Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Greta Thunberg belooft 'scheldwoordneutraal' te worden

Greta Thunberg belooft 'scheldwoordneutraal' te worden

GLASGOW (ANP) - Klimaatactiviste Greta Thunberg heeft beloofd dat ze "scheldwoordneutraal" zal worden. Ze deed die toezegging op Twitter nadat was gefilmd hoe ze "je kan die klimaatcrisis in je reet steken" scandeerde tijdens een manifestatie in een park in Glasgow, waar klimaattop COP26 wordt gehouden. Scheldwoordneutraal is een knipoog naar klimaatneutraal.

Thunberg verzekerde haar 5 miljoen volgers op Twitter woensdag dat ze haar leven zal beteren. "Mocht ik toch iets ongepast zeggen, dan beloof ik dat te compenseren met een aardige uitspraak", grapte ze. De Zweedse tiener zei niet waarom ze haar taalgebruik zou moeten aanpassen, maar Britse media legden een verband met de kritiek die ze kreeg na de filmopname in het park. Die beelden zijn via sociale media miljoenen keren bekeken.

De 18-jarige Thunberg behoort tot de bekendste klimaatactivisten ter wereld. Ze reisde naar Schotland voor klimaattop COP26, hoewel ze daar naar eigen zeggen niet officieel voor was uitgenodigd. Thunberg is uitgesproken kritisch over het internationale klimaatbeleid. Ze heeft gezegd dat conferenties als COP26 alleen tot echte verandering kunnen leiden als vanuit de bevolking grote druk wordt uitgeoefend.

Meer uit Buitenland

UNRWA: strijd Gaza gaat door ondanks aankondiging gevechtspauzes

RAFAH (ANP/RTR) - De gevechten in het zuiden van de Gazastrook zijn maandag gewoon doorgegaan, meldt de VN-hulporganisatie UNRWA. Zondag kondigde het Israëlische leger aan gevechtspauzes in te stellen voor de levering van humanitaire hulp.

4 minuten geleden
Oostenrijk naar EU-hof na soloactie minister om natuurherstelwet

WENEN (ANP) - Oostenrijk stapt naar de Europese rechter om de maandag aangenomen natuurherstelwet te laten intrekken. De Oostenrijkse milieuminister die de wet aan een meerderheid hielp, sprak volgens bondskanselier Karl Nehammer niet namens Oostenrijk. Ze zou daarmee "niet volgens de grondwet" hebben gehandeld.

14 minuten geleden
Kremlin: Oekraïnetop Zwitserland heeft vrijwel niets opgeleverd

MOSKOU (ANP/RTR) - De Oekraïnetop in Zwitserland van afgelopen weekend heeft volgens het Kremlin "vrijwel niets" opgeleverd. Volgens woordvoerder Dmitri Peskov toonde de bijeenkomst aan hoe zinloos het is om te praten over vrede in Oekraïne zonder Rusland erbij te betrekken.

18 minuten geleden
Oekraïne waarschuwt voor meer elektriciteitsproblemen

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïners moeten de komende weken rekening houden met meer geplande stroomuitval en black-outs, waarschuwt netbeheerder Ukrenergo. Er wordt spaarzaam omgegaan met de beschikbare elektriciteit, omdat er tekorten zijn als gevolg van door Rusland veroorzaakte schade aan het stroomnet.

22 minuten geleden
BBC: Griekse kustwacht gooide mensen overboord

ATHENE (ANP) - De Griekse kustwacht is direct verantwoordelijk voor de dood van meer dan veertig migranten, concludeert de Britse omroep BBC op basis van getuigen. De kustwacht zou onder meer negen mensen opzettelijk overboord in het water hebben gegooid.

1 uur geleden
Israëlische premier Netanyahu ontbindt oorlogskabinet

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft het oorlogskabinet ontbonden, meldt een Israëlische functionaris. Het kabinet werd opgericht nadat Hamas Israël op 7 oktober had aangevallen. Een van de leden, Benny Gantz, stapte eerder deze maand uit het kabinet.

1 uur geleden
Doden door botsing tussen treinen in India

NEW DELHI (ANP/RTR/AFP) - In India zijn zeker vijftien mensen omgekomen doordat een passagierstrein en een goederentrein in botsing waren gekomen. Er zijn bijna dertig personen gewonden.

3 uur geleden