Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Greta 'op de thee' bij Timmermans met landbouwkritiek

Greta 'op de thee' bij Timmermans met landbouwkritiek

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De 17-jarige Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg en een aantal jonge medestanders gaan woensdagmiddag virtueel op de thee bij vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie. Ze willen hem vragen de commissievoorstellen voor hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) in te trekken.

Volgens de activisten van Youth for Climate draagt het Europese landbouwbeleid te weinig bij aan de strijd tegen klimaatverandering. De jongeren voeren onder de hashtag #WithdrawTheCap al enkele weken actie tegen het GLB, dat in het Engels CAP heet. Ze betogen dat landbouw vervuilt en bijdraagt aan een verlies van biodiversiteit.

Timmermans zelf heeft zich onlangs ook teleurgesteld uitgelaten over het akkoord tussen de lidstaten en het parlement over het landbouwbeleid voor de komende zeven jaar. Die kritiek viel niet goed bij politici van het Europees Parlement, die in een brief aan zijn baas Ursula von der Leyen herinnerden aan de democratische totstandkoming van het beleid.

Timmermans is verantwoordelijk voor de Green Deal, de afspraak met de lidstaten en het parlement om de EU in 2050 klimaatneutraal te krijgen.

Naast het Zweedse klimaatboegbeeld Thunberg nemen de Belgische activisten Anuna De Wever en Adlade Charlier en de Duitse Luisa Neubauer deel aan de onlinemeeting. Intussen hebben 70.000 mensen een petitie getekend die de Europese Commissie vraagt het GLB in te trekken.

Meer uit Buitenland

Navalni: overgeplaatst naar de zwaarst mogelijke gevangenis

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalni zegt dat hij wordt overgeplaatst naar de "zwaarst mogelijke gevangenis". Dinsdag kreeg Navalni te horen dat zijn hoger beroep werd verworpen. Navalni moet een gevangenisstraf van 19 jaar uitzitten.

7 minuten geleden
Duitse oud-minister Krause veroordeeld voor fraude

ROSTOCK (ANP/DPA) - De Duitse oud-minister Günther Krause is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar en elf maanden voor pogingen tot fraude. Volgens de rechter heeft hij gelogen en bezittingen verborgen toen hij in een faillissement verwikkeld was.

26 minuten geleden
Republikeinen houden weer verkiezingsdebat, opnieuw zonder Trump

SIMI VALLEY (ANP) - Republikeinse kandidaten voor de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen houden voor de tweede keer een debat. Dat begint om 03.00 uur Nederlandse tijd in Simi Valley (Californië) en wordt uitgezonden op televisie. De grote afwezige is oud-president Donald Trump, die zich ook had afgemeld voor het eerste debat.

29 minuten geleden
Menendez ontkent omkoping, moet 100.000 dollar borg betalen

NEW YORK (ANP/RTR) - De Amerikaanse senator Robert Menendez heeft voor de rechter ontkend schuldig te zijn aan omkoping. De rechter legde hem een borgsom op van 100.000 dollar (95.000 euro) om weer vrij te komen. Menendez moest zijn persoonlijke paspoort inleveren, maar mag wel zijn overheidspaspoort houden waarmee hij als Amerikaanse senator naar het buitenland kan reizen.

2 uur geleden
VS organiseren volgende maand topoverleg met EU-leiders

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden ontvangt volgende maand Charles Michel en Ursula von der Leyen, de leiders van de Europese Unie. De Verenigde Staten organiseren volgens een Europese functionaris 20 oktober een Amerikaans-Europese top in Washington, waar de leiders hun samenwerking willen verdiepen.

2 uur geleden
VS leggen sancties op aan netwerk dat Iraanse drones ontwikkelt

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten leggen nieuwe sancties op aan een netwerk van personen en bedrijven dat betrokken zou zijn bij de ontwikkeling van Iraanse Shahed-136-drones. Washington houdt Iran al langer verantwoordelijk voor het leveren van zulke drones aan Rusland die in de oorlog in Oekraïne worden ingezet.

3 uur geleden
Tsjechië koopt 24 F-35-straaljagers voor versterking luchtmacht

PRAAG (ANP/RTR) - Tsjechië gaat 24 straaljagers van het type F-35 kopen. Premier Petr Fiala kondigde woensdag aan dat de regering het plan heeft goedgekeurd om de moderne Amerikaanse gevechtsvliegtuigen aan te schaffen. Hij wil met de F-35's de luchtmacht versterken, zodat die beter in staat is het NAVO-land te verdedigen.

4 uur geleden