Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Griekenland brengt Moria-migranten onder op schepen

Griekenland brengt Moria-migranten onder op schepen

ATHENE (ANP/DPA/RTR/AFP) - De Griekse regering zoekt naarstig naar vervangende huisvesting voor de migranten uit het verwoeste kamp Moria op Lesbos. De asielzoekers worden onder meer ondergebracht op schepen.

In het grootste vluchtelingenkamp van Europa zaten meer dan 12.000 mensen, veel meer dan de 2800 waar het kamp voor bedoeld was. Tijdens de nachtelijke branden sloegen duizenden migranten op de vlucht. Er raakte voor zover bekend niemand ernstig gewond.

Minister van Migratie Notis Mitarakis zegt dat de meest kwetsbare mensen de nacht van woensdag op donderdag kunnen doorbrengen op een veerboot. Er worden donderdag twee marineschepen verwacht. Aan boord daarvan kunnen ook mensen worden opgevangen.

Er zaten woensdagavond ook nog veel gevluchte migranten aan de kant van de weg tussen het kamp en de haven van Mytilini. "Wat moeten we nu doen? Waar kunnen we heen?", verzuchtte een Afghaanse man. In Moria brak ondertussen opnieuw brand uit. Daarop sloegen migranten die waren achtergebleven alsnog op de vlucht.

Minister Mitarakis, die zelf naar het eiland is gereisd, zegt dat de politie alle bewoners van het kamp heeft teruggevonden. Zij worden weggehouden van de 85.000 andere inwoners van het Griekse eiland. Een groep van zo'n vierhonderd minderjarige asielzoekers zonder begeleiders wordt overgebracht naar het vasteland.

Het is nog onduidelijk hoe het nu verder moet met de migranten. De autoriteiten denken dat kampbewoners zelf brand hebben gesticht nadat tientallen coronabesmettingen waren gemeld in Moria. Zo was volgens de brandweer sprake van meerdere brandhaarden. Ook zouden brandweerlieden met stenen zijn bekogeld.

Meer uit Buitenland

Poetin: tactische kernwapens kunnen begin juli naar Belarus

SOTSJI (ANP/RTR) - De voorbereidingen om Russische kernwapens op te kunnen stellen in Belarus worden op 7 en 8 juli afgerond. Direct daarna gaan de wapens die kant op. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin aangekondigd na een overleg met de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko. De verplaatsing was al aangekondigd en met de voorbereidingen was al begonnen.

1 uur geleden
EU-buitenlandchef: Rusland enige verdachte van opblazen stuwdam

BRUSSEL (ANP/AFP) - De stuwdam in Oekraïne is opgeblazen en alles wijst erop dat Rusland daar de hand in had, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell. Hij verwijst andere theorieën over de verwoestende dambreuk naar de prullenbak.

2 uur geleden
Oekraïense geheime dienst verspreidt 'gesprek Russen over dam'

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense geheime dienst SBU heeft een korte geluidsopname verspreid waar een gesprek te horen zou zijn van twee Russen die zeggen dat Oekraïne niet de Nova Kachovka-dam heeft verwoest, maar de Russen wel. De SBU vermeldt niet om wie het zou gaan, alleen dat het "afgeluisterde gesprek" kort na de verwoesting van een deel van de cruciale stuwdam in de rivier de Dnipro zou zijn gevoerd tussen Russische militairen.

2 uur geleden
Wereldvoedselprogramma stopt tijdelijk met voedselhulp Ethiopië

ROME (ANP/AFP) - Het Wereldvoedselprogramma (WFP) stopt tijdelijk met de levering van voedselhulp in Ethiopië. De hulpgoederen komen volgens de VN-organisatie niet allemaal terecht bij de mensen die het nodig hebben.

3 uur geleden
Meer doden na doorbraak Kachovka-dam in Oekraïne

KYIV (ANP/RTR) - Het dodental na de doorbraak van de Kachovka-dam in Zuid-Oekraïne is opgelopen naar twaalf. Kyiv maakt melding van vier sterfgevallen en in bezette gebieden zijn volgens de door Rusland geïnstalleerde gouverneur acht mensen om het leven gekomen.

3 uur geleden
Greta Thunberg krijgt diploma en houdt laatste schoolstaking

STOCKHOLM (ANP/BELGA) - Greta Thunberg heeft vrijdag haar laatste schoolstaking gehouden omdat ze haar diploma van de middelbare school krijgt. De Zweedse klimaatactivist begon in 2018 elke vrijdag te spijbelen om bij het parlement in Stockholm te protesteren tegen klimaatverandering. Haar demonstraties waren de inspiratie voor de wereldwijde protestbeweging Fridays For Future van scholieren.

3 uur geleden
Luchtvervuiling in VS houdt aan, wel verbetering in New York

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/DPA) - De luchtvervuiling die deze week het noordoosten van de Verenigde Staten teistert houdt waarschijnlijk aan tot en met dinsdag. Op sommige plekken is de overlast afgenomen. In New York is donderdag voor het eerst weer sprake van een verbetering in de luchtkwaliteit.

4 uur geleden