Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Griekenland sluit grens met Turkije in het noordoosten verder af

Griekenland sluit grens met Turkije in het noordoosten verder af

ATHENE (ANP/DPA) - Griekenland wil de grens met Turkije verder afsluiten, heeft de Griekse minister van Migratie, Notis Mitarakis, zondag tegen het radiostation Skai gezegd. Het huidige hekwerk bij de grens wordt met 80 kilometer verlengd, waardoor de grens in het noordoosten van het land nog meer afgesloten is. Op dit moment beslaat het afgesloten gedeelte slechts 35 kilometer.

De aankondiging van Mitarakis komt op een moment dat de spanningen tussen Athene en Ankara hoog zijn opgelopen. Onlangs verbrak de Turkse leider Recep Tayyip Erdogan publiekelijk het contact met de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis.

De Turken zijn boos over de nauwe samenwerking tussen de Grieken en de Verenigde Staten, die in Griekenland militaire bases hebben. Mitsotakis waarschuwde de Amerikanen om geen straaljagers te verkopen aan Turkije in een toespraak voor het Amerikaanse parlement. Bovendien heeft de Griekse regering bij de Verenigde Naties geklaagd omdat Turkije de Griekse heerschappij over een aantal eilanden voor de Turkse kust in twijfel trekt. Het gaat daarbij onder meer om de populaire vakantie-eilanden Samos en Rhodos. Ankara en Athene ruziën verder onder meer over aardgasvoorraden in de zeebodem.

Athene vreest dat Erdogan nu mogelijk migranten richting Griekenland wil sturen, om ze zo onder druk te zetten. Dit deed de Turkse president in 2020 ook al, toen hij de grens tussen Griekenland en de rivier de Evros opende. Dat leidde ertoe dat duizenden mensen daar de grens overstaken.

Meer uit Buitenland

Voorzitter EU-parlement 'optimistisch' over migratieakkoord EU

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet er de komende maanden toch in kunnen slagen om het eindelijk eens te worden over het migratiebeleid, meent de voorzitter van het Europees Parlement. Roberta Metsola is "optimistisch", ook al dreigen de slepende onderhandelingen opnieuw vast te lopen.

20 minuten geleden
Berlijn pleit voor internationale waarnemers in Nagorno-Kabarach

BERLIJN (ANP/AFP) - Duitsland pleit voor internationale waarnemers in de enclave Nagorno-Kabarach en roept Azerbeidzjan op deze groep binnen te laten. Dat zou volgens Berlijn aantonen dat het land serieus is over het waarborgen van de veiligheid van de etnische Armeniërs in de betwiste regio.

41 minuten geleden
Meer dan honderd doden door brand tijdens bruiloft in Irak

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - Bij een brand tijdens een bruiloft in de plaats Hamdaniya in de noordelijke Iraakse provincie Nineve zijn minstens honderd mensen omgekomen, melden Iraakse staatsmedia. Ook raakten zo'n 150 mensen gewond. Die aantallen kunnen nog worden bijgesteld. Volgens lokale media was de brand veroorzaakt door tijdens de bruiloft afgestoken vuurwerk.

1 uur geleden
Duitsland verbiedt extreemrechtse Artgemeinschaft en doet invallen

BERLIJN (ANP) - De Duitse regering heeft de extreemrechtse organisatie Artgemeinschaft verboden, waarna korte tijd later door het hele land invallen werden gedaan bij leden. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn in twaalf deelstaten, waaronder Noordrijn-Westfalen, invallen gedaan in 26 woningen van 39 leden. Minister Nancy Faeser noemt Artgemeinschaft een "sektarische, diep racistische en antisemitische vereniging".

1 uur geleden
Schrijversstaking Hollywood is voorbij

LOS ANGELES (ANP) - De Writers Guild of America (WGA), de vakbond van schrijvers voor film en televisie in de Verenigde Staten, laat weten dat haar leden woensdag weer aan het werk kunnen gaan. De grote Hollywoodstudio's stelden zaterdag een nieuw driejarig contract voor aan de al sinds begin mei stakende scriptschrijvers, dat zij hun laatste bod noemden. Daarmee is de WGA akkoord gegaan.

7 uur geleden
ABC: Blinken ondervraagd over omgang Biden met geheime documenten

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken is een van de ondervraagden in het federale onderzoek naar de omgang door president Joe Biden met geheime documenten voordat hij president werd, meldt ABC News. Het onderzoek belicht onder meer veiligheidsprotocollen uit het Obama-tijdperk (2009-2017) en interne processen in het huidige Witte Huis.

7 uur geleden
CNN: hond van Biden bijt Witte Huis-personeel voor de elfde keer

WASHINGTON (ANP) - De hond van de Amerikaanse president Joe Biden, een Duitse herder genaamd Commander, heeft maandagavond een veiligheidsagent in het Witte Huis gebeten, meldt CNN. Het was volgens de veiligheidsdienst de elfde keer dat de tweejarige hond iemand beet.

9 uur geleden