Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Griekse regering: stationschef erkent nalatigheid bij treinramp

Griekse regering: stationschef erkent nalatigheid bij treinramp

ATHENE (ANP/RTR) - De stationschef die na de treinramp in Griekenland werd aangehouden, heeft toegegeven schuldig te zijn aan nalatigheid. Dat meldt een woordvoerder van de Griekse regering. De 59-jarige man, die treinen op de juiste sporen moest leiden, heeft zelf nog niet publiekelijk gereageerd.

Een vrachttrein en een passagierstrein reden met snelheden tot 160 kilometer per uur over hetzelfde spoor tot ze frontaal in botsing kwamen, in de buurt van de stad Larissa. Door de enorme knal vlogen de inzittenden door de rijtuigen en er ontstond een grote brand. Er zijn zeker 46 doden gevallen.

Omdat tien mensen worden vermist, gaat de zoektocht in het puin verder. De hulpdiensten vinden er nog alleen verkoolde lichaamsdelen, bericht de omroep ERT. Griekse media melden dat familieleden DNA hebben afgegeven bij het ziekenhuis in Larissa en dat de eerste overledenen inmiddels zijn geïdentificeerd. Onder de slachtoffers zijn vermoedelijk veel studenten.

Woede

Door het ongeval is in Griekenland veel verdriet, maar er heerst ook woede. Critici vragen zich of de ramp voorkomen had kunnen worden. Het is al langer bekend dat het Griekse spoornetwerk in slechte staat verkeert. De opvolger van de woensdag opgestapte transportminister heeft modernisering en veilig treinverkeer beloofd.

Naar aanleiding van het ongeval staken treinmedewerkers donderdag uit protest over uitblijvende investeringen in bijvoorbeeld het personeel en modernere systemen. In Athene leggen metromedewerkers het werk eveneens neer omdat ze zeggen met dezelfde problemen te kampen. Een protest in de hoofdstad liep woensdagavond uit de hand.

Meer uit Buitenland

Reddingswerkers zoeken door naar helikopter Iraanse president

TEHERAN (ANP/RTR) - Ondanks de eerdere melding dat de neergestorte helikopter met aan boord de Iraanse president Ebrahim Raisi was gevonden, gaat de zoektocht verder. Eerder meldde de Iraanse staatstelevisie dat ten minste één passagier en één bemanningslid in contact waren geweest met reddingswerkers. Er was ook gemeld dat de helikopter was gevonden, hoewel de Iraanse Rode Halve Maan dit ontkende.

1 uur geleden
Verongelukte helikopter Iraanse president Raisi is gevonden

TEHERAN (ANP/RTR) - De zondag verongelukte helikopter met aan boord de Iraanse president Ebrahim Raisi, is gevonden door reddingsteams. Dat meldt de Iraanse staatstelevisie.

2 uur geleden
Afgestudeerden tonen Biden hun onvrede over VS-steun Israël

ATLANTA (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft zondag te maken gekregen met zichtbaar protest tijdens een toespraak voor pas afgestudeerden op het Morehouse College. Die universiteit in Atlanta met vooral zwarte mannelijke studenten heeft onder anderen burgerrechtenactivist Martin Luther King als oud-student.

4 uur geleden
Verdachte moordaanslag premier Fico handelde mogelijk niet alleen

BRATISLAVA (ANP/RTR) - Slowaakse functionarissen onderzoeken de mogelijkheid dat de verdachte van de moordaanslag op premier Robert Fico misschien niet een "eenzame wolf" was, zoals eerder werd aangenomen. Dat vertelde minister van Binnenlandse Zaken Matus Sutaj Estok op een persconferentie.

6 uur geleden
Iraanse staatsmedia: ongeluk met helikopter president Raisi

TEHERAN (ANP/AFP) - Een helikopter in het konvooi van de Iraanse president Ebrahim Raisi was zondag betrokken bij "een ongeval", melden staatsmedia. Het toestel zou een "harde landing" hebben gemaakt in de westelijke provincie Oost-Azerbeidzjan. De minister van Binnenlandse Zaken Ahmed Vahidi bevestigde het nieuws op de staatstelevisie. Het is onduidelijk of de president aan boord was.

7 uur geleden
Opnieuw tientallen doden door overstromingen in Afghanistan

KABUL (ANP/AFP) - Door overstromingen in Afghanistan zijn opnieuw tientallen doden gevallen. In de noordelijke provincie Faryab zijn zeker 66 mensen om het leven gekomen, melden de lokale autoriteiten zondag. Deze maand zijn al honderden mensen omgekomen door verschillende overstromingen in het land.

7 uur geleden
Macron en Scholz 'diep bezorgd' over omstreden wet Georgië

PARIJS/BERLIJN (ANP) - Frankrijk en Duitsland zijn "diep bezorgd over de situatie in Georgië", waar het parlement vorige week de zogenoemde buitenlandse-agentenwet aannam. Dat zeggen de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz zondag in een gezamenlijke verklaring.

8 uur geleden