Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Griekse oppositiepartij Syriza stuurt aan op nieuwe verkiezingen

Griekse oppositiepartij Syriza stuurt aan op nieuwe verkiezingen

ATHENE (ANP/RTR) - Alexis Tsipras van de Griekse linkse oppositiepartij Syriza heeft dinsdag de mogelijkheid om een coalitie te vormen afgewezen. Regeringspartij Nieuwe Democratie (ND) van premier Kyriakos Mitsotakis, die de grootste werd bij de verkiezingen zondag, deed maandag hetzelfde. Beide partijen pleiten voor een tweede verkiezingsronde. ND werd met ruim 40 procent van de stemmen de grootste, Syriza werd met 20 procent tweede.

Tsipras noemde de uitslag een "pijnlijke schok". Omdat andere linkse partijen als de socialistische partij PASOK en de Communistische Partij van Griekenland te weinig zetels hadden binnengehaald, kon Syriza waarschijnlijk geen coalitie vormen. Hoewel ND met afstand de grootste is, ziet ook Syriza een tweede ronde dus als enige optie om tegenwicht te bieden aan de regeringspartij. "Bij de komende verkiezingen is het onze voornaamste verantwoordelijkheid om het vooruitzicht van een almachtige en oncontroleerbare heerser-premier te voorkomen", aldus Tsipras.

Als bij de Griekse verkiezingen geen enkele partij genoeg zetels haalt voor een meerderheid in het parlement, mag de grootste partij een coalitie vormen. Maar Mitsotakis heeft ervoor gekozen om aan te sturen op een tweede verkiezingsronde op 25 juni omdat dat waarschijnlijk voordelig uitpakt voor ND. Bij winst in een tweede ronde krijgt de grootste partij tussen de twintig en vijftig bonuszetels toegewezen. ND kwam in de eerste ronde vijf zetels tekort voor een meerderheid. Mitsotakis’ partij is dus vrijwel verzekerd van een overwinning in de tweede ronde en hoopt dan zonder coalitie te kunnen regeren.

Meer uit Buitenland

Moskou ziet moordaanslag op Trump als gevolg van beleid Washington

MOSKOU (ANP/AFP) - Washington moet de "balans opmaken" van zijn "beleid van het aanzetten tot haat", meent het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Woordvoerder Maria Zacharova stelt dat dit beleid heeft geleid tot de moordaanslag op de voormalige president Donald Trump.

10 minuten geleden
NAVO-topman Stoltenberg geschokt door poging tot moord op Trump

BRUSSEL (ANP) - NAVO-topman Jens Stoltenberg zegt geschokt te zijn door de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. Hij veroordeelt de aanval en benadrukt dat "politiek geweld geen plek heeft in onze democratieën". "NAVO-bondgenoten staan samen om onze vrijheid en waarden te verdedigen", schrijft de secretaris-generaal op X. Hij wenst Trump en de andere getroffenen een spoedig herstel toe.

49 minuten geleden
Scholz: verachtelijke aanval op Trump gevaar voor democratie

BERLIJN (ANP) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft op X de aanval op de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump veroordeeld. Hij noemt de moordaanslag "verachtelijk" en zegt dat dergelijk geweld een bedreiging vormt voor de democratie. Hij wenst Trump een spoedig herstel toe en laat weten in gedachten bij alle getroffenen te zijn.

55 minuten geleden
Zelensky veroordeelt 'verschrikkelijke aanval' op Trump

KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft in een video gereageerd op de moordaanslag op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. Hij spreekt van een "verschrikkelijke aanval" en een "weerzinwekkende misdaad" die veroordeeld moet worden.

1 uur geleden
Chinese president betuigt medeleven aan Trump

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - De Chinese president Xi Jinping heeft zijn "medeleven en sympathie" betuigd aan de Amerikaanse oud-president Donald Trump, meldt een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Die laat ook weten dat China de ontwikkelingen rond de moordaanslag nauwlettend volgt.

1 uur geleden
Hamas trekt zich terug uit onderhandelingen met Israël

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Hamas trekt zich terug uit de onderhandelingen met Israël over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Een hoge Hamasfunctionaris noemt de Israëlische aanvallen op Gaza en de Israëlische houding bij de onderhandelingen als reden.

1 uur geleden
Republikeinen willen onderzoek naar veiligheid bijeenkomst Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - Republikeinse Congresleden gaan onderzoeken instellen naar de veiligheid rondom de campagnebijeenkomst van hun presidentskandidaat Donald Trump. Ze willen weten hoe het komt dat een persoon erin is geslaagd de beveiliging te ontwijken en op een dak te klimmen in de buurt van waar Trump kiezers toesprak.

2 uur geleden