Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grieken over maand weer naar stembus door impasse

Grieken over maand weer naar stembus door impasse

ATHENE (ANP/BLOOMBERG) - Griekenland houdt over een maand alweer verkiezingen nadat de stembusronde afgelopen weekend geen regering heeft opgeleverd. Donderdag treedt een waarnemend premier aan die het land zal regeren tot de verkiezingen op 25 juni, vertelde premier Kyriakos Mitsotakis.

Hoewel Mitsotakis zondag een verpletterende overwinning behaalde, was dat net niet voldoende voor een absolute meerderheid in het parlement. De komende stemming is met andere regels, waardoor de winnaar tientallen bonuszetels in het driehonderd leden tellende parlement krijgt. Het kan dan makkelijker worden een regering van één partij te vormen.

Mitsotakis is een groot voorstander van eenpartijregeringen. Hij had kunnen proberen een coalitie te vormen, maar hij gaf de voorkeur aan nieuwe verkiezingen. De leiders van de partijen die tweede en derde werden, zagen ook af van de vorming van een alliantie.

Investeerders juichen het vooruitzicht van een nieuwe Mitsotakis-regering toe. Die wordt gezien als zakenvriendelijk en hervormingsgezind.

Meer uit Buitenland

Trump bespreekt oorlogen met Poolse president

NEW YORK (ANP/AFP/DPA) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft in New York het Poolse staatshoofd Andrzej Duda ontvangen. Trump deelde beelden van de ontmoeting op zijn platform Truth Social en prees de president uitbundig.

12 minuten geleden
Indonesië evacueert duizenden mensen na vulkaanuitbarsting

JAKARTA (ANP/AFP/DPA) - De Indonesische autoriteiten evacueren duizenden mensen na meerdere uitbarstingen van de vulkaan Ruang. Er is een tsunamiwaarschuwing afgegeven en de internationale luchthaven van Manado is gesloten.

23 minuten geleden
NYT: Israël rekende niet op grote vergeldingsactie Iran

WASHINGTON (ANP) - Israël had geen grote Iraanse vergeldingsactie verwacht na het bombardement op een Iraanse diplomatieke post in Damascus. Dat zeggen ingewijden tegen de krant The New York Times. De Israëliërs zouden later ook hebben erkend dat ze de gevolgen van de luchtaanval niet goed hebben ingeschat.

1 uur geleden
EU-werkgroep moet Russische bemoeienis met verkiezingen tegengaan

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie zet een tijdelijke werkgroep op die buitenlandse beïnvloeding van de Europese verkiezingen in juni moet helpen tegengaan. Onthullingen over Europese politici die tegen betaling Russische propaganda verspreiden hebben aangetoond dat extra maatregelen nodig zijn, zegt de Belgische premier Alexander De Croo.

5 uur geleden
Neergestoken bisschop Sydney vergeeft aanvaller

SYDNEY (ANP/AFP) - Een bisschop uit Sydney die maandag tijdens een live gestreamde mis werd neergestoken, zei donderdag dat hij herstellende is en dat hij zijn aanvaller vergeeft.

6 uur geleden
Hoge functionaris: Israël valt waarschijnlijk pas na Pesach aan

WASHINGTON (ANP) - Het is onwaarschijnlijk dat Israël een aanval op Iran zal uitvoeren voor het Pesach-feest begint, vertelt een hoge Amerikaanse functionaris aan ABC News. De kans op een aanval zou groter zijn na de viering. Wel zegt hij dat dit altijd nog kan veranderen.

7 uur geleden
EU-top besluit tot opschroeven levering aggregaten aan Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben op de Europese top in Brussel besloten de humanitaire hulp aan Oekraïne op te schroeven. De levering van onder meer elektriciteitsgeneratoren en stroomwisselaars voor publieke voorzieningen als ziekenhuizen moet omhoog.

8 uur geleden