Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Griekse componist Vangelis (Chariots of Fire) overleden

Griekse componist Vangelis (Chariots of Fire) overleden

ATHENE (ANP/RTR) - De Griekse componist en muzikant Vangelis is op 79-jarige leeftijd overleden. Hij was onder meer bekend van de muziek van de film Chariots of Fire uit 1981, waarvoor hij een Oscar won, en die van Blade Runner uit 1982. Hij stierf dinsdag al, melden Griekse media, zonder een doodsoorzaak te geven.

Vangelis heette eigenlijk Evangelos Odysseas Papathanasiou. Hij toonde al vroeg interesse in muziek en experimenteerde met geluiden, bijvoorbeeld door op potten en pannen te slaan of spijkers, glazen en andere voorwerpen aan de snaren van de piano van zijn ouders te bevestigen. Zonder ooit een formele muziekopleiding te hebben gevolgd, een zegen volgens hemzelf, verwerkte hij ook de tonen van Griekse volksliederen en orthodox-christelijke koormuziek in zijn muziek.

Na een start met lokale rockbands, vertrok Vangelis op 25-jarige leeftijd naar Parijs. Daar voegde hij zich bij andere Griekse artiesten die hun land waren ontvlucht na een staatsgreep in 1967 door een militaire junta. Daar begon hij te werken met elektronische synthesizers, waarmee hij de weelderige melodieën creëerde die zijn kenmerkende geluid werden.

Conquest of Paradise

Vangelis vormde ook enige tijd een duo met Yes-zanger Jon Anderson, onder de naam Jon & Vangelis. Dat leidde begin jaren tachtig tot hits als I Hear You Now en I'll Find My Way Home. Het duo maakte ook de single State of Independence, dat later in de versie van Donna Summer in de nationale hitparade nummer 3 bereikte.

In 1992 belandde Vangelis in Nederland zelfs op nummer 1, met de single Conquest of Paradise, de titelsong van de film 1492: Conquest of Paradise. Vangelis nam het nummer op met het English Chamber Choir.

In 2002 bereikte Vangelis misschien wel zijn grootste publiek ooit, door de themamuziek te componeren voor het wereldkampioenschap voetbal in Japan en Zuid-Korea.

Meer uit Buitenland

Zuid-Korea lanceert spionagesatelliet dankzij SpaceX-raket

SEOUL (ANP/AFP) - Zuid-Korea is erin geslaagd een eigen spionagesatelliet te lanceren. Dat gebeurde dankzij een Falcon 9-raket van SpaceX. Het land hoopt zo minder afhankelijk te worden van Amerikaans spionagebeeld voor de monitoring van Noord-Korea. De noorderburen lanceerden anderhalve week geleden zelf ook een spionagesatelliet.

1 uur geleden
Rechter besluit dat Trump niet onschendbaar is

WASHINGTON (ANP/RTR) - Donald Trump is niet onschendbaar in een van de strafzaken die tegen hem dient. Het gaat om de zaak die tegen hem is aangespannen om verkiezingsinmenging in 2020. De oud-president probeerde daar onderuit te komen door zich te beroepen op de immuniteit die hij als president genoot. Rechter Tanya Chutkan liet vrijdag in duidelijke taal weten het daar niet mee eens te zijn.

1 uur geleden
VN stoppen met politieke missie in Soedan

KHARTOUM (ANP/AFP) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft een einde gemaakt aan de politieke missie van de VN in Soedan. Dat gebeurt niet omdat de situatie daar opgelost of verbeterd is, maar omdat de Soedanese autoriteiten dat verzoek hebben gedaan.

7 uur geleden
VN-Veiligheidsraad schrapt na ruim 30 jaar wapenembargo Somalië

NEW YORK/MOGADISHU (ANP/RTR) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft op vrijdag unaniem besloten om de laatste restricties voor de verkoop van wapens aan de regering van Somalië weg te nemen. Daarmee is na meer dan dertig jaar een einde gekomen aan het wapenembargo voor het Oost-Afrikaanse land.

8 uur geleden
Israël: dood van vijf gijzelaars bevestigd

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische krijgsmacht zegt de dood van vijf gijzelaars die in de Gazastrook werden vastgehouden te hebben bevestigd. De families zijn op de hoogte gebracht. Van een van de gijzelaars is het lichaam aan Israël overgedragen.

10 uur geleden
Poetin tekent decreet voor 15 procent aanwas aantal militairen

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft een decreet getekend om de Russische strijdkrachten met 170.000 militairen te laten toenemen. Dat komt neer op een groei van 15 procent. Er komt nu niet direct een mobilisatie, de toename zal de komende jaren gefaseerd worden doorgevoerd, schrijft het Russische persbureau TASS.

10 uur geleden
Autoriteiten Gaza: drie journalisten gedood, dodental loopt op

GAZA-STAD (ANP/AFP/RTR) - Het gezondheidsministerie in de Gazastrook zegt dat bij Israëlische bombardementen drie journalisten zijn gedood. Ook is het totale dodental sinds het aflopen van de gevechtspauze in de Gazastrook opgelopen tot 178 doden, meldt het ministerie. 589 mensen raakten gewond.

10 uur geleden