Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Griekse componist Vangelis (Chariots of Fire) overleden

Griekse componist Vangelis (Chariots of Fire) overleden

ATHENE (ANP/RTR) - De Griekse componist en muzikant Vangelis is op 79-jarige leeftijd overleden. Hij was onder meer bekend van de muziek van de film Chariots of Fire uit 1981, waarvoor hij een Oscar won, en die van Blade Runner uit 1982. Hij stierf dinsdag al, melden Griekse media, zonder een doodsoorzaak te geven.

Vangelis heette eigenlijk Evangelos Odysseas Papathanasiou. Hij toonde al vroeg interesse in muziek en experimenteerde met geluiden, bijvoorbeeld door op potten en pannen te slaan of spijkers, glazen en andere voorwerpen aan de snaren van de piano van zijn ouders te bevestigen. Zonder ooit een formele muziekopleiding te hebben gevolgd, een zegen volgens hemzelf, verwerkte hij ook de tonen van Griekse volksliederen en orthodox-christelijke koormuziek in zijn muziek.

Na een start met lokale rockbands, vertrok Vangelis op 25-jarige leeftijd naar Parijs. Daar voegde hij zich bij andere Griekse artiesten die hun land waren ontvlucht na een staatsgreep in 1967 door een militaire junta. Daar begon hij te werken met elektronische synthesizers, waarmee hij de weelderige melodieën creëerde die zijn kenmerkende geluid werden.

Conquest of Paradise

Vangelis vormde ook enige tijd een duo met Yes-zanger Jon Anderson, onder de naam Jon & Vangelis. Dat leidde begin jaren tachtig tot hits als I Hear You Now en I'll Find My Way Home. Het duo maakte ook de single State of Independence, dat later in de versie van Donna Summer in de nationale hitparade nummer 3 bereikte.

In 1992 belandde Vangelis in Nederland zelfs op nummer 1, met de single Conquest of Paradise, de titelsong van de film 1492: Conquest of Paradise. Vangelis nam het nummer op met het English Chamber Choir.

In 2002 bereikte Vangelis misschien wel zijn grootste publiek ooit, door de themamuziek te componeren voor het wereldkampioenschap voetbal in Japan en Zuid-Korea.

Meer uit Buitenland

Verdachte aanslag bij Moskou in beroep tegen hechtenis

MOSKOU (ANP/RTR) - Een van de verdachten die vastzit vanwege de aanslag bij Moskou van vorige week is is in beroep gegaan tegen zijn voorlopige hechtenis, schrijft het Russische persbureau RIA Novosti.

22 minuten geleden
Duitse oud-leider Schröder voor onderhandeling Westen en Poetin

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse oud-bondskanselier Gerhard Schröder denkt dat zijn vriendschap met de Russische president Vladimir Poetin kan helpen bij het beëindigen van de oorlog in Oekraïne. Hij vindt dat het Westen met Poetin moet onderhandelen.

3 uur geleden
Japan heeft weer contact met maanlander

TOKIO (ANP) - De lander die Japan eind januari op de maan zette, heeft ook de tweede maannacht doorstaan. Maanlander SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) heeft nieuwe beelden naar aarde gestuurd, zo laat het Japanse ruimtevaartprogramma JAXA donderdag weten.

7 uur geleden
Amerikaanse oud-senator Joe Lieberman (82) overleden

NEW YORK (ANP) - De voormalige Amerikaanse senator en vicepresidentskandidaat Joe Lieberman is overleden. Volgens zijn familie werden complicaties na een val hem fataal. Hij werd 82 jaar oud.

9 uur geleden
Twee lichamen geborgen na brugongeluk Baltimore

BALTIMORE (ANP/RTR) - Bij de zoekactie naar vermisten bij het brugongeluk in Baltimore zijn twee lichamen geborgen, hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Vier anderen worden nog vermist.

12 uur geleden
Amerikaanse oud-senator Joe Lieberman (82) overleden

NEW YORK (ANP/RTR) - De voormalige Amerikaanse senator en vicepresidentskandidaat Joe Lieberman is overleden. Volgens zijn familie werden complicaties na een val hem fataal. Hij werd 82 jaar oud.

12 uur geleden
Tsjechië: EU-politici kregen geld uit Russisch propagandanetwerk

PRAAG/BRUSSEL (ANP/AFP) - De Tsjechische inlichtingendiensten hebben een netwerk opgerold dat Russische propaganda verspreidde in Europa. Dat deed het met geld uit Moskou, zegt de Tsjechische premier Petr Fiala. Er zouden ook Europese politici betaald zijn. Nieuwssite Denik N noemt FVD-voorman Thierry Baudet en FVD-Europarlementariër Marcel de Graaff als betrokkenen.

13 uur geleden