Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Griepprik was vorig najaar meer in trek, opkomst ruim 58 procent

Griepprik was vorig najaar meer in trek, opkomst ruim 58 procent

UTRECHT (ANP) - Meer mensen hebben vorig jaar een griepprik gehaald dan een jaar eerder. De opkomst steeg in het najaar van 2021 naar 58,3 procent van de mensen die voor de vaccinatie werden uitgenodigd, becijfert onderzoeksinstituut Nivel. Een jaar eerder ging 54 procent de prik halen.

Het vaccin tegen influenzavirussen wordt jaarlijks aangeboden aan iedereen van 60 jaar en ouder en aan mensen met bepaalde medische aandoeningen die een verhoogd risico lopen om ernstig ziek te worden als ze griep krijgen. Hoe effectief het vaccin is, verschilt van jaar tot jaar. Vooraf moeten experts inschatten welke griepvarianten de kop op zullen steken. Als ze de juiste varianten kiezen om in het vaccin mee te nemen, is de bescherming hoger dan wanneer onverwacht andere types influenza de kop op steken.

Gemiddeld raken mensen die zijn gevaccineerd ongeveer 30 procent minder besmet met griep dan mensen die geen griepprik halen. Volgens RIVM-deskundigen verlaagt de griepprik de kans op een ziekenhuisopname met zo'n 40 procent. Garanties om niet ziek te worden zijn er dus niet, maar de griepprik verkleint de risico's wel. Vaccins tegen het coronavirus scoren doorgaans hoger op effectiviteit.

Pneumokokken

De animo voor de griepprik stijgt sinds 2017 al gestaag, na een fikse daling in de jaren daarvoor. In 2008 ging 72 procent van de doelgroep de prik nog halen, in 2017 was dit gedaald tot 50 procent.

In oktober en november kan iedereen die tot de risicogroepen hoort weer een griepprik krijgen. Huisartsen nodigen hun patiënten daarvoor uit.

Het Nivel heeft ook cijfers gepubliceerd over de vaccinaties tegen pneumokokken. Die bacterie kan onder meer longontstekingen en hersenvliesontsteking veroorzaken. Van de mensen die werden opgeroepen voor een beschermende prik daartegen, kwam 74,1 procent die halen. Dat was een fractie hoger dan een jaar eerder, toen de opkomst 73 procent was. Mensen tussen de 60 en 79 jaar worden eens in de vijf jaar uitgenodigd voor een herhaalprik tegen pneumokokken.

Meer uit Gezond

Tienduizenden artsen betogen in Seoul tegen hervormingsplan

SEOUL (ANP/DPA) - In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul hebben tienduizenden artsen betoogd tegen plannen van de regering meer mensen op te leiden tot arts en de vereisten voor artsenopleidingen te vereenvoudigen. Volgens plaatselijke media zijn er 40.000 betogers op de been geweest. Tot de betoging was opgeroepen door de Koreaanse artsenvereniging, die daarmee steun wil geven aan de vele duizenden artsen in opleiding of beginnende artsen die recent uit protest massaal hun ontslag hebben ingediend.

18 minuten geleden
Oorsuizen tijdens gebruik pijnstiller tramadol

DEN BOSCH (ANP) - Tijdens het gebruik van pijnstiller tramadol kan oorsuizen ontstaan of erger worden, zegt Bijwerkingencentrum Lareb. De organisatie ontving er meerdere meldingen over.

1 dag geleden
Ouderen en risicogroepen kunnen komend najaar coronaprik halen

DEN HAAG (ANP) - Ouderen en risicogroepen kunnen ook komend najaar een coronaprik halen, schrijft demissionair minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer. Ze wacht een advies af dat de Gezondheidsraad eind maart uitbrengt om te bepalen welke groepen sowieso in aanmerking komen voor een vaccinatie. Mensen die niet tot de doelgroep horen, kunnen ook in aanmerking komen als bijvoorbeeld een arts dat adviseert of ze een kwetsbaar gezinslid hebben.

2 dagen geleden
Provincie benadrukt belang gezondheid bij verduurzaming Tata

HAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland benadrukt dat de verduurzaming van Tata Steel "hand in hand" moet gaan met een gezondere leefomgeving. Het advies van de Expertgroep Gezondheid IJmond wordt door het provinciebestuur dan ook gezien als ondersteuning van het standpunt dat gezondheid belangrijk is bij de toekomstige ontwikkelingen van de staalfabriek in IJmuiden.

3 dagen geleden
Griepepidemie zwakt verder af volgens cijfers huisartsen

UTRECHT (ANP) - Opnieuw zijn afgelopen week minder mensen naar de huisarts gegaan omdat ze grieperig waren. Het ging vorige week om 48 op de 100.000 mensen, becijfert gezondheidsinstituut Nivel. Dat is eigenlijk onder de grens van een griepepidemie, maar de epidemie is nog niet officieel voorbij. Dat heeft ermee te maken dat nog wel relatief veel griepvirussen worden gevonden in monsters die bij patiënten zijn afgenomen. Ook dat telt mee in de afweging.

3 dagen geleden
Advocaat omwonenden Tata: advies is erg belangrijk voor strafzaak

AMSTERDAM (ANP) - Het advies van de Expertgroep Gezondheid IJmond is "ontzettend belangrijk" voor de strafzaak die loopt tegen Tata Steel, benadrukt Bénédicte Ficq, die optreedt als advocaat van de omwonenden in de zaak. Een essentieel onderdeel in het advies is volgens haar dat de groep de uitstootcijfers van Tata Steel te onduidelijk vindt en signaleert dat het bedrijf "terughoudend lijkt" met het delen van absolute waarden.

4 dagen geleden
Heijnen: gezondheid moet echt verbeteren in omgeving Tata

DEN HAAG (ANP) - Bij de voorgenomen investeringen van het kabinet in Tata Steel, zullen zeker eisen worden gesteld aan de gezondheid van omwonenden. Dat zegt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) in een eerste reactie op het advies van de Expertgroep Gezondheid IJmond. Aan welke eisen ze denkt, wil ze nog niet zeggen. Ze wil eerst het rapport bestuderen. Wel tekent ze erbij aan dat die eisen wel "haalbaar" moeten zijn voor Tata. "We willen ook proberen staalproductie in Nederland te behouden." Het kabinet wil dat wel op een groene manier doen, zegt Heijnen.

4 dagen geleden