Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Griekse politie zet traangas in tegen vluchtelingen op Lesbos

Griekse politie zet traangas in tegen vluchtelingen op Lesbos

MYTILENE (ANP/RTR/AFP) - De Griekse politie heeft traangas ingezet tegen demonstrerende vluchtelingen uit het afgebrande kamp Moria. Honderden vluchtelingen wilden naar de haven van Mytilene optrekken, maar vonden de politie op hun weg.

De betogers scandeerden "vrijheid" en gooiden met stenen naar de agenten. "We willen weg van Moria", zei een ander niet ver van de plek waar een nieuw tijdelijk kamp uit de grond moet worden gestampt .

Sinds de branden in het kamp Moria slapen duizenden mensen al nachtenlang buiten, in portieken of langs de weg. Mensenrechtenorganisaties waarschuwen ondertussen voor oplopende spanningen tussen de vluchtelingen, lokale bewoners en de politie.

Vertraging

De opbouw van een vervangend kamp loopt vertraging op door bezwaren van de lokale autoriteiten. Toch gaat er volgens De Griekse minister van Migratie, Notis Mitarachi, later op zaterdag een kamp niet ver van Moria open met een capaciteit van 3000 vluchtelingen. "Snelle tests op het coronvirus zullen aan de ingang worden uitgevoerd", zei hij tegen Skai TV.

Volgens het ministerie hebben kwetsbare vluchtelingen voorrang. "We geven families prioriteit. Het zijn zespersoonstenten en het kamp zal etnisch opgedeeld worden. Het proces om mensen erin te krijgen, begint vandaag", aldus een woordvoerder van het departement op zaterdag.

Gebrek aan hulp

Ondertussen klaagt Griekenland over het gebrek aan hulp van Europa. Naast het sturen van geld hebben de andere landen te weinig gedaan. Eerdere pogingen om de vluchtelingen volgens quota te verdelen over andere lidstaten liepen stuk op verzet van rechtse regeringen in Hongarije en Polen.

Sommige landen hebben zich bereid verklaard wat vluchtelingen uit Moria op te nemen maar dat is bij lange niet genoeg, zeggen ook mensenrechten- en vluchtelingenorganisaties.

Meer uit Buitenland

Meer dan tien doden door brand Spaanse nachtclub

MURCIA (ANP/AFP/RTR) - Het aantal dodelijke slachtoffers door een brand in een nachtclub in het Spaanse Murcia is opgelopen tot zeker elf. De politie waarschuwt dat reddingswerkers zich nog steeds door het puin aan het werken zijn en dat het dodental daarom nog niet definitief is.

23 minuten geleden
VN-missie voor eerst in dertig jaar in Nagorno-Karabach

BAKOE (ANP/AFP) - Een missie van de Verenigde Naties is zondag in Nagorno-Karabach aangekomen om er de humanitaire situatie in kaart te brengen, zegt Azerbeidzjan. Het is voor het eerst in zo'n dertig jaar dat de VN toegang krijgen tot het gebied. Frankrijk heeft zich boos uitgelaten over Azerbeidzjan omdat het land zou hebben gewacht met de toelating tot de meeste inwoners al waren gevlucht.

1 uur geleden
Agenten gewond na zelfmoordaanslag in Ankara

ANKARA (ANP/AFP/RTR) - Volgens het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een persoon zichzelf opgeblazen dicht bij dat ministerie en op een paar honderd meter van de ingang van het Turkse parlement in Ankara. Een tweede persoon kon worden "geneutraliseerd" voordat hij schade kon aanrichten. Het ministerie spreekt van een "terroristische aanslag". Beide daders zijn omgekomen.

3 uur geleden
Drie graanschepen vertrokken uit Oekraïne, ondanks aanvallen

ODESA (ANP/AFP/RTR) - Er zijn zondagochtend opnieuw drie graanschepen vertrokken uit Oekraïense havens nabij Odesa aan de Zwarte Zee. Dat blijkt uit informatie van MarineTraffic, dat het wereldwijde scheepvaartverkeer monitort.

4 uur geleden
Explosie en geweerschoten bij Turks parlement

ANKARA (ANP/AFP) - Vlakbij het Turkse parlement, in de hoofdstad Ankara, zijn een zware explosie en geweerschoten waargenomen. Het parlement zou later op de dag na een reces opnieuw openen. Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken laat in een eerste reactie weten dat het zou gaan om "een terroristische aanslag".

4 uur geleden
Partij die wil breken met Kyiv wint Slowaakse verkiezingen

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De populistische partij Smer-SD heeft de parlementsverkiezingen in Slowakije gewonnen. Na het tellen van de stemmen in ruim 99 procent van de kiesdistricten staat de partij van voormalig premier Robert Fico op 23,3 procent.

5 uur geleden
Dierenarts in Duitsland wordt verpletterd door koe en sterft

RAISTING (ANP/DPA) - Een 67-jarige dierenarts is zaterdagmiddag in Duitsland omgekomen door een arbeidsongeval met een koe. De man werd door het dier verpletterd in een stal in Raisting, een klein plaatsje in de Duitse deelstaat Beieren.

12 uur geleden