Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Greta Thunberg deelt op Glastonbury sneer uit naar wereldleiders

Greta Thunberg deelt op Glastonbury sneer uit naar wereldleiders

GLASTONBURY (ANP) - "We zijn voorgelogen." Dat zei de Zweedse milieuactiviste Greta Thunberg tijdens een toespraak op het Britse muziekfestival Glastonbury. In haar betoog riep ze het publiek op actie te ondernemen om klimaatverandering een halt toe te roepen.

Thunberg richtte haar pijlen op de politieke wereldleiders. "Die zeggen dat ze iets aan het probleem doen, terwijl ze juist het tegenovergestelde doen", zei de Zweedse. "Ze kunnen claimen dat ze het beste met het klimaat voorhebben, terwijl ze tegelijkertijd de fossiele infrastructuur in hun land uitbreiden. Ze kunnen zeggen dat ze alles doen voor het klimaat en ondertussen nieuwe kolencentrales openen of oliepijpleidingen aanleggen." Het is volgens haar niet alleen sociaal geaccepteerd dat onze politieke leiders liegen. "Het is eigenlijk ook wat we van ze verwachten", zei ze.

Volgens de 19-jarige Thunberg zouden leiders moeten strijden voor het behoud van de mensheid en de natuur, maar vechten ze juist tegen degenen die willen voorkomen dat alles kapot gemaakt wordt. "Wij zijn niet het probleem", concludeerde de activiste. "Er is tegen ons gelogen. Dat is ons grootste probleem."

Het is volgens haar aan de jongeren van nu om het verschil te maken. "Tot nu toe hebben generaties voor ons gefaald." Hebzucht en egoïsme zorgden er volgens Thunberg voor dat een klein deel van de mensheid onvoorstelbare winsten kon maken ten koste van de hele wereldbevolking. "Maar nu hebben jij en ik de historische verantwoordelijkheid om het tij te keren", zei ze tegen het publiek. "We groeien op in het belangrijkste moment van de wereldgeschiedenis. Samen kunnen we het meest slechte scenario dat de wereld te wachten staat omkeren. Het is aan ons. Niemand anders gaat dat voor ons doen."

Meer uit Buitenland

Rode Kruis bezorgd over hulp Gaza na uitval telefoon en internet

GAZA-STAD (ANP) - Het Rode Kruis maakt zich zorgen over de hulpverlening in de door Israël belegerde Gazastrook na de uitval van telefoon en internet. De collega's van de Palestijnse Rode Halve Maan melden opnieuw dat ze het contact met de collega's in Gaza compleet zijn verloren, aldus het Rode Kruis.

9 minuten geleden
Experts: oorlog Oekraïne veroorzaakt 150 miljoen ton CO2-uitstoot

DUBAI (ANP/AFP) - De oorlog tussen Rusland en Oekraïne die sinds vorig jaar februari aan de gang is, heeft ongeveer 150 miljoen ton aan CO2-uitstoot veroorzaakt. Dat is meer dan de jaarlijkse uitstoot van een land als België, zei een Oekraïense onderminister maandag op de klimaattop in Dubai.

1 uur geleden
Passagiers al dagen vast op luchthaven München

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Door plotseling winterweer afgelopen weekend met veel sneeuw zit een groep passagiers inmiddels al meer dan twee dagen vast op het vliegveld van München, de op een na grootste luchthaven van Duitsland. Internationale passagiers klagen op X dat hun beloofde verdere vlucht al meerdere keren werd geannuleerd.

2 uur geleden
Media: Poetin deze week naar Saudi-Arabië en VAE

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin brengt volgens Russische media deze week nog een bezoek aan Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Poetin gaat weinig naar het buitenland sinds Russische strijdkrachten buurland Oekraïne binnenvielen begin 2022.

3 uur geleden
Hamas ontkent verkrachtingen bij aanval van 7 oktober

GAZA-STAD/NEW YORK (ANP/AFP) - Hamas ontkent vrouwen te hebben verkracht bij de aanval van 7 oktober op Israël. De beweging noemt de aantijgingen van Israëlische kant over seksueel geweld "leugens".

3 uur geleden
Palestijns persbureau: 50 doden bij Israëlische aanval op scholen

RAMALLAH (ANP/RTR) - Bij Israëlische aanvallen op het noorden van de Gazastrook zijn volgens het Palestijnse persbureau WAFA vijftig mensen gedood. De Israëlische bombardementen zijn volgens WAFA uitgevoerd op twee scholen. Het bericht kan niet worden geverifieerd.

3 uur geleden
Turkije fel tegen jacht Israël op Hamas in buitenland

ANKARA (ANP/RTR) - Turkije waarschuwt voor ernstige gevolgen als Israël probeert Hamasleden in het buitenland aan te pakken. De Turkse regering reageert op berichten dat Israël jacht maakt op Hamasleden die buiten de Palestijnse gebieden wonen, bijvoorbeeld in Turkije.

4 uur geleden