Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Griekse buitenlandminister wil hulpmissie naar Marioepol leiden

Griekse buitenlandminister wil hulpmissie naar Marioepol leiden

ATHENE (ANP/AFP/DPA) - De Griekse minister Nikos Dendias van Buitenlandse Zaken is van plan een hulpmissie te leiden naar de belegerde Oekraïense havenstad Marioepol. Voorwaarde is dat de strijdende partijen dat toelaten. Voordat Rusland Oekraïne binnenviel woonden er pakweg 100.000 etnische Grieken in en rond de strategische havenstad aan de Zee van Azov.

Marioepol ligt al dagen onder vuur van Russische troepen en de inwoners zijn verstoken van gas, water en licht. Dendias zegt de hulpmissie naar de stad in samenwerking met het Rode Kruis te willen leiden. Hij heeft de Oekraïners gevraagd de missie te vergemakkelijken en Rusland deze niet te belemmeren. "De prioriteit van de Griekse regering is om onze etnische gemeenschap en burgers te beschermen", zei Dendias.

De Griekse consul-generaal in Marioepol hielp bij de coördinatie van evacuatiemissies toen hij vastzat in de stad en werd als een held begroet toen hij dit weekend terugkeerde in Athene. Griekenland bood vorige week ook aan om de kraamkliniek in de stad, die eerder deze maand werd aangevallen, te herbouwen.

Sinds het begin van de oorlog op 24 februari zijn ongeveer 13.000 Oekraïense vluchtelingen naar Griekenland gegaan, waaronder meer dan 4000 kinderen. Oekraïne heeft eerder dinsdag aangekondigd opnieuw zogenoemde humanitaire corridors te openen om burgers uit de stad naar Zaporizja te evacueren. Volgens het Russische ministerie van Defensie zijn nog ongeveer 130.0000 van de oorspronkelijke 440.000 inwoners in de stad aanwezig.

Meer uit Buitenland

Bijna 3000 vluchtelingen uit Nagorno-Karabach in Armenië

JEREVAN (ANP/RTR) - Meer dan 2900 mensen zijn in een dag tijd vanuit de regio Nagorno-Karabach de grens overgestoken naar Armenië. Dat meldt het Russische staatspersbureau TASS.

1 uur geleden
Hollywoodstudio's en scriptschrijvers sluiten voorlopig akkoord

LOS ANGELES (ANP) - De stakende scriptschrijvers hebben een voorlopig akkoord bereikt met de grote Hollywoodstudio's. Als de 11.500 leden van schrijversvakbond WGA akkoord gaan met de deal, zullen zij na bijna 150 dagen staken weer aan het werk gaan.

3 uur geleden
Beruchte maffiabaas Messina Denaro overleden

ROME (ANP/DPA) - Een van de beruchtste maffiosi in Italië, Matteo Messina Denaro, is op 61-jarige leeftijd overleden. Messina Denaro was dertig jaar voortvluchtig, maar werd in januari gearresteerd in een kliniek in Palermo waar hij onder een valse naam werd behandeld voor darmkanker.

4 uur geleden
Steun voor meer inspraak inheemse bevolking Australië slinkt

CANBERRA (ANP/RTR) - Steeds minder Australiërs zijn van plan op 14 oktober in te stemmen met een plan om de inheemse bevolking van het land via een adviesorgaan meer inspraak te geven over het beleid. In beide opiniepeilingen die de stemming geregeld meten slinkt het aantal ja-stemmers behoorlijk.

4 uur geleden
Frankrijk trekt troepen en ambassadeur terug uit Niger

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk trekt in de komende maanden zijn troepen terug uit Niger, meldt de Franse president Emmanuel Macron. Ook roepen de Fransen hun ambassadeur terug uit het West-Afrikaanse land. "Frankrijk heeft besloten zijn ambassadeur terug te roepen en de militaire samenwerking met Niger te beëindigen", zei Macron in een televisie-interview.

11 uur geleden
Doden na strijd bij Kosovaars klooster

PRISTINA (ANP/AFP/RTR) - De politie heeft de strijd tussen gewapende mannen en de Kosovaarse autoriteiten in een klooster nabij de Servische grens beëindigd, meldt minister Xhelal Svecla van Binnenlandse Zaken. Volgens de politie zijn minstens drie mannen gedood en vier anderen opgepakt. Ook een agent werd gedood.

11 uur geleden
Niger sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen

NIAMEY (ANP/AFP) - De Nigerese junta sluit het luchtruim voor alle Franse vliegtuigen. Dat betekent dat niet alleen Franse militaire vliegtuigen niet meer boven Niger mogen vliegen, maar ook de commerciële vluchten van Air France.

12 uur geleden