Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Grensconflict Kirgizië en Tadzjikistan eist tientallen levens

Grensconflict Kirgizië en Tadzjikistan eist tientallen levens

BISJKEK (ANP/AFP) - Bij botsingen in een omstreden grensgebied tussen Kirgizië en Tadzjikistan zijn tientallen doden gevallen. Aan Kirgizische kant zijn volgens de regering in Bisjkek minstens 31 mensen omgekomen, 120 gewonden gevallen, huizen in brand gestoken en duizenden bewoners geëvacueerd. Een Tadzjiekse nieuwssite maakte melding van tien doden en negentig gewonden aan de andere kant.

Het lang sluimerende conflict over grensgebieden van de twee voormalige Sovjetrepublieken in Centraal-Azië en toegang tot water laaide deze week op. Militairen wisselden schoten uit bij een Tadzjiekse enclave in Kirgizië. De buurlanden kwamen donderdagavond een staakt-het-vuren overeen, maar dat houdt vooralsnog geen stand.

De vrees is dat het geweld verder escaleert, maar contacten op hoog niveau tussen beide landen bieden hoop dat de spanningen zullen afnemen. Vertegenwoordigers van beide partijen kwamen vrijdag bijeen op "neutraal terrein" bij de grens, waarna de Kirgizische veiligheidschef verzekerde dat "in de komende dagen" een oplossing wordt gevonden.

De leider van buurland Oezbekistan riep na een gesprek met de presidenten van Kirgizië en Tadzjikistan op tot dialoog. De Europese Unie hoopt dat de partijen zoals beloofd verder praten over een politieke oplossing voor hun grensruzies.

Meer uit Buitenland

Berlusconi na drie weken alweer opgenomen in het ziekenhuis

MILAAN (ANP) - De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi is weer opgenomen in het ziekenhuis, melden Italiaanse media. Het is nog onduidelijk waarom hij terug is in het San Raffaele-ziekenhuis in Milaan, dat hij drie weken geleden juist mocht verlaten. Hij was toen anderhalve maand opgenomen geweest.

1 uur geleden
Poetin: tactische kernwapens kunnen begin juli naar Belarus

SOTSJI (ANP/RTR) - De voorbereidingen om Russische kernwapens op te kunnen stellen in Belarus worden op 7 en 8 juli afgerond. Direct daarna gaan de wapens die kant op. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin aangekondigd na een overleg met de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko. De verplaatsing was al aangekondigd en met de voorbereidingen was al begonnen.

2 uur geleden
EU-buitenlandchef: Rusland enige verdachte van opblazen stuwdam

BRUSSEL (ANP/AFP) - De stuwdam in Oekraïne is opgeblazen en alles wijst erop dat Rusland daar de hand in had, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell. Hij verwijst andere theorieën over de verwoestende dambreuk naar de prullenbak.

3 uur geleden
Oekraïense geheime dienst verspreidt 'gesprek Russen over dam'

KYIV (ANP/RTR) - De Oekraïense geheime dienst SBU heeft een korte geluidsopname verspreid waar een gesprek te horen zou zijn van twee Russen die zeggen dat Oekraïne niet de Nova Kachovka-dam heeft verwoest, maar de Russen wel. De SBU vermeldt niet om wie het zou gaan, alleen dat het "afgeluisterde gesprek" kort na de verwoesting van een deel van de cruciale stuwdam in de rivier de Dnipro zou zijn gevoerd tussen Russische militairen.

3 uur geleden
Wereldvoedselprogramma stopt tijdelijk met voedselhulp Ethiopië

ROME (ANP/AFP) - Het Wereldvoedselprogramma (WFP) stopt tijdelijk met de levering van voedselhulp in Ethiopië. De hulpgoederen komen volgens de VN-organisatie niet allemaal terecht bij de mensen die het nodig hebben.

4 uur geleden
Meer doden na doorbraak Kachovka-dam in Oekraïne

KYIV (ANP/RTR) - Het dodental na de doorbraak van de Kachovka-dam in Zuid-Oekraïne is opgelopen naar twaalf. Kyiv maakt melding van vier sterfgevallen en in bezette gebieden zijn volgens de door Rusland geïnstalleerde gouverneur acht mensen om het leven gekomen.

4 uur geleden
Greta Thunberg krijgt diploma en houdt laatste schoolstaking

STOCKHOLM (ANP/BELGA) - Greta Thunberg heeft vrijdag haar laatste schoolstaking gehouden omdat ze haar diploma van de middelbare school krijgt. De Zweedse klimaatactivist begon in 2018 elke vrijdag te spijbelen om bij het parlement in Stockholm te protesteren tegen klimaatverandering. Haar demonstraties waren de inspiratie voor de wereldwijde protestbeweging Fridays For Future van scholieren.

4 uur geleden