Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Griekse premier weigert coalitievorming en wil tweede stemronde

Griekse premier weigert coalitievorming en wil tweede stemronde

ATHENE (ANP/RTR) - De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis wil dat de Grieken "zo snel mogelijk" weer naar de stembus gaan nadat zijn partij Nieuwe Democratie net geen absolute meerderheid had weten te behalen bij de verkiezingen van zondag. De president Katerina Sakellaropoulou heeft hem maandag de kans geboden om een coalitie te vormen voor een nieuwe regering, maar dat ziet Mitsotakis niet als een optie.

Dat betekent dat er een tweede stemronde moet komen. Mitsotakis zei na zijn ontmoeting met Sakellaropoulou dat die verkiezing "mogelijk" op 25 juni zal plaatsvinden. Nieuwe Democratie behaalde zondag een grote overwinning op de linkse partij Syriza. Mitsotakis' partij kwam vijf zetels tekort voor een absolute meerderheid, maar de zittende premier gaat ervan uit dat hij die in een tweede ronde wel veilig kan stellen.

Griekenland maakte dit keer voor het eerst gebruik van een nieuw zetelsysteem. Eerder kreeg de winnende partij een bonus van vijftig zetels, waardoor die vrijwel nooit met een coalitie hoefde te regeren. Die bonus is door de vorige premier Alexis Tsipras afgeschaft, maar Mitsotakis heeft die wel weer ingesteld voor een tweede ronde. De winnende partij krijgt dan tussen de twintig en de vijftig extra zetels, afhankelijk van de uitslag. Het Grieks parlement heeft driehonderd leden.

Meer uit Buitenland

Hoofd Secret Service biedt Trump excuses aan om aanslag

WASHINGTON (ANP) - Het hoofd van de Amerikaanse Secret Service, Kimberly Cheatle, heeft haar excuses aangeboden aan oud-president Donald Trump na de mislukte moordaanslag op hem tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Pennsylvania. Dit zei Cheatle tijdens haar ondervraging in het Huis van Afgevaardigden door de commissie die toezicht houdt op de geheime dienst.

1 uur geleden
Macron vindt dat Biden moed toont met terugtrekking

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron vindt dat de Amerikaanse president Joe Biden "moed en plichtsbesef" heeft getoond door uit de verkiezingsrace te stappen. Dat heeft hij geschreven in een brief aan zijn Amerikaanse ambtgenoot. Het Élysée heeft delen van de brief gepubliceerd.

1 uur geleden
Pelosi steunt Harris als nieuwe presidentskandidaat

WASHINGTON (ANP) - De prominente Democraat Nancy Pelosi steunt vicepresident Kamala Harris in haar poging de nieuwe presidentskandidaat te worden. "Ik heb er het volste vertrouwen in dat zij ons in november naar de overwinning zal leiden", aldus de oud-voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

1 uur geleden
Volgende EU-buitenlandvergadering in Brussel, niet in Boedapest

BRUSSEL (ANP) - EU-buitenlandchef Josep Borrell plant de volgende vergadering van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in augustus in Brussel. Daarmee haalt hij een streep door een geplande vergadering van Hongarije in Boedapest. Dat heeft Borrell aangekondigd na afloop van de EU-buitenlandvergadering van maandag.

2 uur geleden
Harris prijst Biden in eerste optreden na verkiezingsexit

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft president Joe Biden geroemd om zijn nalatenschap, in haar eerste publieke optreden sinds Biden zondag bekendmaakte niet langer mee te doen aan de verkiezingen. "Zijn nalatenschap van prestaties is ongeëvenaard in de moderne geschiedenis", zei ze.

3 uur geleden
Pence over terugtrekking Biden: juiste beslissing

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence zegt dat Joe Biden "de juiste beslissing" voor de Verenigde Staten heeft genomen door zich terug te trekken uit de verkiezingsrace. Daarmee heeft hij de belangen van het land boven die van zichzelf gesteld, aldus de Republikein op X.

4 uur geleden
Hoofd Secret Service: aanslag Trump grootste blunder in decennia

WASHINGTON (ANP) - Het hoofd van de Amerikaanse Secret Service Kimberly Cheatle erkent dat haar dienst gefaald heeft bij de bescherming van oud-president Donald Trump. Op een hoorzitting in het Huis van Afgevaardigden noemde Cheatle de mislukte moordaanslag op Trump "de grootste operationele blunder van de Secret Service in decennia".

4 uur geleden