Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grensrechter Overtoom debuteert komende zomer op EK voetbalsters

Grensrechter Overtoom debuteert komende zomer op EK voetbalsters

NYON (ANP) - Grensrechter Franca Overtoom maakt komende zomer haar debuut op een eindtoernooi. De 30-jarige Nederlandse is aangesteld voor het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen in Engeland. Pol van Boekel en Dennis Higler maken deel uit van het team van videoscheidsrechters (VAR). Onder de dertien door de UEFA aangestelde scheidsrechters zijn geen Nederlanders.

"Geweldig natuurlijk", zegt Overtoom op de website van de KNVB. "We kregen maandag een mail dat we een online-meeting hadden over de VAR. Dat bleek niet helemaal waar te zijn, waarop we het bijzondere nieuws kregen dat we naar het EK mogen."

Van de groep van veertig internationale assistent-scheidsrechters gaan er 25 naar het EK in Engeland. Overtoom: "Ik ben nog relatief jong in vergelijking met andere kandidaten die meer ervaring hebben. Aan de andere kant ben ik in Nederland op het hoogste niveau van het betaald voetbal actief en dan sta je er Europees gezien goed op."

Hoogtepunt

De aanstelling voor het EK is niet het eerste hoogtepunt voor Overtoom dit seizoen. Op 21 november was zij de eerste vrouwelijke grensrechter in de Eredivisie voor mannen, bij het duel tussen Go Ahead Eagles en FC Groningen. "Het is echt een topseizoen. Eerst mijn debuut in de Eredivisie en nu deze uitnodiging voor het EK. Fantastisch. Beter had het niet gekund. Deze twee doelstellingen stonden aan het begin van het seizoen op mijn lijstje en die heb ik nu bereikt. Ik hoop in de groepsfase goede prestaties neer te zetten en op basis daarvan zien we wel hoe ver ik kom. Dat zal ook afhankelijk zijn van de resultaten van Nederland."

Overtoom is de derde Nederlandse assistent-scheidsrechter op het EK voor vrouwen. Sjoukje de Jong (2001) en Nicolet Bakker (2017) gingen haar voor.

Uitwisseling

In het kader van een uitwisselingsprogramma met de Zuid-Amerikaanse voetbalbond Conmebol zal de Venezolaanse scheidsrechter Emikar Calderas Barrera enkele duels fluiten op het EK, dat van 6 tot en met 31 juli wordt gehouden. Nederland is de titelverdediger. Stéphanie Frappart staat ook op de lijst met dertien namen. De Française fungeerde vorig jaar als vierde official op het EK bij de mannen.

Bij het EK voor de vrouwen wordt voor het eerst gebruikt gemaakt van videoarbitrage.

Meer uit Voetbal

Spelers Willem II feestelijk onthaald in Tilburg

TILBURG (ANP) - In hun thuisstad Tilburg zijn de spelers van Willem II enthousiast onthaald door supporters na hun wedstrijd tegen Dordrecht vrijdagavond. In de stad en bij het Koning Willem II stadion, waar de wedstrijd werd uitgezonden op een groot scherm, is een volksfeest uitgebroken.

8 uur geleden
Willem II-aanvoerder Heerkens dolblij na 'fantastisch seizoen'

DORDRECHT (ANP) - Willem II-aanvoerder Freek Heerkens was na het 1-1-gelijkspel in en tegen Dordrecht uiteraard gelukkig met de promotie naar het hoogste niveau. "Willem II hoort thuis in de Eredivisie", zei hij tegen ESPN.

9 uur geleden
Puntenverlies voor aanvaller Zirkzee met Bologna in Turijn

TURIJN (ANP) - Joshua Zirkzee is in de Serie A met Bologna blijven steken op een 0-0-gelijkspel bij Torino. Bologna had bij een zege de derde plek kunnen innemen, maar staat een punt achter op Juventus. Die ploeg komt zondag in actie bij AS Roma.

11 uur geleden
Simons krijgt rode kaart en haalt einde duel RB Leipzig niet

SINSHEIM (ANP) - Xavi Simons heeft in het competitieduel van RB Leipzig bij Hoffenheim (1-1) het einde niet gehaald. De Oranje-international kreeg na 72 minuten zijn tweede gele kaart, en dus rood, en moest vertrekken.

12 uur geleden
Fortuna en Go Ahead Eagles scoren niet, blessure voor Sierhuis

SITTARD (ANP) - Fortuna Sittard en Go Ahead Eagles zijn niet tot scoren gekomen in de competitiewedstrijd in Limburg (0-0). Door het gelijkspel is de ploeg uit Deventer van coach René Hake dicht bij het bereiken van de play-offs voor Europees voetbal. Fortuna staat elfde.

12 uur geleden
Roda JC en FC Groningen strijden op laatste speeldag om promotie

KERKRADE (ANP) - Roda JC is door een 2-0-zege op SC Cambuur nog niet zeker van promotie naar de Eredivisie. Omdat FC Groningen bij Telstar diep in blessuretijd met 1-1 gelijkspeelde, valt de beslissing volgende week.

12 uur geleden
Geen winnaar bij Eredivisiewedstrijd Almere City - sc Heerenveen

ALMERE (ANP) - De wedstrijd tussen Almere City en sc Heerenveen is in een gelijkspel geëindigd. In Almere kwamen de Friezen via Osame Sahraoui terug tot 1-1 na een vroege achterstand. Kornelius Hansen had de ploeg van coach Alex Pastoor op voorsprong gezet.

12 uur geleden