Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Griekse componist Vangelis (Chariots of Fire) overleden

Griekse componist Vangelis (Chariots of Fire) overleden

ATHENE (ANP/RTR) - De Griekse componist en muzikant Vangelis is op 79-jarige leeftijd overleden. Hij was onder meer bekend van de muziek van de film Chariots of Fire uit 1981, waarvoor hij een Oscar won, en die van Blade Runner uit 1982. Hij stierf dinsdag al, melden Griekse media, zonder een doodsoorzaak te geven.

Vangelis heette eigenlijk Evangelos Odysseas Papathanasiou. Hij toonde al vroeg interesse in muziek en experimenteerde met geluiden, bijvoorbeeld door op potten en pannen te slaan of spijkers, glazen en andere voorwerpen aan de snaren van de piano van zijn ouders te bevestigen. Zonder ooit een formele muziekopleiding te hebben gevolgd, een zegen volgens hemzelf, verwerkte hij ook de tonen van Griekse volksliederen en orthodox-christelijke koormuziek in zijn muziek.

Na een start met lokale rockbands, vertrok Vangelis op 25-jarige leeftijd naar Parijs. Daar voegde hij zich bij andere Griekse artiesten die hun land waren ontvlucht na een staatsgreep in 1967 door een militaire junta. Daar begon hij te werken met elektronische synthesizers, waarmee hij de weelderige melodieën creëerde die zijn kenmerkende geluid werden.

Conquest of Paradise

Vangelis vormde ook enige tijd een duo met Yes-zanger Jon Anderson, onder de naam Jon & Vangelis. Dat leidde begin jaren tachtig tot hits als I Hear You Now en I'll Find My Way Home. Het duo maakte ook de single State of Independence, dat later in de versie van Donna Summer in de nationale hitparade nummer 3 bereikte.

In 1992 belandde Vangelis in Nederland zelfs op nummer 1, met de single Conquest of Paradise, de titelsong van de film 1492: Conquest of Paradise. Vangelis nam het nummer op met het English Chamber Choir.

In 2002 bereikte Vangelis misschien wel zijn grootste publiek ooit, door de themamuziek te componeren voor het wereldkampioenschap voetbal in Japan en Zuid-Korea.

Meer uit Buitenland

Taliban roepen in verklaring op tot internationale erkenning

KABUL (ANP/RTR) - Het Afghaanse fundamentalistische Taliban-regime heeft zaterdag een grote bijeenkomst van duizenden geestelijken in de Afghaanse hoofdstad Kabul afgesloten door de internationale gemeenschap te vragen hun regering te erkennen. De Taliban regeren Afghanistan sinds vorig jaar augustus, maar tot nu toe heeft geen enkel land het Islamitisch Emiraat Afghanistan, zoals het land volgens de Taliban heet, officieel erkend.

14 minuten geleden
Belarus beschuldigt buurland Oekraïne van raketaanvallen

MINSK (ANP/RTR) - De Russische bondgenoot Belarus beschuldigt buurland Oekraïne van raketaanvallen op militaire doelen. Zonder enig bewijs te leveren, stelt de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko dat dat drie dagen geleden is gebeurd.

21 minuten geleden
Uitbraak Afrikaanse varkenspest in Duitse deelstaat Nedersaksen

BERLIJN (ANP/DPA) - Op een varkensboerderij in de Duitse deelstaat Nedersaksen is een uitbraak van de Afrikaanse varkenspest bevestigd. Het gaat om een boerderij in het district Emsland, bij de grens met Nederland.

3 uur geleden
Pro-Russische separatisten: Lisitsjansk is volledig omsingeld

LISITSJANSK (ANP/AFP) - Pro-Russische separatisten beweren de strategisch gelegen Oost-Oekraïense stad Lisitsjansk "volledig" omsingeld te hebben, meldt het Russische staatspersbureau TASS. Oekraïne spreekt de beweringen tegen. Lisitsjansk is de laatste grote stad in de oostelijke regio Loehansk die nog in handen is van Oekraïne.

4 uur geleden
Misbruikschandaal: oppositie wil cultuuromslag in Brits parlement

LONDEN (ANP/DPA) - De oppositie in het Britse parlement heeft opgeroepen tot een cultuuromslag, na nieuwe beschuldigingen rond seksueel onaanvaardbaar gedrag, dit keer tegen het vooraanstaand Brits conservatief parlementslid Chris Pincher. De Conservatieve Partij van premier Boris Johnson schorste Pincher. Hij zou twee mannen hebben betast terwijl hij dronken was.

4 uur geleden
Schip bij Hongkong breekt in tweeën, 27 crewleden vermist

HONGKONG (ANP/RTR/AFP) - Tientallen crewleden worden vermist nadat een schip zaterdagochtend (lokale tijd) in tweeën brak in de Zuid-Chinese Zee bij de kust van Hongkong. Volgens de autoriteiten was de schipbreuk het gevolg van zware weersomstandigheden door de tropische storm Chaba.

4 uur geleden
Chauffeur truck met dode migranten wist niet af van kapotte airco

SAN ANTONIO (ANP) - De vermoedelijke chauffeur van een vrachtwagen in Texas waarin maandag tientallen dode migranten werden aangetroffen, wist niet dat de airconditioning in de laadruimte waar de migranten zich ophielden kapot was. Een helper van de man heeft dat gezegd tegen een informant van de Amerikaanse immigratiedienst ICE en de lokale politie, staat in federale rechtbankpapieren.

5 uur geleden