderwerpen zijn.

16 uur geleden
Nederlanders tanken volgens cijfers RTL Z steeds meer benzine

HILVERSUM (ANP) - Nederlanders tanken steeds meer benzine ondanks de hoge brandstofprijzen en opkomst van elektrische auto's. Dat heeft RTL Z uitgezocht. De zender gebruikte daarvoor gegevens van het ministerie van Financiën over de accijnsinkomsten en sloeg zelf aan het rekenen.

16 uur geleden
Kranten: EK zorgt voor kleine boost kwakkelende Duitse economie

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Europees kampioenschap voetbal dat dit jaar in Duitsland wordt gehouden geeft waarschijnlijk een beperkte boost aan de kwakkelende Duitse economie. Volgens onderzoeksinstituut IWH uit Halle, waarover verschillende Duitse kranten zaterdag schrijven, kan de toerismesector bij de oosterburen zo'n 250 miljoen euro aan extra inkomsten tegemoet zien dankzij het toernooi.

18 uur geleden
Advocaten achter schrappen megabeloning Musk willen zelf miljarden

WILMINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De advocaten achter de zaak tegen het megabeloningspakket voor Tesla-topman Elon Musk willen zelf een vergoeding van 6 miljard dollar voor hun bewezen diensten. Dat bedrag zou volgens hen niet contant overgemaakt moeten worden, maar zien ze het liefst in aandelen uitgekeerd.

19 uur geleden
Bronnen: KLM zette druk op Schiphol om rapport niet te publiceren

SCHIPHOL (ANP) - KLM heeft vorig jaar druk gezet op Schiphol om een rapport niet te publiceren waarin krimp van de luchthaven en verschillende milieumaatregelen werden doorgerekend. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van de Volkskrant. Volgens de studie zou een hogere vliegtaks voor verre vluchten en transferpassagiers een slim alternatief zijn voor Schiphol, een maatregel die het verdienmodel van KLM flink onderuit kan halen.

20 uur geleden