Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Griekse politie doorzoekt treinstation na dodelijke crash

Griekse politie doorzoekt treinstation na dodelijke crash

LARISSA (ANP/AFP) - De Griekse politie heeft het treinstation van de stad Larissa doorzocht in het onderzoek naar de dodelijke treinbotsing van dinsdag. Volgens een woordvoerder zijn alle documenten meegenomen die van pas kunnen komen bij het onderzoek. Bij de treinramp kwamen zeker 57 mensen om het leven.

Een vrachttrein en een passagierstrein botsten in de buurt van Larissa frontaal op elkaar. Een stationschef die de taak had de treinen naar de juiste sporen te leiden, heeft volgens de Griekse regering toegegeven schuldig te zijn aan nalatigheid. Het lopende onderzoek is volgens justitie gericht op het voorbereiden van een mogelijke strafprocedure tegen leden van het management van het betrokken treinbedrijf Hellenic Train.

Na het ongeluk heerst niet alleen verdriet, maar ook woede. Donderdag was er een protest bij het hoofdkantoor van Hellenic Train in de Griekse hoofdstad Athene. Het treinverkeer lag bovendien plat door een staking van de Griekse treinmedewerkers. Zij protesteerden zo tegen het wanbeleid dat volgens hen heeft bijgedragen aan de fatale botsing.

Er zijn meer protesten aangekondigd. Vrijdagavond worden naar verwachting op verschillende plekken in Griekenland 'stille demonstraties' gehouden.

Meer uit Buitenland

Macron: Franse steun voor Oekraïne zal niet wankelen

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron waarschuwde de Russische president Vladimir Poetin zaterdag om "niet te rekenen op enige vermoeidheid van de Europeanen" over de oorlog in Oekraïne. Macron beloofde dat de Franse steun voor Kyiv "niet zal wankelen".

57 minuten geleden
Amerikaanse maanlander ligt op zijn kant, maar maakt het goed

HOUSTON (ANP) - Maanlander Odysseus van het Amerikaanse bedrijf Intuitive Machines heeft de maanlanding heelhuids doorstaan, maar ligt op zijn kant. Dit heeft het bedrijf dat de maanlander bouwde en bestuurde vrijdag gezegd.

1 uur geleden
Trump moet van rechter in totaal 454 miljoen dollar betalen

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump moet van de rechter in New York in totaal 454 miljoen dollar (419 miljoen euro) betalen in de fraudezaak tegen hem. Bovenop de boete van bijna 355 miljoen dollar die de rechter hem vorige week oplegde, komt nog eens 99 miljoen dollar aan rente, staat in een officiële bekendmaking die de rechtbank vrijdag publiceerde.

4 uur geleden
IAEA-chef maant tot voorzichtigheid rond Oekraïense kerncentrale

WENEN (ANP) - Het hoofd van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), Rafael Grossi, heeft Rusland en Oekraïne vrijdag opgeroepen tot "maximale militaire terughoudendheid" in de buurt van de Oekraïense kerncentrale in Zaporizja. De afgelopen week registreerden medewerkers van het IAEA dagelijks zware explosies bij de kerncentrale, de grootste van Europa.

5 uur geleden
Kyiv claimt neerhalen Russisch vliegend commandocentrum

KYIV (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Oekraïense luchtmacht zegt boven de Zee van Azov een Russisch vliegend commandocentrum te hebben neergeschoten. Het gaat om een Beriev A50, die dienstdoet als radarpost en gevechtsvliegtuigen aanstuurt. In januari claimde Oekraïne ook al zo'n toestel uit de lucht te hebben geschoten.

5 uur geleden
Oud-bondskanselier Kurz schuldig aan afleggen valse getuigenis

WENEN (ANP/AFP/RTR) - Sebastian Kurz, de voormalige bondskanselier van Oostenrijk, is schuldig bevonden aan het afleggen van een valse getuigenis. Kurz krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van acht maanden voor het liegen tegen een parlementaire commissie toen hij nog bondskanselier was.

6 uur geleden
EU-kopstukken beloven Oekraïne pal te staan in derde oorlogsjaar

BRUSSEL (ANP) - Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de "onwankelbare" steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese instellingen. "Meer dan ooit" zelfs, ook al stapelen de sombere berichten over Oekraïne zich bij het aanbreken van het derde oorlogsjaar op.

8 uur geleden