Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Griepprik was vorig najaar meer in trek, opkomst ruim 58 procent

Griepprik was vorig najaar meer in trek, opkomst ruim 58 procent

UTRECHT (ANP) - Meer mensen hebben vorig jaar een griepprik gehaald dan een jaar eerder. De opkomst steeg in het najaar van 2021 naar 58,3 procent van de mensen die voor de vaccinatie werden uitgenodigd, becijfert onderzoeksinstituut Nivel. Een jaar eerder ging 54 procent de prik halen.

Het vaccin tegen influenzavirussen wordt jaarlijks aangeboden aan iedereen van 60 jaar en ouder en aan mensen met bepaalde medische aandoeningen die een verhoogd risico lopen om ernstig ziek te worden als ze griep krijgen. Hoe effectief het vaccin is, verschilt van jaar tot jaar. Vooraf moeten experts inschatten welke griepvarianten de kop op zullen steken. Als ze de juiste varianten kiezen om in het vaccin mee te nemen, is de bescherming hoger dan wanneer onverwacht andere types influenza de kop op steken.

Gemiddeld raken mensen die zijn gevaccineerd ongeveer 30 procent minder besmet met griep dan mensen die geen griepprik halen. Volgens RIVM-deskundigen verlaagt de griepprik de kans op een ziekenhuisopname met zo'n 40 procent. Garanties om niet ziek te worden zijn er dus niet, maar de griepprik verkleint de risico's wel. Vaccins tegen het coronavirus scoren doorgaans hoger op effectiviteit.

Pneumokokken

De animo voor de griepprik stijgt sinds 2017 al gestaag, na een fikse daling in de jaren daarvoor. In 2008 ging 72 procent van de doelgroep de prik nog halen, in 2017 was dit gedaald tot 50 procent.

In oktober en november kan iedereen die tot de risicogroepen hoort weer een griepprik krijgen. Huisartsen nodigen hun patiënten daarvoor uit.

Het Nivel heeft ook cijfers gepubliceerd over de vaccinaties tegen pneumokokken. Die bacterie kan onder meer longontstekingen en hersenvliesontsteking veroorzaken. Van de mensen die werden opgeroepen voor een beschermende prik daartegen, kwam 74,1 procent die halen. Dat was een fractie hoger dan een jaar eerder, toen de opkomst 73 procent was. Mensen tussen de 60 en 79 jaar worden eens in de vijf jaar uitgenodigd voor een herhaalprik tegen pneumokokken.

Meer uit Gezond

Europese waakhond ziet niets in medicijn tegen alzheimer

AMSTERDAM (ANP) - Een potentieel geneesmiddel tegen de ziekte van Alzheimer komt voorlopig waarschijnlijk niet op de Europese markt. Een commissie van de Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), adviseert om het middel Lecanemab af te wijzen. De uiteindelijke beslissing is aan de Europese Commissie, maar die neemt de adviezen van de in Amsterdam gevestigde waakhond doorgaans over.

10 uur geleden
Hygiëne in verloskundigenpraktijk laat soms te wensen over

UTRECHT (ANP) - Verloskundigen moeten in sommige gevallen nog meer op de hygiëne letten, constateert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De organisatie deed een steekproef bij tien praktijken voor begeleiding voor, tijdens en na een (thuis)bevalling.

1 dag geleden
Beteugeling drankgebruik schiet niet erg op, aldus WHO

GENÈVE (ANP) - Het terugdringen van de alcoholconsumptie en de schade door drankgebruik wil in de Europese regio maar niet vlotten, constateert de wereldgezondheidsorganisatie WHO. De mensen in het gebied, 53 landen in Europa en Centraal-Azië, zijn gemiddeld nog altijd de grootste drinkers van de hele wereld. Er komen ook de minste geheelonthouders voor.

1 dag geleden
Verzuim in zorg neemt weer toe

AMSTERDAM (ANP) - Het verzuim onder zorgpersoneel nam het afgelopen kwartaal weer toe, zegt onderzoeksinstituut Vernet. Het kwam door meer korte afwezigheid (hooguit veertien dagen) van medewerkers. Dat is met 18 procent gestegen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Langdurig wegblijven nam amper toe.

1 dag geleden
Verdere stijging van aantal coronadeeltjes in riool

BILTHOVEN (ANP) - In de riolen zijn opnieuw meer deeltjes van het coronavirus te vinden. De zogenoemde virusvracht is voor de tiende week op rij gestegen. Dat wijst erop dat steeds meer mensen het virus onder de leden hebben.

2 dagen geleden
NVWA roept op tot reinheid tegen Afrikaanse varkenspest

UTRECHT (ANP) - Nu de erg besmettelijke Afrikaanse varkenspest (AVP) vaker voorkomt in Duitsland, roept de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op tot zo goed mogelijke reiniging en ontsmetting van diertransportmiddelen om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt en ook in ons land komt.

2 dagen geleden
Ook Eindhovense Co-Med-patiënten kunnen naar andere huisarts

EINDHOVEN (ANP) - Ongeveer 1700 mensen die waren aangesloten bij een huisartsenpraktijk in Eindhoven van de failliete keten Co-Med hebben binnenkort een andere vaste huisarts. Vanaf 1 september kunnen ze terecht bij een nieuwe praktijk, meldt zorgverzekeraar CZ. Die coördineert de afhandeling van Co-Med.

2 dagen geleden