Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Greta Thunberg deelt op Glastonbury sneer uit naar wereldleiders

Greta Thunberg deelt op Glastonbury sneer uit naar wereldleiders

GLASTONBURY (ANP) - "We zijn voorgelogen." Dat zei de Zweedse milieuactiviste Greta Thunberg tijdens een toespraak op het Britse muziekfestival Glastonbury. In haar betoog riep ze het publiek op actie te ondernemen om klimaatverandering een halt toe te roepen.

Thunberg richtte haar pijlen op de politieke wereldleiders. "Die zeggen dat ze iets aan het probleem doen, terwijl ze juist het tegenovergestelde doen", zei de Zweedse. "Ze kunnen claimen dat ze het beste met het klimaat voorhebben, terwijl ze tegelijkertijd de fossiele infrastructuur in hun land uitbreiden. Ze kunnen zeggen dat ze alles doen voor het klimaat en ondertussen nieuwe kolencentrales openen of oliepijpleidingen aanleggen." Het is volgens haar niet alleen sociaal geaccepteerd dat onze politieke leiders liegen. "Het is eigenlijk ook wat we van ze verwachten", zei ze.

Volgens de 19-jarige Thunberg zouden leiders moeten strijden voor het behoud van de mensheid en de natuur, maar vechten ze juist tegen degenen die willen voorkomen dat alles kapot gemaakt wordt. "Wij zijn niet het probleem", concludeerde de activiste. "Er is tegen ons gelogen. Dat is ons grootste probleem."

Het is volgens haar aan de jongeren van nu om het verschil te maken. "Tot nu toe hebben generaties voor ons gefaald." Hebzucht en egoïsme zorgden er volgens Thunberg voor dat een klein deel van de mensheid onvoorstelbare winsten kon maken ten koste van de hele wereldbevolking. "Maar nu hebben jij en ik de historische verantwoordelijkheid om het tij te keren", zei ze tegen het publiek. "We groeien op in het belangrijkste moment van de wereldgeschiedenis. Samen kunnen we het meest slechte scenario dat de wereld te wachten staat omkeren. Het is aan ons. Niemand anders gaat dat voor ons doen."

Meer uit Buitenland

Motown-songwriter Lamont Dozier (81) overleden

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse songwriter Lamont Dozier is overleden. Hij is 81 jaar geworden, heeft zijn zoon dinsdag bekendgemaakt. De doodsoorzaak is niet bekend.

1 uur geleden
Premier Estland: geen Russische toeristen meer in Europese Unie

TALLINN (ANP/RTR) - De premier van Estland wil geen Russische toeristen meer in de Europese Unie als straf voor de bloedige Russische invasie in Oekraïne. Regeringsleidster Kaja Kallas roept op de afgifte van toeristenvisa aan Russen te stoppen.

1 uur geleden
VS schrappen 'wrede' antimigratiemaatregel Trump

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten hebben een antimigratiemaatregel van de vorige president Donald Trump geschrapt, die door critici als wreed werd bestempeld. Asielzoekers hoeven niet meer in Mexico te wachten terwijl hun aanvraag bij de rechter loopt.

2 uur geleden
Doden en gewonden bij botsingen op Westelijke Jordaanoever

NABLUS (ANP/AFP/RTR) - Drie Palestijnen zijn om het leven gekomen bij confrontaties met Israëlische troepen die op de Westelijke Jordaanoever een woning binnenvielen, melden de Palestijnse autoriteiten. Het gaat volgens het Israëlische leger onder anderen om een hoge commandant van de militie Al-Aqsa Martelarenbrigades.

3 uur geleden
Zuid-Frans dorp en campings ontruimd om bosbrand

MONTPELLIER (ANP) - Ongeveer 3000 mensen hebben midden in de nacht moeten vluchten voor een bosbrand in de gemeente Mostuéjouls in het Zuid-Franse departement Aveyron. Behalve de inwoners moesten ook alle gasten van omliggende campings vertrekken. Een deel van hen kon terecht in speciale opvangcentra, melden Franse media.

4 uur geleden
Taiwan: China gebruikt oefeningen om invasie voor te bereiden

TAIPEI (ANP/AFP/RTR) - De minister van Buitenlandse Zaken van Taiwan zei dinsdag tijdens een persconferentie dat China de militaire oefeningen in de lucht en op zee van de afgelopen week gebruikt om zich voor te bereiden op een aanval op het eiland. "China's daadwerkelijke bedoeling is om de status quo in de Straat van Taiwan en de hele regio te veranderen", aldus Joseph Wu.

7 uur geleden
Meerdere doden door hevige regenval en overstromingen in Seoul

SEOUL (ANP/AFP/RTR) - In en rond de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul zijn door noodweer en overstromingen minstens zeven mensen overleden. Er worden volgens de autoriteiten ook nog zeker zeven mensen vermist. In delen van de hoofdstad en de omliggende provincie viel maandagavond meer dan 100 millimeter neerslag per uur.

9 uur geleden