Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Griepprik was vorig najaar meer in trek, opkomst ruim 58 procent

Griepprik was vorig najaar meer in trek, opkomst ruim 58 procent

UTRECHT (ANP) - Meer mensen hebben vorig jaar een griepprik gehaald dan een jaar eerder. De opkomst steeg in het najaar van 2021 naar 58,3 procent van de mensen die voor de vaccinatie werden uitgenodigd, becijfert onderzoeksinstituut Nivel. Een jaar eerder ging 54 procent de prik halen.

Het vaccin tegen influenzavirussen wordt jaarlijks aangeboden aan iedereen van 60 jaar en ouder en aan mensen met bepaalde medische aandoeningen die een verhoogd risico lopen om ernstig ziek te worden als ze griep krijgen. Hoe effectief het vaccin is, verschilt van jaar tot jaar. Vooraf moeten experts inschatten welke griepvarianten de kop op zullen steken. Als ze de juiste varianten kiezen om in het vaccin mee te nemen, is de bescherming hoger dan wanneer onverwacht andere types influenza de kop op steken.

Gemiddeld raken mensen die zijn gevaccineerd ongeveer 30 procent minder besmet met griep dan mensen die geen griepprik halen. Volgens RIVM-deskundigen verlaagt de griepprik de kans op een ziekenhuisopname met zo'n 40 procent. Garanties om niet ziek te worden zijn er dus niet, maar de griepprik verkleint de risico's wel. Vaccins tegen het coronavirus scoren doorgaans hoger op effectiviteit.

Pneumokokken

De animo voor de griepprik stijgt sinds 2017 al gestaag, na een fikse daling in de jaren daarvoor. In 2008 ging 72 procent van de doelgroep de prik nog halen, in 2017 was dit gedaald tot 50 procent.

In oktober en november kan iedereen die tot de risicogroepen hoort weer een griepprik krijgen. Huisartsen nodigen hun patiënten daarvoor uit.

Het Nivel heeft ook cijfers gepubliceerd over de vaccinaties tegen pneumokokken. Die bacterie kan onder meer longontstekingen en hersenvliesontsteking veroorzaken. Van de mensen die werden opgeroepen voor een beschermende prik daartegen, kwam 74,1 procent die halen. Dat was een fractie hoger dan een jaar eerder, toen de opkomst 73 procent was. Mensen tussen de 60 en 79 jaar worden eens in de vijf jaar uitgenodigd voor een herhaalprik tegen pneumokokken.

Meer uit Gezond

Weer polio in Bilthovens riool

BILTHOVEN (ANP) - Op het Utrecht Science Park in Bilthoven is andermaal het poliovirus in de riolering gevonden. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) doet onderzoek om te achterhalen waar het virus precies vandaan komt. Op het terrein zitten vier organisaties die met het poliovirus kunnen werken. Daarom wordt het riool op het terrein ook elke drie weken gecontroleerd.

1 dag geleden
90 procent ziekenhuizen dreigt volgend jaar verlies te draaien

UTRECHT (ANP) - Het overgrote deel van de ziekenhuizen dreigt volgend jaar verlies te draaien als gevolg van de gestegen kosten van onder meer personeel en energie. Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) geldt dit voor 90 procent van de ziekenhuizen.

4 dagen geleden
Platform tegen tijgermuggen wil handhaving bij bandenbedrijven

AMSTERDAM (ANP) - Het platform Stop invasieve exoten wil dat staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid optreedt tegen bandenbedrijven waar tijgermuggen zijn aangetroffen. Het platform eist dat in een zaak waar de rechtbank in Amsterdam zich maandag over buigt. Het platform strijdt al jaren tegen onder meer de Aziatische tijgermug, die ernstige ziektes kan overbrengen.

5 dagen geleden
Meer Nederlanders kiezen voor hoger eigen risico zorgpremie

DEN HAAG (ANP) - Het aantal Nederlanders dat kiest voor een maximaal eigen risico bij hun zorgverzekering om te besparen op de premie, stijgt fors. In 2020 koos een kwart voor het bedrag van 885 euro. Nu maakt bijna 40 procent van de mensen die keuze. Dat komt naar voren uit onderzoek van vergelijkingssite Independer. De site waarschuwt dat aan het besparen op de premie risico's zijn verbonden.

5 dagen geleden
RIVM: jongeren zitten wat lekkerder in hun vel

BILTHOVEN (ANP) - Jongeren voelen zich beter dan een paar maanden geleden. Hun mentale welzijn is vooruitgegaan, ze voelen zich iets minder eenzaam en ze ervaren minder stress. Dat komt naar voren uit een onderzoek dat door onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is uitgevoerd.

1 week geleden
Onderzoek: Groningen gezondste stad van Nederland

DEN HAAG (ANP) - Groningen is de gezondste stad van Nederland. Dat meldt advies- en ingenieursorganisatie Arcadis op basis van een inventarisatie van de gezondheid van 25 Nederlandse steden. Twee jaar geleden stond Groningen ook al bovenaan. Onderaan de lijst staat Rotterdam.

1 week geleden
D66 wil één loket voor jongeren met mentale problemen

DEN HAAG (ANP) - Jongeren met mentale problemen moeten veel makkelijker hulp kunnen vinden, vindt D66. De coalitiepartij wil daarom dat er één 'Eerste Hulp voor Jongeren' komt, waar jongeren naar kunnen bellen of mee kunnen chatten, ongeacht hun leeftijd en de ernst van hun problemen.

1 week geleden